Select Menu


Ηλικίας 11.000 ετών είναι ο αρχαιότερος καρκίνος σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, κοντά στο Κέιμπριτζ.

Ο καρκίνος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έναν αρχαίο σκύλο που έμοιαζε με χάσκι. Έκτοτε επιβίωσε και τα καρκινικά κύτταρα μεταδίδονται από σκύλο σε σκύλο ακόμα και σήμερα.

Δεν γνωρίζουμε γιατί ο συγκεκριμένος σκύλος ανέπτυξε έναν καρκίνο που μεταδίδεται», δήλωσε ηΔρ. Elizabeth Murchison, επικεφαλής της μελέτης.

«Ωστόσο είναι εντυπωσιακό πως μπορούμε να ψάξουμε πίσω στον χρόνο και να ανασκευάσουε την ταυτότητα ενός αρχαίου σκύλου, του οποίου το γονιδίωμα είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα στα κύτταρα του καρκίνου που δημιούργησε», προσέθεσε η ερευνήτρια.

Ο καρκίνος που μελετήθηκε είναι εξαιρετικά σπάνιος, προκαλεί όγκους στα γεννητικά όργανα και αποτελεί τον έναν από τους δυο καρκίνους που μεταδίδονται σεξουαλικά στα ζώα.

Αποκωδικοποιώντας το γονιδίωμά του και εξετάζοντας μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που λειτουργεί ως μοριακό ρολόι, οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν την προέλευσή του πριν 11.000 χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο μεταδιδόμενος καρκίνος των σκύλων υπέστη εκατομμύρια γενετικές αλλαγές, κατάφερε να επιβιώσει ακόμα και σήμερα.

«Αντί να πεθάνει μαζί με τον πρώτο ξενιστή του, ο καρκίνος επιβίωσε μεταπηδώντας σε άλλους σκύλους», τόνισε η Δρ. Murchison.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του ο καρκίνος υπήρχε σε έναν απομονωμένο πληθυσμό σκύλων.

Τα τελευταία 500 χρόνια μεταδόθηκε σε σκύλους παγκοσμίως, πιθανότατα μέσω κατοικίδιων που ταξίδευαν με τους ιδιοκτήτες τους.

Εκτός από τον καρκίνο των σκύλων, ο δεύτερος μεταδοτικός καρκίνος στα ζώα είναι ο καρκίνος του προσώπου στους διαβόλους της Τασμανίας, που μεταδίδεται με το δάγκωμα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι δημιουργούνται όταν ένα κύτταρο στο σώμα υφίσταται συγκεκριμένες μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να διαιρείται ανεξέλεγκτα.

Τα καρκινικά κύτταρα συχνά προσβάλλουν διάφορα σημεία του σώματος στο πλαίσιο μετάστασης, ωστόσοεξαιρετικά σπάνια εγκαταλείπουν τον αρχικό ξενιστή τους και μεταδίδονται σε άλλα άτομα.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top