Select Menu


Του Συντρόφου Κέιν

Νομίζαμε ότι τα Νέα είχαν πιάσει ταβάνι με την εκδούλευση αλλά δεν υπολογίζαμε πόσο ακριβά είναι τα τζάκια της Μιχαλακοπούλου για να συντηρηθούν άλλη μια χρονιά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Ακρόπολης, τραβηγμένης κάπου απ” τον Λυκαβηττό με τη Βουλή στα αριστερά. Φυτεμένα εκ δεξιών στον άξονα της Πανεπιστημίου, το Μεγάλη Βρετανία, το Άττικα και η Τράπεζα της Ελλάδος, και στο βάθος τα θολωμένα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Γαντζωμένοι στη δημοκρατία που μπαίνει στο περιθώριο, φυτεμένοι πάνω σε μια παιδεία έρμαιο του παρακράτους, οι θεσμοί-σύμβολα της διαχρονικής χρεοκοπίας αυτού του τόπου, με όλους τους ρόλους που τους επιφύλαξε η ιστορία και τους αποδέχθηκαν με έπαρση αρχοντοχωριάτη, έχουν καβατζώσει θέση μπροστά μπροστά στη θολή πόλη-κράτος. Από πάνω τους, ο Ιερός Βράχος τούς χωρίζει από το πόπολο στο βάθος, από τον λαουτζίκο και κοσμάκη μιας σκοτεινιασμένης μάζας με φωτεινές εξάρσεις. Μοιάζει σαν οι μπατιροελίτ ντεμέκ αστοί του κοινού ποινικού δικαίου να προστατεύονται με ιερό άλλοθι από αυτούς που σιχαίνονται αλλά τόσο τους έχουν ανάγκη για να διασφαλιστεί η αγία εργολαβία και ο άρτος ο επιούσιος.

Αυτήν την εικόνα διάλεξαν τα Νέα της Διαπλοκής για να ντύσουν θέμα «Οι βουλευτές ανησυχούν, ο Στουρνάρας αγωνιά, ο Σαμαράς παρεμβαίνει» με τιτλο «Τοπίο στην αιθαλομίχλη». Βεβαίως, η εικόνα θα μπορούσε να διαβαστεί κι αλλιώς. Με μπροστάρη τον πολιτισμό, ο λαός μπορεί να συντρίψει τα σύμβολα της παρακμής και να φέρει τη δημοκρατία στον τόπο του. (Τα Νέα της Διαπλοκής είναι λογικό να κάνουν φτηνά λογοπαίγνια καφενόβιου ευσεβισμού με το «Τοπίο στην Ομίχλη». Δεν έχεις δει νταβατζήδες πώς κάνουν όταν πάνε π.χ. στο θέατρο;)

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να πάψει να πιστεύει τους άτιμους και τους φαύλους: Γράφουν τα Νέα της Διαπλοκής: «Πυροσβέστης ο Πρωθυπουργός για τις κατασχέσεις – Πιέζουν 41 βουλευτές για μείωση φόρου στο πετρέλαιο – Δεν έχουμε τη δυνατότητα για νέα μέτωπα, λένε στο υπουργείο Οικονομικών». Αυτό θεωρούν τα Νέαείδηση. Σε μια δημοκρατία, πράγματι, θα ήταν είδηση το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει δυνατότητα για νέα μέτωπα ώστε να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο. Στο νοτβλέτι, όμως, δεν είναι είδηση. Στο ντοβλέτι είναι φυσιολογικό να σε πνίγουν και να αγοράζεις την είδηση του θανάτου σου ως έλλειψη εναλλακτικής.

Για να φέρεις, εσύ ο λαός, τη δημοκρατία στον τόπο σου θα πρέπει να απορρίψεις, να χλευάσεις, να ισοπεδώσεις αυτούς που τολμούν να πουλάνε ως είδηση την πολιτική τους επιβίωση πάνω στο πτώμα σου: «Σε διορθωτικές κινήσεις για τις κατασχέσεις προχώρησε η κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού, ενώ σαράντα ένας βουλευτές συγκρότησαν “κίνημα” για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, πιέζοντας προς την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών». Έχουν χάσει τον λογαριασμό στον ΔΟΨ πόσες φορές βάζουν πρωτοσέλιδο την «€ντολή Σαμαρά» με όλες τις παραλλαγές της.

Διορθωτικές κινήσεις με εντολή Σαμαρά; Όπως είσαι σκυμμένος και πιθανότατα τρελαμένος από φόβο, διορθωτικές κινήσεις είναι η στιγμή που λεει ο παπάς στον δήμιο πως δεν κρατά σωστά το τσεκούρι. Το ερώτημα είναι, γιατί βρέθηκες σ” αυτήν τη θέση;

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο, παραμονή Χριστουγέννων, τα Νέα της Διαπλοκής σου το λένε κατάμουτρα πως σε σιχαίνονται αλλά σε έχουν ανάγκη: «ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: Όχι κατάσχεση για καταθέσεις κάτω από 1.500 ευρώ και για χρέη κάτω από 500 ευρώ». Η απάντηση είναι στα κεφάλια όλων των προηγούμενων πριν από σένα.

Με τίτλο «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ», τα Νέα θα σε εξομολογήσουν: «Η αιθαλομίχλη που σκεπάζει τις τελευταίες ημέρες τον ουρανό των μεγάλων πόλεων της χώρας δεν μπορεί να καλύψει τα μεγάλα λάθη που έχουν γίνει στην υπόθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση νομοθέτησε πέρυσι ένα πλέγμα μέτρων για να καταπολεμηθεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο στα καύσιμα: μεταξύ άλλων αποφάσισε τον εξαπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο τα υπόλοιπα μέτρα καρκινοβατούν με οδυνηρά κοινωνικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα: χιλιάδες Έλληνες δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν και το λαθρεμπόριο καλά κρατεί! Είναι προφανές ότι αυτός ο παραλογισμός δεν μπορεί να συνεχισθεί: η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το ταχύτερο όλες τις ρυθμίσεις για τον έλεγχο διακίνησης πετρελαίου. Παράλληλα – και όσο η τρόικα αρνείται τη μείωση του φόρου – οφειλει να διευρύνει τόσο τον κύκλο των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όσο και το ποσοστό της επιστροφής φόρου».

Αν δεν ζούσες στην κόλαση, δεν θα σου υπόσχονταν παραδείσους. Τούτοι, όμως, εδώ δεν μπορούν ούτε αυτό να κάνουν. Ακόμα και τα κάλαντα νομίζουν πως τραγουδιούνται με €ντολή Σαμαρά.

Στο ίδιο τροπάρι και η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία, η οποία επίσης επιλέγει μια αθηναϊκή φωτογραφία. Αυτή τη φορά το Παναθηναϊκό Στάδιο, τραβηγμένη πάλι από τον Λυκαβηττό, με φως ημέρας και θέα προς τη θάλασσα, η οποία δεν υπάρχει.

«Η αιθαλομίχλη χτυπάει “μαύρο”», ενημερώνει η εφημερίδα των σοβαρότερων μπατιροελίτ και εξηγεί: «Χθες το μεσημέρι – όπως δείχνει η φωτογραφία – την πρωτεύουσα σκέπαζε πυκνό νέφος μικροσωματιδίων. Για την αντιμετώπισή του, η πολιτεία αποφάσισε τη λήψη μέτρων σε τρία επίπεδα, ανάλογα με την επιβάρυνση: τη σύσταση για διακοπή της “άσκοπης” χρήσης τζακιού, τη διακοπή της θέρμανσης δημόσιων κτιρίων και, τέλος, την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Για φέτος δεν τίθεται θέμα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τη σχετική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία έρχεται άλλωστε σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου».

Καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Σου λένε οι παπαγάλοι οι πλουμιστοί, οι εκτός εποχής, ότι υπάρχει πρόβλημα, η αιθαλομίχλη χτυπάει μαύρο και σου αραδιάζουν τα ραβασάκια του υπουργείου, για να σου πουν στο τέλος πως για φέτος δεν τίθεται θέμα αλλαγής της απόφασης που προκάλεσε το πρόβλημα. Τα Νέα της Διαπλοκής ζητούν από την κυβέρνηση να «διευρύνει τόσο τον κύκλο των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όσο και το ποσοστό της επιστροφής φόρου». Η Καθημερινή της Διαπλοκής γράφει πως η κυβέρνηση «αποφάσισε την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου». Ίδιες φράσεις, ίδιες εικόνες, ίδιες ιδέες για να σου πουν πόσο δεν σε υπολογίζουν. Είσαι μια απλή παράμετρος στην εξίσωση της εξουσίας. Πρέπει κάπου να υπολογιστείς κι εσύ στο ζύγι. Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς πως από πολίτης έγινες δικαιούχος.

Όπως στο εξηγεί καλά η Καθημερινή Χρυσή Ευκαιρία της Διαπλοκής: «Το Μαξίμου επιμένει: Οι εκλογές θα γίνουν το 2016 – Επιδίωξη συναίνεσης για Πρόεδρο». Με εντολή Σαμαρά, το ανακοινωθέν του Σαμαρά γράφει για τον Σαμαρά: «Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας έναντι της νέας απώλειας, μετά τη διαγραφή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα η οποία [μπλα μπλα μπλα] αλλά και των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών λόγω αστάθειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου [μπλα μπλα μπλα]. “Οι εκλογές θα γίνουν το 2016” ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που εστάλη από ανώτατη κυβερνητική γραφή, στο περιθώριο των επισκέψεων που δέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, Γεωργία, στο Μαξίμου για τα κάλαντα των Χριστουγέννων [μπλα μπλα μπλα]. Μάλιστα αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να “μπλοκάρει” την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 [μπλα μπλα μπλα] με την ίδια κυβερνητική πηγή να επισημαίνει “Η άρνηση φέρνει ευθύνη και τις ευθύνες τις καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός». Τέλος, σε σχέση με την υποβόσκουσα κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξιμου είναι [μπλα μπλα μπλα] πως δεν τίθεται σε κίνδυνο η πορεία της κυβέρνησης. «Υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω απ” όλα, αναφέρεται χαρακτηριστικά [μπλα μπλα μπλα]».

Συνειδητοποιείς πώς γίνονται οι καλές πολιτικές μπίζνες; Συνειδητοποιείες πώς εθίζεσαι στην εξουσία τους; «Μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου», «εστάλη από ανώτατη κυβερνητική πηγή», «με την ίδια κυβερνητική πηγή να επισημαίνει». Ποια είναι η πηγή; Ποια ήταν η είδηση σε όλα αυτά; Ποιο ήταν το νόημα σε όλα αυτά πλην του συνθήματος φλωροτραμπούκων «Αντώνης-Γεωργία-κάλαντα-δημοκρατία»;

Είναι κι αυτό ένα επεισόδιο από το έργο «Τοπίο στην Αιθαλομίχλη», όπου οι δύο εφημερίδες αναζητούν μια μυθική Γερμανία πέρα από τα σύνορα της πλατείας Κολωνακίου, ψάχνοντας το τζάκι τους. Κακό έργο.

Σήμερα, παραμονή Χριστογέννων, έχεις την ευκαιρία να ξανασκεφτείς γιατί αυτή η γιορτή κρατάει αιώνες. Δεν υπάρχουν ιερά άλλοθι. Αν μείνεις με σκυμμένο το κεφάλι και δεν βγεις μπροστά πιθανότατα να πάψεις να μοιάζεις με άνθρωπο. Σκέψου τα παιδιά.

unfollow

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top