Select Menu



Πολλοί (ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης) πιστεύουν ότι για όλα τα δεινά του κόσμου φταίνε τα χρήματα. Στα μάτια τους, το χρήμα έχει μεταμορφωθεί σε ένα αδηφάγο τέρας, έναν φονικό ιό που μπαίνει μέσα μας και μας κάνει να ξεχνάμε αυτά που έχουν πραγματικά αξία στη ζωή μας.



Ωστόσο ο ιός δεν είναι το ίδιο το χρήμα αλλά ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε, το διαχειριζόμαστε και τέλος το χρησιμοποιούμε.

Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους για τα χρήματα.

Το χρήμα είναι η πηγή όλων των κακών

Ένας μεγάλος μύθος που έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αποστρέφονται τα χρήματα. Πιστεύοντας ότι τα χρήματα είναι εχθρός σου είναι σαν να καταδικάζεις τον εαυτό σου να μην τα αποκτήσει ποτέ. Το χρήμα όμως είναι απλά ένα εργαλείο και οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση του προσδίδουμε δεν βοηθά στη σωστή του χρήση. Αν το δείτε ψυχρά σαν ένα εργαλείο, οι επιχειρηματικές σας επιλογές θα είναι πιο αντικειμενικές, γιατί θα βασίζονται στα δεδομένα και όχι στο φόβο μήπως χάσετε χρήματα. Το χρήμα είναι ένα κατσαβίδι που κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά και δεν κάνει ούτε καλό αλλά ούτε και κακό. Αυτοί που κλέβουν, λένε ψέματα, κάνουν απατεωνιές και πατάνε επί πτωμάτων είναι οι άνθρωποι όχι το χρήμα.

Τα λεφτά αλλάζουν τον άνθρωπο

Τα χρήματα είναι ένας μεγεθυντικός φακός της προσωπικότητας του καθενός. Αν είσαι εγωκεντρικός και κακός από τη φύση σου, τα χρήματα απλά θα σε κάνουν πιο κακό και εγωιστή. Από την άλλη αν είσαι καλός, τρυφερός και γενναιόδωρος τα χρήματα θα μεγεθύνουν τις αρετές σου.

Τα λεφτά, πάνε στα λεφτά.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλές εταιρίες οι οποίες ξεκίνησαν με κεφάλαια και καλές προϋποθέσεις αλλά απλά δεν τα κατάφεραν (για να μην φτάσω στο επίπεδο του τζόγου όπου δεκάδες κληρονόμοι έχουν ξεκληρίσει ολόκληρες περιούσιες σε πράσινες τσόχες). Μπορεί τα χρήματα να κάνουν τη ζωή λίγο ευκολότερη αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, ευελιξία, καθαρό μυαλό και κυρίως καλές ιδέες. Επίσης είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση σεμνά και ταπεινά, με πολύ σφιχτό πλάνο στα έξοδα από το να δανειστείς μεγάλα κεφάλαια τα οποία δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα αποπληρώσεις.

Τα λεφτά δεν είναι το παν

Αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία όσων αρνούνται την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα είναι χρήματα. Χωρίς χρήματα δεν μπορείς να αποκτήσεις και να απολαύσεις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η οικογένεια, η υγεία, η παιδεία και η πνευματικότητα, οι σχέσεις με τους φίλους. Τα χρήματα είναι ένα μέσο που μπορεί να διευρύνει τις επιλογές σου και να σου εξασφαλίσει ένα σταθερό περιβάλλον για να δημιουργήσεις και να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος.

Οι πλούσιοι είναι άπληστοι και υλιστές

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που δεν έχουν χρήματα είναι αυτοί που τα λατρεύουν. Αυτοί δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα αποκτήσουν. Αυτοί χαλάνε την υγεία τους και καταστρέφουν τις οικογένειές τους και τις σχέσεις τους στο βωμό του χρήματος. Συνήθως οι εύποροι δεν εργάζονται για τα χρήματα αλλά από πάθος για κάτι. Από μία αίσθηση αποστολής που έχουν στον κόσμο.

Τα λεφτά δεν φέρνουν ευτυχία

Το έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές αλλά είναι μόνο η μισή αλήθεια. Γιατί τα λεφτά μπορούν να μας εξαγοράσουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε την ευτυχία μας. Αν έχουμε εξασφαλίσει τη στέγη, την τροφή, την υγεία μας και τα βασικά της καθημερινότητάς μας τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε καλύτερα στην αναζήτηση της ευτυχίας μας, κάνοντας (και όχι αγοράζοντας) πράγματα που μπορούν να μας κάνουν περισσότερο χαρούμενους και ολοκληρωμένους.

Γράφει: Money Saver
http://www.tsemperlidou.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top