Select Menu


Ο Paul Kazarian, ο Αμερικανός επενδυτής που αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα, εγκαλεί την “εντελώς παράλογη” λογιστική της ΕΕ και θέλει να βοηθήσει στη εναλλακτική χρηματοδότηση της Ελλάδας ώστε να επιστρέψει στις αγορές, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις που είχε κάνει ο επενδυτής, ο ιδρυτής της Japonica Partners & Co. δηλώνει ότι η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα στον υπολογισμό του ελληνικού χρέους θα έδινε στις αγορές ομολόγων το ίδιο είδος των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων που οι επενδυτές ιδίων κεφαλαίων έχουν συνηθίσει. Ο Kazarian, ο οποίος ξεκίνησε μια δημόσια προσφορά για τα ελληνικά χρεόγραφα τον Ιούνιο, δήλωσε ότι η μέθοδος της ΕΕ για τη μέτρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών υπερεκτιμά το επίπεδο του χρέους.

Για τον Kazarian, ο οποίος δεν αποκαλύπτει ακριβώς πόσα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αναδιαρθρωθεί κατέχει η Japonica μετά την προσφορά της, η εφαρμογή των λογιστικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στον κόσμο των επιχειρήσεων θα τοποθετήσει το χρέος της χώρας στη σωστή του βάση, ενώ υπολογίζει την αναλογία του κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Άλλωστε ο Paul Kazarian, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney.gr ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια οικονομική πολιτική με λανθασμένα στοιχεία και πιστεύει ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι να βγει στις κεφαλαιαγορές και να δανείζεται με επιτόκιο κάτω από 5%. Μόνο τότε η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει ανταγωνιστική και να ανακάμψει. Γι’ αυτό λοιπόν, η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά, να χρησιμοποιήσει τα διεθνή λογιστικά στάνταρντς IPSAS που για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, είναι τα καλύτερα. Αρχής γενομένης από τα νούμερα του χρέους. Ο Αμερικανός επενδυτές ισχυρίστηκε ότι μετά από αυτό όλα θα βελτιωθούν, οι επενδυτές θα πουν ότι η ελληνική οικονομία και αγορά αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες και θα έλθουν στην Ελλάδα άμεσα.

Σύμφωνα με τον Kazarian, αυτό που πρέπει να απασχολεί σήμερα την ελληνική κυβέρνηση είναι πώς θα βγει στις αγορές και όχι πώς θα “χαϊδέψει” τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή οποιονδήποτε άλλο. Η συζήτηση περί πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι άκαιρη και φουντώνει επειδή η οικονομική πολιτική δεν αποδίδει τα αναμενόμενα με βάση τα λάθος νούμερα και τους στόχους που θέτει η Τρόικα.

Ο Kazarian επιμένει ότι η Ελλάδα άσχετα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για τα πρότυπα που προτάσσει η Ευρώπη, πρέπει ανεξάρτητα να προωθήσει καμπάνια στις αγορές με βάση το νέο μοντέλο.

“Πιστέψτε με, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσοι επενδυτές θα στραφούν στα νέα στοιχεία, ιδίως τώρα που το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα είναι πάνω από 9%. Όλοι θα το δουν ως μια τεράστια ευκαιρία”.

Σύμφωνα με τον Κazarian, η Japonica είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση με στρατιά συμβούλων. Μάλιστα, διανέμει κι ένα σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε η Ελλάδα, με τη βοήθεια πάντα της Japonica, να ολοκληρώσει την ένταξη και ολοκλήρωση της νέας μεθόδου IPSAS. Μέχρι τον Ιανουάριο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μεγάλη επιτροπή συμβούλων. Ως το τέλος Μαρτίου θα έβγαιναν τα πρώτα στοιχεία με το αναθεωρημένο χρέος. Τον Ιούνιο του 2016 θα ολοκληρωνόταν η συνολική φάση μετατροπής.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει πόσα τελικά ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει μετά τη δημόσια πρόταση που έκανε και αρκέστηκε να πει πως αυτή τη στιγμή η Japonica είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικού δημοσίου χρέους μετά τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, είπε ότι οι πρώτες αγορές ελληνικών ομολόγων έγιναν με τιμή 11,40 του ευρώ. Ερωτηθείς εάν θα τον ενδιέφεραν και ελληνικές εταιρείες, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι το κύριο ζητούμενο.

“Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012, ξεκινήσαμε επαφές με διάφορες εταιρείες. Εξάλλου, αυτό κάνουμε: επενδύουμε σε εταιρείες και σε ευκαιρίες. Ωστόσο, είπαμε να ξεκινήσουμε με ομόλογα. Στη συνέχεια βλέπουμε”.


Σχόλιο: Όπως μπορείτε να δείτε εδώ, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. και του πλανήτη που δεν έχει δηλώσει απολύτως καμία προσπάθεια προσαρμογής στο λογιστικό πρότυπο IPSAS. Γιατί κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ?

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top