Select Menu

H γυναίκα που θέλει να γίνει... Μέρκελ στη θέση της Μέρκελ -Η πρώτη υπουργός Αμυ

Κατά πολλούς, κρυφός της πόθος είναι να γίνει η διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ. Εχοντας λοιπόν να συναγωνιστεί την πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε Καγκελάριος της Γερμανίας, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άρχισε να σπάει και εκείνη παραδόσεις. Είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Αμυνας στη χώρα.

Η 55χρονη πολιτικός, μητέρα επτά παιδιών, αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Πέρα από το στερεότυπο του ανδροκατούμενου χώρου στο συγκεκριμένο υπουργείο, η επιλογή της δίνει τροφή στα σενάρια που τη θέλουν να προαλείφεται για διάδοχος της Μέρκελ στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών.

Η ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και μιλά με άνεση αρκετές γλώσσες. Θεωρείται ικανή στην επίλυση προβλημάτων και πιο φιλοευρωπαία από την Μέρκελ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το «Εθνος». Μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Εχει θητεύσει στο υπουργείο Εργασίας, την περίοδο που έκαναν ρεκόρ οι «εργαζόμενοι φτωχοί», εκείνοι που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα κρατικά επιδόματα για να τα βγάλουν πέρα. Ωστόσο, με τις έγκαιρες επεμβάσεις και την αυτοπεποίθησή της, κατάφερε να εμφανιστεί ως η «κοινωνική συνείδηση» της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει η Guardian.

Απέκτησε αρκετούς εχθρούς ανάμεσα στους συντηρητικούς του κόμματος, αλλά και οπαδούς στην αριστερή πτέρυγα, όταν τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων και της καθιέρωσης ενός εθνικού, κατώτατου μισθού.

Τα ποσοστά αποδοχής της παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά (είναι της τάξης του 57%) και θεωρείται βέβαιο ότι μετά τον διορισμό της, η προσοχή των μίντια θα στραφεί επάνω της. Αν και η μετάβασή της στο επιρρεπές σε σκάνδαλα υπουργείο Αμυνας θεωρείται από κάποιους ο τέλειος τρόπος για να ξεφορτωθεί κανείς έναν επικίνδυνο αντίπαλο, αφού είναι ένα πόστο που βοηθά στο να τερματίζονται εύκολα οι πολιτικές καριέρες, όπως σημειώνει η Independent, κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια ευνοϊκή για την ίδια εξέλιξη και θεωρείται μια κίνηση τακτικής από την καγκελάριο που με τον τρόπο αυτό θέλησε να απομακρύνει τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργικός θώκος, είναι μια σημαντική ευκαιρία που πιθανώς θα επιτρέψει στην Λάιεν να προωθηθεί στην κεφαλή των Χριστιανοδημοκρατών και αργότερα και στην καγκελαρία, παίρνοντας την σκυτάλη από την Μέρκελ.

Η Καγκελάριος έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μόλις ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της και αν δεν αλλάξει γνώμη, η Ντερ Λάιεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το πόστο, στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2017.

iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top