Select Menu


Μπορεί η περιουσία των πλουσιότερων Αμερικανών να ανήλθε στα 2 τρισ. δολ. το 2013, αλλά οι δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν ξεπέρασαν τα 7,7 δισ. δολ, σημειώνοντας αύξηση μόλις 4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το Chronicle of Philanthropy δημοσιοποίησε τον κατάλογο με τους “50 πιο γενναιόδωρους φιλάνθρωπους”, οι συνεισφορές των οποίων ανήλθαν σε 7,7 δισ. δολ.

Την πρώτη θέση σε αυτόν κατέχει ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg, o oποίος δώρισε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο στο Silicon Valley Community Foundation.

Το Chronicle δημοσιεύει δύο διαγράμματα για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες των πενήντα αυτών ανθρώπων τα τελευταία 13 χρόνια. Το πρώτο δεν περιλαμβάνει την τεράστια δωρεά, ύψους 36,1 δισ. δολ., του Warren Buffet το 2006 στο Ιδρυμα του Bill και της Melinda Gates το 2006. Η διαφορά είναι εμφανής στο δεύτερο, καθώς συμπεριλαμβάνεται η δωρεά- μαμούθ του μεγαλοεπενδυτή από την Ομάχα.



Οπως αναφέρει το Business Insider, μπορεί η οικονομική κρίση να είναι πλέον παρελθόν και τα χρηματιστήρια να έχουν ανακάμψει πλήρως, αλλά οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κάτι που δεν ισχύει για τον πλούτο των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, το καθαρό εισόδημά τους από 955 δισ. δολ. το 2003 ανήλθε στα 2 τρισ. το 2013.

Το Bloomberg Billionaires index, αναφέρει επίσης ότι η περιουσία των 300 πλουσιοτέρων ανθρώπων στον πλανήτη αυξήθηκε 524 δισ. δολ. το 2013. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας με την ιδρυτή της Tesla Elon Musk να πρωτοστατεί, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 233%.

Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν την αύξηση του 4% στις δωρεές σε “ψιλά” σε σχέση με τα αμύθητα κέρδη που έβγαλαν οι Αμερικανοί κροίσοι.

Την ίδια ώρα, οι μη- δισεκατομμυριούχοι βάζουν τα γυαλιά στους υπερπλουσίους. Το New Yorker έγραψε στις 10 Φεβρουαρίου ότι το συνολικό ποσό που πρόσφεραν όλοι οι Αμερικανοί σε δωρεές ανέρχεται σε 230 δισ. δολ. , ποσό που κάνει τα 7,7 δισ. των 50 πλουσιοτέρων να μοιάζουν με...ψίχουλα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top