Για 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, η κλειτοριδεκτομή δεν είναι μια ακόμη αρχαία πρακτική. Είναι η αρχή του νήματος. Το πανάρχαιο «πέρασμα» από την παιδική στην ενήλικη ζωή και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην κοινωνία. Πριν τον ακρωτηριασμό, τα κορίτσια θεωρούνται ανύπαρκτα. Μετά, παντρεύονται αμέσως κάποιον που επιλέγει η οικογένειά τους και όχι οι ίδιες. Αν αρνηθούν την πρακτική στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται, κακοποιούνται σωματικά και ψυχολογικά, θεωρούνται παρίες.
Ο ακρωτηριασμός φέρνει μαζί του ένα άδικο δίλημμα: πόνος ή ατίμωση. Τα κορίτσια που αρνούνται να περάσουν τη διαδικασία, έχουν το σημάδι της ανάξιας, τοστίγμα της γυναίκας που είναι ανίκανη να φέρει στον κόσμο παιδιά. Επειδή έχει κάτι «αντρικό», που μυρίζει άσχημα και πρέπει να κοπεί. Ακόμη και στην ευαίσθητη ηλικία των 7 ετών.
Για τους Ποκότ, τη νομαδική φυλή της κοιλάδας Rift Valey στην Κένυα, ο ακρωτηριασμός είναι ίσως η σημαντικότερη παραδοσιακή πρακτική. Κορίτσια της περιοχής όπως η Chepon, μεγαλώνουν ακούγοντας ιστορίες γύρω από το «πέρασμα». Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που ενισχύουν την πρακτική και περιθωριοποιούν όσους την αρνούνται: Ότι δεν μπορείς να συλλάβεις αν δεν περάσεις τη διαδικασία ή πως αντιμετωπίζεις μεγάλο κίνδυνο να μεγαλώσει η κλειτορίδα σου ανεξέλεγκτα. Αν κατά τη διάρκεια της τελετής προσπαθήσει κάποιος να βοηθήσει τα παιδιά που αιμορραγούν, θα τυφλωθεί.
H Catherine γράφει στον πίνακα τις επιπτώσεις του ακρωτηριασμού: οδηγεί σε πρόωρο γάμο, αυξάνει τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, σε απομακρύνει από το σχολείο…καταλήγει η Catherine.
Το να μπορείς να αποφασίζεις για το σώμα σου και τη ζωή σου δεν είναι για όλους αυτονόητο. Το να μπορείς να επιλέξεις και να δημιουργήσεις τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι επίσης. Μια ζωή με περισσότερες επιλογές και λιγότερο πόνο. Αυτή είναι η «αρχή του νήματος» για την Catherine, το δικαίωμα της επιλογής, η αυτοδιάθεση. Και θα συμφωνήσω μαζί της, εσείς;
6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής
Η κλειτοριδεκτομή δεν αφορά μόνο κάποιες άτυχες γυναίκες στην Αφρική. 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα της πρακτικής, τα 92 στην Αφρική. Μάθε τις ιστορίες τους, μοιράσου τες, στήριξε το “Excision”! Μέσα από την ActionAid, φεστιβάλ, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, το “Excision” θα ταξιδέψει στον κόσμο μεταφέροντας τον αγώνα εκατομμυρίων ενάντια στην κλειτοριδεκτομή.!
http://www.actionaid.org
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.