«Δεν έχει αρχίσει καμία διαδικασία υδρόλυσης», ήταν η διαβεβαίωση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημητρίου Κούρκουλα στα ερωτήματα που έθεσε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, «αλλά είναι μια επιχείρηση σε εξέλιξη» τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι «κάναμε προσπάθεια να γίνει αλλού η υδρόλυση, αλλά δεν κατέστη δυνατό».
Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του, ζήτησε να είναι πιο συγκεκριμένος ο Υπουργός, διότι οι απαντήσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές, δεδομένου ότι δεν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα.
Ακόμη ο Υφυπουργός κ. Δ. Κούρκουλας, επεσήμανε ότι το κόστος και την ευθύνη από ένα ενδεχόμενο λάθος, αναλαμβάνει η χώρα, με την σημαία της οποίας, φέρει το πλοίο, δηλαδή οι ΗΠΑ.
Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του κ. Αυγενάκη και οι απαντήσεις του υφυπουργού:
Σημεία Τοποθέτησης κ. Λευτέρη Αυγενάκη
«Λόγω του ασαφούς και ομιχλώδους τοπίου που έχει δημιουργηθεί γύρω από την υπόθεση της προγραμματισμένης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην λεκάνη της Μεσογείου, αξιοποιώ την δυνατότητα που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, έστω και μετά από δύο εβδομάδες αφότου κατέθεσα την σχετική επίκαιρη ερώτηση, για να ενημερωθώ ως μέλος της Εθνικής αντιπροσωπείας, αλλά και για να ενημερωθούν οι πολίτες της Κρήτης, έγκυρα -δια στόματός σας- σχετικά με το εν λόγω θέμα.
Εξ΄ όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η όλη διαδικασία προβλέπει, κατ’ αρχήν τη μεταφορά του 7%, περίπου 1290 τόνων, των πιο επικίνδυνων χημικών όπλων, σε πλοία της Νορβηγίας και της Δανίας, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ρωσίας. Όπου υπάρχει λάθος πληροφόρηση, παρακαλώ δώστε την σωστή εσείς. Στην συνέχεια θα γίνει η μεταφόρτωση σε λιμάνι της Ιταλίας πάνω στο αμερικάνικο πλοίο, στο οποίο θα γίνει με την διαδικασίας της υδρόλυσης, η πρώτη καταστροφή-αδρανοποίηση των χημικών, εν πλω σε διεθνή ύδατα- να σημειωθεί ότι γίνεται για πρώτη φορά- , μεταξύ Μάλτας-Λιβύης και Κρήτης ή κάπου αλλού;;. Αρχικά, η εξέλιξη της υπόθεσης καταστροφής των χημικών όπλων, χαροποίησε την διεθνή κοινότητα, διότι οι μεγάλες δυνάμεις πήραν την απόφαση μέσω του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, να καταστραφεί το πολύ επικίνδυνο, συριακό χημικό οπλοστάσιο.
Αυτό όμως, τείνει να γίνει εφιάλτης και αγωνία στους πολίτες της Κρήτης, όχι τόσο επειδή υπάρχει, ο κίνδυνος απόρριψης ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος, ούτε φυσικά θα πέσουν ανεπεξέργαστα χημικά σε βαρέλια στην θάλασσα-μέθοδος που παλαιότερα είχε ακολουθηθεί-, αλλά επειδή δεν υπάρχει σωστή, ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση από μέρους σας. Έτσι, δημιουργείται πεδίο για σπέκουλα και παραπληροφόρηση, απ’ όσους επενδύουν στην άγνοια και τον φόβο των πολιτών.
Να σας ενημερώσω ωστόσο, ότι και η επιστημονική κοινότητα, όπως ο διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κ. Βαγγέλης Πισίας, η υδροβιολόγος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» κ. Αναστασία Μήλιου, ο Δρ. Φυσικής κ. Γιώργος Ζουγανέλης και πολλοί άλλοι, έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους, κυρίως λόγω πλημμελούς πληροφόρησης και απόκρυψης σημαντικών στοιχείων, αλλά και του κινδύνου που -ούτως ή άλλως- εμπεριέχεται σε μια -εν πλω- επιχείρηση, όπου υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Και βέβαια, εκείνοι καλά κάνουν και λένε τι μπορεί να συμβεί στο ενδεχόμενο διαρροής. Εσείς τι αλήθεια έχετε πει όλο αυτό το διάστημα; Τι λέτε τώρα;
Έχουμε λοιπόν, την σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία ήταν μια καλή αρχή για σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς κ. Βενιζέλου. Επιτέλους, ο κ. Βενιζέλος έδειξε να ασχολείται σοβαρά με το θέμα των χημικών όπλων της Συρίας. Θεωρώ όμως ότι δεν αρκεί, και ότι είναι υποχρέωσή σας, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, να συναντήσετε -άμεσα- εκπροσώπους φορέων της Κρήτης, (της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, του τουριστικού κλάδου κλπ), φυσικά του Κρητικούς Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και να ενημερώσετε διεξοδικά, υπεύθυνα και επίσημα για όλα αυτά που διαμηνύθηκαν κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής και ότι νεότερο υπάρχει, και να αντικρούσετε με επιχειρήματα ότι έχουμε να σας πούμε και όχι με καθησυχαστικές ανακοινώσεις επικαλούμενοι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, (είναι και στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο) όπως π.χ. WWF Hellas που εάν ήταν θέμα τοποθέτησης ανεμογεννήτριας στην τάδε βουνοπλαγιά θα είχαν κρεμαστεί στους βράχους, αλλά τώρα ένοχα σιωπούν και αποφεύγουν κάθε δημόσια τοποθέτηση.
Που πήγε η ευαισθησία τους και τα ευαίσθητα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά τους;
Άρα πάψτε να επικαλείστε αμφιβόλου αξιοπιστίας περιβαλλοντικές οργανώσεις και πείτε μας εσείς τι και πως;;
Το τοπίο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις και οι πολίτες της Κρήτης να είναι ενήμεροι και ήσυχοι ότι η ηγεσία του ΥΠΕΞ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εάν έχει καταβάλει, έτσι ώστε, εάν δεν καταφέρουμε την αποτροπή καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην λεκάνη της Μεσογείου, να έχουμε επιτύχει α) να τηρηθούν αυστηρά όλα τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας, β) να υπάρχει εποπτεία με την επιτόπια παρουσία Ελλήνων εξειδικευμένων επιστημόνων και γ) να υπάρχουν ερευνητικά σκάφη, όπως του ΕΛΚΕΘΕ για παράδειγμα, τα οποία θα κάνουν μετρήσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της επιχείρησης και να επιβεβαιώνουν την άψογη και δίχως καμιά απώλεια εκτέλεση του σχεδίου.
Κατόπιν, αυτών σας ερωτώ,
1. Είστε διατεθειμένος να πάρετε πρωτοβουλίες για τα όσα ανέφερα μόλις;
2.Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει ως ΥΠ.ΕΞ. και τι σκοπεύετε να κάνετε ακόμη;
3. Τι κινήσεις έχουμε κάνει ως χώρα - να σημειώσω τακτικό μέλος, με εισφορές στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων;
4. Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει σε επίπεδο Ε.Ε; Τι αλήθεια έχει κάνει η Ευρώπη για αυτό το θέμα; Εάν δεν απατώμαι ο κ. Βενιζέλος, προεδρεύει των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την περίοδο.»
Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα
«Είναι εύλογο το ενδιαφέρον του αξιότιμου κυρίου Βουλευτή. Είναι πράγματι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη.
Θα ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος, όλο το Υπουργείο εξαρχής έχει επισημάνει το πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση και εξαρχής έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, πριν ακόμα το θέμα έρθει στη δημοσιότητα.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες για το ίδιο ζήτημα. Δεν θα επαναλάβω τα ίδια, απλώς θέλω να διαβεβαιώσω, όπως εξάλλου αναλυτικά αναφέρθηκε και στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι και το Υπουργείο Εξωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η πρεσβεία μας στη Χάγη βρίσκονται σε συστηματική, άμεση επαφή με τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων. Υπενθυμίζω ότι είναι ο οργανισμός στον οποίο απενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, δηλαδή μιλάμε για σοβαρό οργανισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Εμείς, και μέσω της πρεσβείας μας στη Χάγη και στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε κινητοποιήσει τους πάντες. Μόλις χθες η Πρέσβης μας στη Χάγη είχε συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή αυτού του οργανισμού, όπου πήραμε και μία καινούργια πληροφόρηση. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο ή τίποτα κρυφό ή τίποτα μυστικό. Αυτό που υπάρχει είναι ότι αυτό είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Εμείς, ως υπεύθυνο Υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορούμε να σας δώσουμε παρά μόνο την πληροφόρηση η οποία είναι τεκμηριωμένη.
Επαναλαμβάνω αυτά που είχα πει, αλλά με ορισμένες, αν θέλετε, προσθήκες. Το πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Cape Ray, στο οποίο θα γίνει η αδρανοποίηση, όπως είπατε, μέσω υδρόλυσης των πλέων επικινδύνων ουσιών –διότι οι ουσίες έχουν μπει σε διάφορες κατηγορίες- αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα λιμάνι της Ισπανίας, στο λιμάνι Rota. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι τα δύο φορτηγά πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας παραμένουν εν πλω στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λατάκιας Συρίας και Κύπρου και προσεγγίζουν το λιμάνι της Συρίας, όταν ειδοποιούνται ότι υπάρχει φορτίο για παραλαβή. Στη συνέχεια θα γίνει η μεταφόρτωση στο πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Cape Ray, που όπως ξέρουμε ήδη θα γίνει στο ιταλικό λιμάνι, στην Καλαβρία.
Οι πλέον επικίνδυνες ουσίες της κατηγορίας 1, όπως είπα, θα εξουδετερωθούν, θα αδρανοποιηθούν πάνω στο αμερικανικό πλοίο. Δεν υπάρχει περίπτωση έκλυσης αερίων στη διαδικασία αυτή και η τελική καταστροφή των υποπροϊόντων των αποβλήτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις στην ξηρά, μακριά από τη Μεσόγειο. Ήδη, μετά από δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών, δύο εταιρείες μια φινλανδική και μια αμερικανική έχουν αναλάβει την καταστροφή των αποβλήτων, η οποία, όπως είπα, θα γίνει μακριά από τη Μεσόγειο.
Επισημαίνω ακόμα μια φορά ότι στο πρόγραμμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας δεν προβλέπεται ουδεμία απόρριψη ουσιών ή αποβλήτων στη θάλασσα ή στο έδαφος, αλλά ασφαλής μεταφόρτωση σε αυτό το πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, θα συνοδεύεται και από πλοία διαφόρων χωρών για λόγους ασφάλειας.
Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι επάνω στο πλοίο θα βρίσκονται παρατηρητές του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων από διάφορες χώρες και χώρες οι οποίες είναι γνωστές για την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως είναι η Νορβηγία και η Δανία.
Εμείς, στο Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε προσπάθεια, και ελπίζω ότι θα είμαστε επιτυχείς, να υπάρχει και Έλληνας παρατηρητής επάνω στο πλοίο.»
Δευτερολογία Λευτέρη Αυγενάκη
«Όπως έχει επισημανθεί από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα, αλλά το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη για πρώτη φορά εφαρμόζεται η εργαστηριακή μέθοδος της υδρόλυσης επί πλωτού μέσου. Επιπλέον το πλοίο Cape Ray στο οποίο φορτώθηκαν τα χημικά όπλα είναι γηραιό, μονοπύθμενο και μετασκευασμένο, Τα σχέδια, μέσα και μέτρα αντιμετώπισης οποιουδήποτε ενδεχόμενου κινδύνου αποτελούν απόρρητο μυστικό, οι σχετικές πληροφορίες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) βρίσκονται σε επίπεδο εκλαϊκευμένης πληροφόρησης, ενώ δεν διατυπώνεται ρητά ποιος αναλαμβάνει την Περιβαλλοντική, Οικονομική και Κοινωνική ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου είδους καταστροφής.
Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί η τεχνική της υδρόλυσης έχει δυνητικά προβλήματα. Ακόμη και οι Αμερικανοί που θα την κάνουν εν πλω, την έχουν χαρακτηρίσει λίαν επικίνδυνη αποστολή. Επιπλέον, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά της Συρίας έχουν αναφερθεί σε προβλήματα προσαρμογής των χημικών στη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού δεν υπάρχει καν αναφορά για τη συμπεριφορά των πρόδρομων χημικών ενώσεων στο σύστημα αυτό.
Για παράδειγμα, (το μεθυλοφωσφορικό διφθορίδιο), πρόδρομη βασική ένωση των χημικών όπλων, μία αντιδρούσα και διαβρωτική ουσία που προκαλεί εγκαύματα και νευρωτικά συμπτώματα, αντιδρά με το νερό και δημιουργεί το ίδιο ατμούς υδροφθορίου.
Γνωρίζετε, το πώς θα συμπεριφερθούν αυτά τα χημικά στην υδρόλυση; Πως θα συμπεριφερθούν τα παράγωγά τους; Γιατί και οι Αμερικανοί διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους.
Ο επικεφαλής επιστημονικά της αποστολής, που θα το διευθύνει από τις ΗΠΑ ο κ. Βίναν, μιλώντας στα μέλη – επιστημονικά και τεχνικά – του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου “CAPE RAY”, που θα κάνει την εξουδετέρωση για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, την έχει ήδη χαρακτηρίσει ως λίαν επικίνδυνη. Είπε ότι «χρειάζεται μηχανική για να καταλάβουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος που θα κάνουμε χρήση για πρώτη φορά εν πλω. Για την εφαρμογή σε ένα τέτοιο πλοίο θα πρέπει να τρέξουμε ειδικές τεχνικές μελέτες για να βεβαιωθούμε ότι είναι ενισχυμένη η κατάσταση και να εξασφαλίσουμε πως έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.»
Οι ίδιοι δηλαδή οι Αμερικανοί έχουν ενδοιασμούς κατά πόσο η συγκεκριμένη μέθοδος σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον θα πετύχει.
Και βέβαια για αυτά όλα ο Οργανισμός δε δίνει καμία απάντηση.
Η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, και ως μέλος καταβάλει εισφορές. Από την θέση της ως μέλος λοιπόν, απορρέουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Πόσο αξιοποιούμε σε αυτή την φάση τα δικαιώματά μας;
Αντίστοιχα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τις υποχρεώσεις, στο πλαίσιο των οποίων ανακοίνωσε χρηματοδοτική στήριξη ύψους € 12 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την καταστροφή των χημικών αποθεμάτων της Συρίας, συμβάλλοντας σε ένα ειδικό ταμείο που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών, έχει και δικαιώματα. Πως τα αξιοποιεί και κυρίως πως προωθεί τα δικαιώματά της και πως τελικά προστατεύεται;
Και κάνω μια υποθετική ερώτηση και περιμένω υπεύθυνη απάντηση.
Εάν πέσει έστω και μία μικροποσότητα χημικών ουσιών στην θάλασσα, ποιος έχει την ευθύνη να ενεργοποιήσει σχέδιο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος; Έχει εκπονηθεί από σήμερα τέτοιο σχέδιο και ποιος θα αναλάβει το κόστος;
Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της χώρας μας, έχει λάβει γνώση της επιχείρησης αυτής και έχει θέσει υπόψη σας ανάλογο σχεδιασμό;
Μπορείτε να μας εγγυηθείτε με κάθε επισημότητα, ότι δεν έχει ξεκινήσει αυτή την ώρα που συζητούμε καμία διαδικασία υδρόλυσης και ότι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, εφόσον πρόκειται για στρατιωτική αποστολή, έχουν ενημερωθεί για την υλοποίηση του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας;
Και κάτι ακόμη.
Τελικά Κρήτη- Μάλτα- Λιβύη;»
Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα
«Να ξεκινήσω επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει αρχίσει καμμία διαδικασία υδρόλυσης. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, το αμερικανικό καράβι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ναυτική βάση στην Ισπανία και δεν έχει αρχίσει η υδρόλυση, η οποία απ’ ό,τι πληροφορούμαστε θα γίνει στη Μεσόγειο.
Εμείς προσπαθήσαμε, και με συναντήσεις του Αντιπροέδρου κ. Βενιζέλου με την ομόλογό του, την κυρία Μπονίνο, να πείσουμε τον Οργανισμό για την καταστροφή των χημικών όπλων, να γίνει η καταστροφή εκτός Μεσογείου.
Δυστυχώς, δεν υπήρχε και από άλλες μεσογειακές χώρες η ίδια –αν θέλετε- ανταπόκριση.
Επίσης εγώ δεν συμφωνώ μαζί σας με την απαξίωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώνονται διότι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν και την επιστημονική γνώση, ορισμένοι από αυτούς τουλάχιστον. Ενημερώνονται και θα ενημερωθούν με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες από τον Οργανισμό.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώνονται και θα ενημερωθούν. Εμείς ενημερωνόμαστε -όπως σας είπα στην πρωτολογία σας- και μέσω της πρεσβείας μας στη Χάγη και μέσω ΝΑΤΟ.
Όμως, υπάρχει πάντα η καχυποψία. Εδώ έχουμε φτάσει να είμαστε καχύποπτοι όχι για τους μαφιόζους που ρίχνουν στην Μεσόγειο πυρηνικά και τοξικά αλλά να είμαστε καχύποπτοι με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον Οργανισμό Καταστροφής των Χημικών. Όταν τα χημικά ήταν στη Συρία και ήταν ξέφραγο αμπέλι δεν ανησυχούσαμε. Μην υπερβάλλουμε και μην μέσα στην υπερβολή μας δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει.
Επαναλαμβάνω ότι η υδρόλυση δεν έχει αρχίσει και η ενημέρωση θα είναι συνεχής. Όμως, η ενημέρωση θα είναι στα πλαίσια και των κανόνων ασφαλείας, διότι δεν μπορεί όλα εκ των προτέρων να είναι γνωστά δημοσίως. Το παρακολουθούμε στενά το ζήτημα ή κάνουμε προσπάθειες σαν Υπουργείο Εξωτερικών να γίνει η υδρόλυση σε άλλο μέρος. Δεν κατέστη αυτό εφικτό. Από ό,τι φαίνεται –αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί- θα γίνει στη Μεσόγειο. Δεν ξέρω. Ακούγεται δημοσιογραφικά ότι μπορεί να γίνει βορείως της Λιβύης. Δεν έχουμε πληροφόρηση πάνω σε αυτό. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή υπεύθυνα. Δεν θα έχουμε πληροφόρηση μέχρι την τελευταία στιγμή για ευνόητους λόγους.
Έχουμε ζητήσει και κάνουμε ενέργειες ώστε να είναι και Έλληνες. Αλλά και να μην είναι Έλληνες, όταν θα είναι παρατηρητές επιθεωρητές του Οργανισμού για την καταστροφή των χημικών όπλων από τη Δανία, από τη Νορβηγία –και εγώ θα προτιμούσα έναν Έλληνα- έχουμε εμπιστοσύνη.
Θα ήθελα να απαντήσω και στο τελευταίο ερώτημά σας για το ποιος αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη σε περίπτωση που υπάρχει κάτι. Το αναλαμβάνει η χώρα, το κράτος του οποίου τη σημαία φέρει το πλοίο αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση το αμερικανικό κράτος.»
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.