Select Menu


Δεν πρόλαβε να χαρεί τις παράτες για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. η κυβέρνηση και προσγειώνεται ξανά ανώμαλα.

Η τρόικα, που θα έρθει καθυστερημένα στην Αθήνα μετά τις 27 Ιανουαρίου, διαμήνυσε στους Ελληνες συνομιλητές της ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Το πακέτο που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι πράγματι πολύ βαρύ. Η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί έως τώρα κανένα ισοδύναμο μέτρο από εκείνα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για να επιτύχει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και το νέο ενιαίο φόρο επί των ακινήτων. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσιγκτον θεωρούν ότι προκύπτει πολύ μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων από εκείνη που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν -τι άλλο;- νέα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Το χειρότερο απ' όλα βέβαια είναι ότι η τρόικα αμφισβητεί πλέον το σύνολο των εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ετών 2014 και 2015, το οποίο και ανεβάζει στα 6 δισ. ευρώ! Ποσό που απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, μεγάλο πονοκέφαλο στο επιτελείο του κ. Στουρνάρα και στο μέγαρο Μαξίμου.

Είναι προφανές πως εάν η τρόικα επιμείνει σε αυτές τις απαιτήσεις, η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων σε βάρος του συνόλου των πολιτών είναι δεδομένη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού.

Αλλα δεν είναι μόνο αυτά. Οι δανειστές μας κρατούν ανοικτά μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το κενό που θα αφήσει η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, ενώ θέτουν στο τραπέζι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (εξ αιτίας των κόκκινων δανείων), την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, τις διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και την απελευθέρωση των αγορών.

Ολα αυτά αυξάνουν και το δημοσιονομικό αλλά και το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας, καθιστώντας τις όποιες εξαγγελίες για έξοδο από τα Μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας ευσεβείς κυβερνητικούς πόθους.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά, οι προσδοκίες της δικομματικής κυβέρνησης διαψεύδονται και αποδεικνύονται απλώς ψευδαισθήσεις. Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. αποτελεί στην πραγματικότητα μια φενάκη. Οι διεκδικήσεις των αιτημάτων μας δεν διευκολύνονται, αφού η κυρίαρχη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της.

Η ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου είναι πάντως ένα γεγονός που θα έχει σίγουρα πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε, όχι εις βάρος των πολιτών.

Από enet, μοντάζ Γρέκι

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top