Select MenuΜία ακόμα επιβάρυνση θα επωμιστούν σύντομα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς μόνο τα διαδικαστικά (δηλαδή η έκδοση της αντίστοιχης εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας, που αναμένεται στις επόμενες ημέρες) απομένουν για να εφαρμοστεί η παρακράτηση ποσού 1 ευρώ ανά ιατρική συνταγή, ώστε αυτή να εκτελεστεί από τα φαρμακεία.

Ήδη στο μέτρο έχουν αντιδράσει τόσο οι φαρμακοποιοί, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μετατρέπονται σε «εισπράκτορες» για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, όσο και οι γιατροί, που επισημαίνουν πως, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δέχεται μόνο μέχρι τρία σκευάσματα σε κάθε συνταγή, ηλικιωμένοι και πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, οι οποίοι συχνά χρειάζεται να προμηθεύονται περισσότερα από τρία σκευάσματα, θα κληθούν να πληρώσουν δύο ευρώ (για μέχρι έξι σκευάσματα) ή και τρία ευρώ (για μέχρι εννέα σκευάσματα) κάθε φορά που εκτελούν τις συνταγές τους.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε πως από σήμερα έχει τεθεί σε ισχύ και ένα ακόμα μέτρο, αυτό του «εισιτηρίου» νοσηλείας των 25 ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θα χρειαστεί να εισαχθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Εξαιρούνται, ωστόσο, τέσσερις κατηγορίες ασθενών:
  1. - οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (χρειάζεται ωστόσο η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ)
  2. - οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν
  3. - τα άτομα με αναπηρίες που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%
  4. - ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, για τη νοσηλεία των οποίων είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.
Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Mε κινητοποιήσεις θα απαντήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας πως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ βάλλει κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, σημειώνοντας πως «στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».
Όπως επισημαίνει, η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του έτους 2014 και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top