Select Menu

Αξιωματικός των υποβρυχίων ο Γιώργος Θεοδωρουλάκης από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του μυήθηκε στη γερμανική τεχνογνωσία. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 αποσπάστηκε στο ελληνικό κλιμάκιο στα ναυπηγεία της Η.D.W. στο Κίελο της Γερμανίας όπου και γνώρισε και...... παντρεύτηκε τη Σαμπίνα, κόρη Γερμανού αξιωματικού του στρατού που υπηρετούσε στην ίδια περιοχή.

Οπως αναφέρει το ethnos.gr, ο Γιώργος Θεοδωρουλάκης, είχε τη φήμη του σκληρού αλλά ακριβοδίκαιου αξιωματικού και οι πάντες πέριξ του Ναυτικού διέβλεπαν από πολύ νωρίς ότι έχει το «άστρο» της αρχηγίας. Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι εξωτερικοί συνεργάτες του Ναυτικού επεδίωκαν να έχουν καλές σχέσεις με τον Γ. Θεοδωρουλάκη - ακόμα και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε ιδιαίτερη επαφή μαζί του.

Ο Θεοδωρουλάκης διήγε βίον ασκητικό και διέμενε με την τετραμελή οικογένειά του σε ένα λιτό μικροαστικό διαμέρισμα της Αγίας Παρασκευής. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 επί υπουργού Τσοχατζόπουλου καταλαμβάνει τις θέσεις του Αρχηγού Στόλου και εν συνέχεια του Αρχηγού ΓΕΝ. Ο Θεοδωρουλάκης, τεχνοκράτης αξιωματικός, γρήγορα κερδίζει την εμπιστοσύνη του Ακη και γίνεται ο σύμβουλός του όχι μόνο για θέματα του Ναυτικού αλλά και για τους τρεις Κλάδους.

Σημειωτέον είναι η κρίσιμη εποχή του η Ελλάδα αποφασίζει για τον τύπο και την προμήθεια των υποβρυχίων. Ο ανταγωνισμός ειναι σκληρός. Γερμανοί, Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί συναγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει το πρόγραμμα. Οι «υποβρύχιοι» αξιωματικοί του Ναυτικού, γερμανοτραφείς στο σύνολό τους, προκρίνουν με «κλειστά μάτια» τα γερμανικά υποβρύχια, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα και το Μαξίμου. Η επιλογή των γερμανικών υποβρυχίων δεν γίνεται από έναν ή μία παρέα ανθρώπων αλλά από ένα σύνολο επιτροπών και συμβουλίων που ξεπερνούν τα διακόσια στελέχη και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, η γερμανική Η.D.W. ως να ήταν έτοιμη από καιρό είχε στη δούλεψή της ένα ολόκληρο επιτελείο με κορμό απόστρατους συμμαθητές τής τότε ηγεσίας του Ναυτικού. Το επιτελείο της Η.D.W. είχε «ελευθέρας» και καθημερινά στριφογύριζε στο Πεντάγωνο και στον στόλο «σπρώχνοντας» τους φακέλους του πιο πολύκροτου εξοπλιστικού προγράμματος...

Την ίδια εποχή ως αρχηγός ΓΕΝ αποφασίζει να επενδύσει το εφάπαξ που έλαβε από το Ναυτικό σε ένα χάλασμα στη Σαντορίνη, στη γειτονιά των συμμαθητών του. Ωστόσο, καμία άλλη υπερβολή ή χλιδή στον τρόπο διαβίωσής του. Αλλωστε η Γερμανίδα σύζυγός του είναι ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων, απόμακρη από κάθε κοσμική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα των υποβρυχίων εκδηλώνεται με επιτυχία και με την πολύτιμη συμβολή του Γ. Θεοδωρουλάκη προωθείται και η δεύτερη φάση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου «Ωκεανός», την οποία ωστόσο δεν προλαβαίνει να υπογράψει, διότι στο μεταξύ επέρχεται το αιφνίδιο διαζύγιο στις σχέσεις του με τον επόμενο υπουργό, τον Γιάννο Παπαντωνίου. Ο Θεοδωρουλάκης αντιδρά στην αποστρατεία του υπαρχηγού του Σ. Μανουσογιαννάκη και παραιτείται...

Ποιητής
Ο Κ. Παναγιωτάκης έμοιαζε περισσότερο με διανοούμενο παρά με στρατιωτικό. Λόγιος - ποιητής και συνάμα στρατιώτης δεν εκδήλωνε τάσεις προβολής και δεν τον διακατείχε η μανία της εξουσίας. Η οικογένειά του είχε μείνει στην Αμερική από την εποχή που ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην Ουάσιγκτον. Πραγματικός ασκητής με ένα πιάτο χόρτα συνήθιζε να τρέφεται για μία ολόκληρη μέρα. Καθε άλλο παρά έδειχνε ότι μπορεί να έχει σχέση με το χρήμα γι' αυτό και όσοι τον γνώριζαν καλά έπεσαν από τα «σύννεφα» με την καταγγελία Ευσταθίου.

Ο Παναγιωτάκης ως αρχηγός ήταν σκληρό «καρύδι». Δεν έκανε εύκολα τα χατίρια - ρουσφέτια της πολιτικής ηγεσίας γι' αυτό και αποστρατεύθηκε σχετικά πρόωρα. Στον Τσοχατζόπουλο, αν και τον είχε επιλέξει για αρχηγό ΓΕΣ, δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη όπως ο Θεοδωρουλάκης. Μάλιστα ο Ακης είχε πάρει από φόβο τον Παναγιωτάκη, που τον αποκαλούσε «χάρο». Παρ' όλα αυτά, όπως παρατηρούν οι πιο δύσπιστοι, όλες οι μεγάλες επιλογές για τους εξοπλισμούς είχαν περάσει με τη σύμφωνη γνώμη τής τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ως απόστρατος κινείται μεταξύ Κρήτης και Αθήνας, εμπλουτίζοντας την ποιητική του συλλογή αλλά και γράφοντας κείμενα γεωστρατηγικού περιεχομένου.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top