Select Menu


Σε μια ενέργεια που βρίθει γεωπολιτικών συμβολισμών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, ενώ ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο στην ετήσια παρέλαση για την Ημέρα της Δημοκρατίας, με την Ινδία να βγάζει σε κοινή θέα, μεταξύ άλλων και τους βαλλιστικούς της πυραύλους που μπορούν να φέρουν μη συμβατική κεφαλή, δηλαδή το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Στη συνάντηση του Άμπε με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμόχαν Σινχ, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας ήταν από τα βασικότερα σημεία της ατζέντας. Οι δυο χώρες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ανάδυση και τις διεκδικήσεις της Κίνας, δεδομένο που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη πίσω από την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία για να προωθήσει την υποψηφιότητα του ιαπωνικού αμφίβιου αεροσκάφους έρευνας και διάσωσης τύπου ShinMaywa US-2, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε ρόλους ναυτικής συνεργασίας, γι’ αυτό και προέκυψε η ανάγκη να διευκρινιστεί ότι δεν θα είναι οπλισμένο.



Παράλληλα, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε χαμηλότοκο δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του μετρό της πρωτεύουσας, Νέο Δελχί, ενώ δεν θα πρέπει να λησμονιέται, ότι η Ιαπωνία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία, χώρα η οποία αναζητά το ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων εντός της επόμενης πενταετίας για να αναζωογονήσει την οικονομίας της.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιθυμεί να αλλάξει το ειρηνιστικό σύνταγμα της χώρας και να δώσει την ευκαιρία στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του να δραστηριοποιηθεί εξαγωγικά, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, ότι εάν απαιτηθεί το αεροσκάφος θα βρεθεί τρόπος να φέρει και οπλισμό…

Οι δυο χώρες θα εμπλακούν σε διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις στον ναυτικό τομέα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το οποίο ευθέως παραπέμπει στην κοινή κινεζική απειλή. Αφού οι Ινδοί φοβούνται ότι το Πεκίνο επιθυμεί να ελέγξει τον Ινδικό Ωκεανό και οι Ιάπωνες είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν τον «κινεζικό αναθεωρητισμό», όπως θεωρούν, οπότε και συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού την απειλή.

Αν δει κανείς πιο πρακτικά το θέμα, η συνάντηση των δυο χωρών έχει τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες δείχνουν να επιθυμούν τη συσπείρωση των φίλων και συμμάχων χωρών της περιοχής, κυρίως της Ιαπωνία, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, αμέσως μετά της υπό σημαντική ρωσική επιρροή Ινδίας και στη συνέχεια των άλλων χωρών που ανησυχούν για την κινεζική στάση, όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, κ.λπ.

Στην ουσία πρόκειται δηλαδή μια «συντεταγμένη αντι-συσπείρωση» στην περιοχή, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η φόρτιση από τις δυσμενείς ιστορικές μνήμες, αφού το ιαπωνικό παρελθόν είναι αρκούντως προβληματικό, με το Τόκιο να μη βρίσκει τον τρόπο να συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ερμηνευθεί ως έμμεση απολογία για να ανοίξει τον δρόμο.

Επιστρέφοντας στο θέμα των σχέσεων Ινδίας και Ιαπωνίας, απλώς θυμίζουμε ότι Ινδία και Κίνα έχουν πολεμήσει τρεις φορές με πιο αιματηρό τον πόλεμο του 1962 (οι άλλες συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας ήταν το 1967 και το 1987), ενώ η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τώρα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στις νήσους Σενκάου, τις οποίες η Κίνα αποκαλεί Ντιαόγιου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top