Ζημίωσαν με 100 εκατ. ευρώ το δημόσιο για να μην πληρώσει η Πειραιώς
Του Βαγγέλη Τριάντη
Με πάνω από 100 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι ζημιώθηκε τελικά το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας της επένδυσης από την πλευρά της ΑΤΕ σε ένα επενδυτικό προϊόν και το κλείσιμο της τράπεζας, σύμφωνα με νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr. Αντί το προϊόν να μεταβιβαστεί στην Τράπεζα Πειραιώς και να αναλάβει ένα πολύ χαμηλότερο κόστος , προτίμησαν να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.
Το Ηot Doc είχε αποκαλύψει στο τεύχος 20, τον Ιανουάριο του 2013, τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το swap είχε υπογραφεί το 2007 με την επενδυτική τράπεζα Merryl Lynch. Στο προϊόν αυτό η τότε διοίκηση Μηλιάκου επένδυσε περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 55,7 εκατ. ευρώ στην αμερικανική επενδυτική Carlyle Group. H αρχική συμφωνία περιελάμβανε cash coallateral. Δηλαδή σε περίπτωση που μάι από τις δύο πλευρές αθετούσε νωρίτερα τη συμφωνία, υποχρεωνόταν να καταβάλλει ως αποζημίωση συγκεκριμένο ποσό.
Το 2009 η ΑΤΕ προχώρησε σε δύο συναλλαγές μηδενικού κόστους με την ιαπωνική Nomura, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από την άνοδο του ευρώ. Δύο χρόνια μετά, στις 15 Νοεμβρίου 2011, η ΑΤΕ προέβη σε συναλλαγή αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου με τη Citibank. Μερικούς μήνες μετά στις 27 Μαρτίου 2012 η Merill Lynch έκλεισε τη συναλλαγή. Η αμερικανική τράπεζα προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της ΑΤΕ. Κάτι που έκανε και η ΑΤΕ από την πλευρά της.
Στις 31 Ιουλίου 2012, η ΤτΕ, επιεκφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Προβόπουλος, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ και την έθεσε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η Nomura εκμεταλλεύτηκε τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας. Ενεργόποίησε τον τερματισμό της συναλλαγής και θέωρησε την υποτιθέμενη χρεοκοπία ως πιστωτικό γεγονός των υποχρεώσεων της.
Ευθύνες Προβόπουλου και ΤτΕ
Οι ευθύνες από την κίνηση αυτή της ΤτΕ είναι τεράστιες. Όπως είναι άλλωστε και στο σκάνδαλο ξεπουλήματος της ΑΤΕ που είχε παρουσιάσει αναλυτικά το Hot Doc. Αντί τα βάρη του swap να πέσουν σττην πλάτη του νέου ιδιοκτήτη, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από την Τράπεζα Πειραιώς, φορτώθηκαν στην πλάτη του ελληνικού δημοσίου. Κανονικά η ΤτΕ θα έπρεπε να κάανει μια αναπροσαρμογή των όρων της συμφωνίας με τη Nomura και την ανάληψη της επένδυσης μέχρι τη λήξη του swap από το νέο αγοραστή. Το βάρος θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο.
Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Η Τράπεζα Πειραιώς, όχι μόνο αγόρασε την ΑΤΕ έναντι εξευτελιστικού τιμήματος ύψους 95 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή ένα κτίριο της, αλλά γλίτωσε και ακόμη 100 εκατ. ευρώ, με τις ευλογίες της ΤτΕ.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά από τις αποκαλύψεις του Hot Doc, τίποτα δεν έχει γίνει. Δεν αναζητήθηκαν ευθύνες υπηρεσιακές και μη σε κανένα στέλεχος της ΤτΕ, που να φέρει το βάρος του χειρισμού αυτής της υπόθεσης.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.