Select Menu


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 2.000.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης.
Ο κατηγορούμενος για απιστία και απάτη, ξεκίνησε να απολογείται περίπου στις 10 το πρωί έχοντας παραδώσει στον ανακριτή της υπόθεσης υπόμνημα 300 σελίδων με το οποίο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων η Τράπεζα είχε εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

Οικονομικά στοιχεία και λεπτομερείς αναλύσεις παρέθεσε στην απολογία του, ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης. Ο κ. Φιλιππίδης με ογκώδες υπόμνημα 300 σελίδων επιχείρησε να αποδομήσει το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος.Εξάλλου, προσπαθεί να πείσει ανακριτή και εισαγγελέα ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στην τράπεζα από τα δάνεια που τον έφεραν ενώπιόν τους με βαρύ κατηγορητήριο για απιστία και απάτη κατά του Δημοσίου με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Προσερχόμενος στον ανακριτή ο κ. Φιλιππίδης δήλωσε: «Θα δώσω τη μάχη του αυτονόητου προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Άμα χάσω οι εισαγγελείς θα δίνουν δάνεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος που αναμένεται να ολοκληρώσει την απολογία του αργά το βράδυ «απαντά» για μια προς μια τις επίμαχες δανειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα όπως φέρεται να υποστηρίζει:

Το δάνειο προς επιχείρηση του ζεύγους Γριβέα, που είναι εκζητούμενοι από τις βρετανικές Αρχές, χορηγήθηκε σε μία εταιρεία με καλή εικόνα και πολυετή παρουσία στον χώρο των συνεδρίων.

Το δάνειο προς στην εταιρεία Alapis, συμφερόντων του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Proton bank, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χορηγήθηκε με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε χρόνο που η εταιρία -παρότι είχε λάβει και άλλο δάνειο 600 εκατ. ευρώ- είχε ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 460 εκατ. ευρώ. Αναφέρει επίσης πως την επίμαχη χρονική περίοδο η αξία της μετοχής ήταν 24- 26 ευρώ.

Τα δάνεια προς εταιρίες του ομίλου του Δημήτρη Κοντομηνά είχαν εξασφαλίσεις για την τράπεζα. Χαρακτηρίζει επίσης ο κ. Φιλιππίδης επωφελή για το ΤΤ τη σύμβαση της τράπεζας με τον επιχειρηματία για συνεργασία τους μέσω της εταιρείας Best Line στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι επί διοίκησής του, το ΤΤ απέκτησε υψηλά μερίσματα.

Τέλος για τα δάνεια σε επιχειρήσεις συμφερόντων Π. Ευθυμίου -για τα οποία εκδόθηκε δεύτερο ένταλμα σύλληψής του- ο κ. Φιλιππίδης φέρεται να αμφισβητεί τη δίωξη που του ασκήθηκε καθώς, όπως λέει, η δανειοδότηση εξυπηρετείται κανονικά από άλλον επιχειρηματία ο οποίος έχει αγοράσει τις επίμαχες εταιρίες.

O πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιπίδης, κρατείτο στη ΓΑΔΑ απο την 5η Φεβρουαρίου, όταν συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του απο την Τουρκία στην Αθήνα. Ο κ. Φιλιππίδης βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του στους επιχειρηματίες Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Δημήτρη Κοντομηνά, Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα και Παναγιώτη Ευσταθίου.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, βάση του οποίου ασκήθηκαν διώξεις για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων που είχε χορηγήσει το ΤΤ, οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις για την τράπεζα και φέρεται να προκάλεσαν ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Φιλιππίδης, στην απολογία του οποίου σήμερα θα παρίσταται η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, κρίθηκε από τους εισαγγελείς διαφθοράς ύποπτος φυγής και για τον λόγο αυτό εκδόθηκε από την αρχή σε βάρος του, όπως και σε βάρος των επιχειρηματιών πλην Λαυρεντιάδη, ένταλμα σύλληψης για τις πρώτες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων, ενώ ακολούθησε και δεύτερο ένταλμα για την περίπτωση των δανείων προς επιχειρήσεις του επιχειρηματία Π. Ευσταθίου. Όπως ανέφερε στο πόρισμα της η κ. Παπανδρέου, θεωρεί τον κατηγορούμενο «ύποπτο φυγής λόγω της οικονομικής ευχέρειας που έχει και λόγω των διασυνδέσεών του» αλλά και ύποπτο «να συσκοτίσει ή να επιβραδύνει τις έρευνες». Στο πόρισμά της τονίζει χαρακτηριστικά: «Ενόψει δε του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ο προαναφερθείς, ένεκα και της υψηλόβαθμης θέσεως που κατείχε ως πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή».

Από την πλευρά του, ο 'Αγγελος Φιλιππίδης, υποστηρίζει ότι δεν σκόπευε να αποφύγει τη δικαιοσύνη και προς επίρρωση της θέσης του ισχυρίζεται πως ήρθε αμέσως οικειοθελώς στην Ελλάδα αμέσως μόλις αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές, ενώπιον των οποίων βρέθηκε όταν συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη πριν ένα μήνα σε εκτέλεση του πρώτου εντάλματος που εκδόθηκε σε βάρος του.

Μάλιστα ο Α. Φιλιππίδης και οι συνήγοροί του, Γ. Παπαϊωάννου και Θ. Βαρλάμης, προσκόμισαν και φωτογραφίες από την πτήση αλλά και έγγραφο, χωρίς σφραγίδα, κάποιας αρχής, όπου δηλώνεται η βούλησή του να επιστρέψει. Η προσπάθειά του να πείσει ότι ήρθε με δική του θέληση είναι καίριας σημασίας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν πείσει ανακριτή και εισαγγελέα, η υπεράσπισή του θα έχει ισχυρό όπλο στα χέρια της ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και θα προσπαθήσει να αποφύγει, έτσι, την προσωρινή κράτηση για να μείνει μετά την απολογία του ελεύθερος με όρους.

«Δεν απελάθηκε ο Φιλιππίδης, ήρθε εκουσίως» δήλωσε ο συνήγορος του μετά την απόφαση

«Ο ανακριτής έκρινε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης ήρθε εκουσίως στην χώρα και όχι με απέλαση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο εκ των συνηγόρων του πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Γιώργος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε ο συνήγορος:
«Όταν υπάρχει ευθυκρισία αυτός ο τόπος μπορεί να είναι ήσυχος ότι απονέμεται η Δικαιοσύνη.
Το κυριότερο είναι ότι ο ανακριτής δέχθηκε ότι ο Άγγελος Φιλιππίδης δεν είναι ύποπτος φυγής, αλλά ήρθε εκουσίως στη χώρα και όχι όπως διαδιδόταν με απέλαση».
Λίγα λεπτά πριν είχε αποχωρήσει ελεύθερος, συνοδευόμενος από τον έτερο συνήγορό του Θανάση Βαρλάμη, ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top