Select Menu


Στην κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου» για το ενδεχόμενο κοινωνικών ταραχών κατατάσσεται η Ελλάδα για το 2014, σύμφωνα με μετρήσεις του περιοδικού Economist.

Η Ελλάδα και η Βοσνία είναι οι μοναδικές Ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στα 19 κράτη που συγκαταλέγονται στην κατηγορία «πολύ υψηλού κινδύνου», μία ομάδα που «κατοικείται» από χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Η επιθεώρηση δεν υπολογίζει μόνο τον κίνδυνο που προέρχεται από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως τον οξειδωτικό συνδυασμό της με την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Αυτό φαίνεται και από το ότι οι υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου ευρωπαϊκού Νότου κατατάσσονται στην αμέσως προηγούμενη βαθμίδα.

Ο πίνακας του Economist βάζει την Ελλάδα στην ομάδα «πολύ υψηλού ρίσκου» για αναταραχές, μαζί με χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές και ο Λίβανος.

Στην προηγούμενη ομάδα, τις χώρες «υψηλού ρίσκου», βρίσκεται η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία βρίσκονται στις χώρες «ενδιάμεσου ρίσκου». Η κατάταξη καταρτίστηκε από την «ομάδα» αναλυτών EMU του Economist και, όπως εξηγεί το μέλος της Λάζα Κέκιτς, η δύσκολη οικονομική κατάσταση θεωρείται αναγκαία μεν αλλά όχι πάντοτε ικανή συνθήκη για το ξέσπασμα ταραχών.«Η μείωση εισοδημάτων και η υψηλή ανεργία δεν ακολουθούνται πάντοτε από ταραχές. Μόνο όταν οι οικονομικές δυσκολίες συνοδεύονται από άλλα στοιχεία αδυναμίας υπάρχει κίνδυνος αστάθειας» λέει, αναφέροντας ως τέτοιους παράγοντες «τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες, την κακή διακυβέρνηση, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικού κράτους, τις εθνοτικές εντάσεις και το ιστορικό ταραχών».

Οι μετρήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε θεσμικές και πολιτικές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν 150 κράτη ανά τον κόσμο.

Το 43% των χωρών που ερευνήθηκαν κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου κοινωνικής αναταραχής το 2014.

Οι κατατάξεις βασίζονται σε έρευνα του Economist Intelligence Unit, εταιρείας που αποτελεί μέρος του ομίλου Economist.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top