Select Menu


Είναι νέο μερικών ημερών σίγουρα , όμως πλέον έχει βγεί και επίσημη αναφορά απο την Noble Energy που δίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της για το επερχόμενο έτος όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρίας.

Παραθέτουμε ώς έχει...

"Significant exploration potential remains on the Company's acreage position in the Eastern Mediterranean, with approximately 3 billion barrels of gross unrisked oil potential in the deep Mesozoic play in both Cyprus and Israel and four trillion cubic feet gross of natural gas potential in Cyprus. Current plans are to resume exploration drilling in the Eastern Mediterranean in late 2014 or early 2015. "
πηγή: investors.nobleenergyinc.com

Αυτά είναι τα γνωστά νέα πάνω κάτω όπως και τα κέρδη που μπορεί να προκύψουν που είναι της τάξης πολλών εκατοντάδων δις δολαρίων, για την Κύπρο και το Ισραήλ.

Τι είναι εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό;

Οι εξορύξεις που θα γίνουν είναι αποτέλεσμα κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων ενοικίασης (τίποτα δεν αγοράζεται ώς πάγιο σε γεωτρήσεις) που πληρώνεται ΑΔΡΑ σε εταιρίες όπως η Noble Energy που είναι η υπεύθυνη παρασκευής και πρώτου στάδιου διανομής.

Ακόμα ενα πρόσθετο στοιχείο είναι εκείνο του maritime security που θα δημιουργήσει ενα μεγάλο κενό αγοράς για εταιρίες φύλαξης πλατφόρμων , πλοίων μεταφοράς ενέργειας, κτλ.. Η IDF θα είναι εκεί φυσικά που έχει ήδη συνάψει συμφωνίες εξοπλισμών ναυτικών σκαφών κάθε είδους αλλά εκεί έρχεται και η Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό;

Μετά την όποια τροπή πάρουν τα πράγματα στο Αμβούργο για την ΑΟΖ μας και το Καστελόριζο , το μόνο σίγουρο είναι πως θα ζητηθεί συνδρομή του Ελληνικού ναυτικού (ώς πολεμικό ναυτικό αλλά και λιμενικό) για να προστατευθεί η όποια επένδυση γίνει για εξόρυξη ενεργειακών κοιτασμάτων.

Είναι μια τεράστια αλυσίδα αγοράς και πώλησης εξοπλιστικών προγραμμάτων και παροχής υπηρεσιών πολλών.. πολλών δις ευρώ που θα αφαιρέσουν χρήμα απο τα κέρδη που αναφέραμε. Εξού και είναι σημαντικό εδώ να έχουμε μια συνολική εικόνα του γιατί όλες αυτές οι χώρες που θεωρούνται δυνατές θέλουν να μπουν στην περιοχή και να ελέγχουν το τι θα γίνει με αυτά τα κοιτάσματα.

Να ελέγχουν τα συμβόλαια, τις παροχές και τους εξοπλισμούς. Κατά ουσία;.. είναι ενα πολύ μεγάλο οικονομικό δέλεαρ για όλους. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο έχουν λόγο φυσικά, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με ενα ενιαίο σχέδιο και με πολύ έρευνα.. και οχι με μια μόνο επιτροπή υδρογονανθράκων που ακόμα δεν έχει πλήρως λειτουργήσει. Εκτός και αν έχουν ήδη συμφωνήσει κάτι στο οποίο δεν γνωρίζουμε.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top