Select Menu


Κινήσεις εντυπωσιασμού με δηλώσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν είχαμε για πολλοστή φορά μέσα στη Βουλή. Ο κόσμος “χόρτασε” από λόγια και πλέον αυτό που όλοι ζητάνε είναι οι πράξεις. Κι όμως, η τακτική του εντυπωσιασμού για το Θεαθήναι συνεχίζεται, χωρίς ουσιαστικό κέρδος, από τη στιγμή που ο Έλληνας μαστίζεται από πολλά προβλήματα και κυρίως το πρόβλημα της επιβίωσης.


Από τη μία ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Η συζήτηση αφορούσε τα “σκανδαλώδη δάνεια των τραπεζών”, ένα επίκαιρο θέμα, το οποίο πάντως βρίσκεται ακόμα σε προανακριτικό στάδιο από τις εισαγγελικές αρχές. Δεν χρειάζονταν ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί στις φήμες που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να φεύγει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναλαμβάνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν αφορά -ακόμα τουλάχιστον- τον απλό πολίτη...

“Τις τελευταίες ημέρες είναι φανερό ότι η κυβέρνησή σας, είναι σε αποδρομή. Από ότι φαίνεται όμως εσείς επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός με τη δική σας πολιτική. Ακούω κύριε Στουρνάρα, διαβάζω δημοσιεύματα ότι επιθυμείτε να αποχωρήσετε από υπουργός Οικονομικών και να καταλάβετε τη θέση του διοικητή της ΤτΕ. Ευγενής φιλοδοξία από την πλευρά σας. Αδιανόητο από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είναι κυβέρνηση και ας γράφονται και ας λέγονται για διάφορα παιχνιδάκια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόεδρο της Δημοκρατίας επόμενο θα εκλέξει Βουλή που θα έχει πλειοψηφία τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις που αντιμάχονται το Μνημόνιο” είπε αρχικά ο Αλεξης Τσίπρας και συνέχισε: “Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό να περνάει από το μυαλό σας να αποφασίσει η κυβέρνηση αυτή για τον επόμενο Διοικητή της ΤτΕ, που θα είναι για 5 χρόνια, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και του κόμματος ιδίως που όλες οι ενδείξεις λένε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με την εντολή του λαού. 

Και αναρωτιέμαι πως περνάει και από το δικό σας μυαλό, γιατί δεν είστε ένας ουδέτερος τεχνοκράτης, έχετε χρεωθεί την ευθύνη αυτής της πολιτικής. Επειδή λοιπόν κύριε Στουρνάρα, μ΄ αρέσει να μιλάω δημόσια και έντιμα και όχι να λέω άλλα μπροστά και άλλα από πίσω, δημόσια και έντιμα σας λέω: αυτή η επιλογή είναι επιλογή που βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να σεβαστείτε όλοι σας τη Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και να μην επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβέρνησης και την κρίση του ελληνικού λαού”.

Κάποιοι θεώρησαν την ομιλία Τσίπρα ως ομιλία του επόμενου πρωθυπουργού. Βάση δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος σε ψήφους, αλλά αυτοδυναμία δεν έχει, οπότε μέχρι να φτάσουμε σε εθνικές εκλογές και να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, είναι πολύ νωρίς να λέμε το οτιδήποτε.

Από την άλλη, ο Στουρνάρας υπεραμύνθηκε την πάγια τακτική της κυβέρνησης, να μιλάει για εξάντληση της τετραετίας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί με τις υπάρχουσες συνθήκες. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον και όπως φαίνεται θα διαλυθεί με καυγάδες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ...

Ο Στουρνάρας πάντως απάντησε με τον εξής τρόπο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Νομίζω κύριε Τσίπρα ότι βιάζεστε πάρα πολύ. Η κυβέρνηση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμα και λειτουργεί με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα. Για τα μελλοντικά σχέδια για μένα, δεν με ενδιαφέρουν. Εγώ είμαι υπουργός Οικονομικών, δουλεύω εδώ, έχω πάρα πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν εσείς θέλετε να λάβετε μέρος σε σενάρια, είναι δικό σας θέμα δεν με αφορούν αυτά. Αλλά αποδεικνύετε με την ερώτησή σας και τη στάση σας ότι βάζετε για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό σας συμφέρον”.

Σε ένα σημείο είχε απόλυτο δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και της τρόικας...

“Για κακή σας τύχη, οι λαλίστατοι εταίροι μας, τις τελευταίες ημέρες διατυπώνουν αλήθειες που πλήττουν καίρια την αξιοπιστία σας. Η κ. Μέρκελ είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι "εάν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η ευρωζώνη. Θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε όλοι". Το βασικό επιχείρημα που σας λέμε τόσο καιρό για να διαπραγματευτείτε. Αλλά εσείς δεν κάνετε τίποτα. Ο κ. Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Χουντή, αποκάλυψε στο Στρασβούργο ότι "θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες". Δεν σώσατε καμία Ελλάδα. Σώσατε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη συμπεριφορά σας” είπε ο κ. Τσίπρας.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο έγραψε ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ τον πλησίασαν να του ζητήσουν μην διαπραγματευτεί εκείνος αλλά να το κάνει το ΔΝΤ πηγαίνοντας στο Eurogroup, στο τέλος του καλοκαιριού, και να θέσει το θέμα κουρέματος του χρέους 60 έως 10 δισ.

“Και εσείς τι απαντήσατε;” ρώτησε ο Τσίπρας και συνέχισε διαβάζοντας τα χαρτιά του: “Είναι σε εισαγωγικά κύριε Στουρνάρα όπως το διαβάζω. Ο κ. Τόμσεν και η κ. Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ με την πλευρά τους. Τους είπα εντάξει. Αλλά αν έρθω με την πλευρά σας είναι αυτό που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που βρίσκεται εντελώς έξω από τη συζήτηση. Ο Σόιμπλε μου είπε forget it Giannis. Ξέχνα το Γιάννη. Γι΄αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Τι μπορώ να κάνω; Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που κάνατε; Να καρφώσετε στον κ. Σόιμπλε την επιθυμία της Λαγκάρντ να υπάρξει βοήθεια της Ελλάδας στο Eurogroup για απομείωση του χρέους; Δηλαδή, η διαπραγμάτευση σας εξαρτάται από το αν ο κ. Σόιμπλε θα σας πει ναι;”.

Ο Γιάννη Στουρνάρας απάντησε...

“Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί δημοσίου χρέους, σας θυμίζω ότι το 2012 η Ελλάδα πλήρωνε σε τόκους 12 δισ. ευρώ και το 2013 πλήρωσε 6 δισ. ευρώ. Πώς έγινε αυτό πιστεύετε; Χωρίς διαπραγμάτευση; Τώρα όσον αφορά τη διαμάχη ΔΝΤ - Ευρωζώνης, όπως το καταστατικό του ΔΝΤ απαγορεύει το κούρεμα των χρεών προς αυτό, έτσι και Συντάγματα χωρών της ευρωζώνης αλλά και κοινοβουλευτικές πρακτικές έχουνε κάτι αντίστοιχο. Εμείς θέλουμε μείωση του χρέους. Και τη μείωση του χρέους την κάνουμε με διαπραγμάτευση και όχι με μονομερή τρόπο που θα μας οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη και καταστροφή. Γι΄ αυτό αφήστε τα αυτά. Ξέρουμε να διαπραγματευτούμε και αυτό φαίνεται εξάλλου. Μειώθηκαν τα επιτόκια και τα χρεολύσια πήγαν πίσω χρόνια”.

avriani.makedonias.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top