Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε το Νοέμβριο και δημοσιεύεται στο περιοδικό Κοινωνική Επιθεώρηση τεύχος Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2013.
Η Ελλάδα με την άφιξη της τρόικα και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της πολιτικής της ιστορίας.
Στο τραπέζι του πολιτικού σκηνικού-σχεδιασμού βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα από την σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι και την απόλυτη παράδοση καθώς και δόση από εκλογές ακόμη και τους επόμενους μήνες.
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
''Και θα παίξουμε μια παρτίδα σκάκι....
Πιέζοντας μάτια δίχως βλέφαρα και περιμένοντας ένα χτύπημα στη πόρτα.''
(Τ. Σ. Έλιοτ)
Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά ξέρουν ότι του αρέσει το σκάκι και σαν μια παρτίδα ενός ιδιότυπου σκακιστικού παιχνιδιού βλέπει και τις πολιτικές κινήσεις που σκοπεύει να ακολουθήσει.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να παίξει τις τελευταίες της κινήσεις προκειμένου να βγει στην αντεπίθεση και να κερδίσει χρόνο, γεγονός που είτε θα της δώσει ανάσα και παραμονή στην εξουσία είτε θα την οδηγήσει σε ήττα και σε εκλογές.
Πολλά τα σενάρια που εξετάζονται στο Μαξίμου ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και στους στενούς του συνεργάτες και όλα έχουν να κάνουν με τη στάση της χώρας απέναντι στους δανειστές και τη δική τους αντίδραση από την οποία θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα.
Το μήνυμα των δανειστών ήταν ξεκάθαρο και δόθηκε στη κυβέρνηση πριν ακόμη ο Τόμσεν με την παρέα του πατήσουν το πόδι τους στο Ελληνικό έδαφος :''καμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, καμία χαλάρωση του πολιτικού προγράμματος και κανένα πολιτικό άλλοθι.''
Οι πηγές από τις Βρυξέλλες ήταν επίσης ξεκάθαρες ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και στη δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει παραπέμποντας την Ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους των δανειστών.
Ταυτόχρονα από το Ευρωκοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην τρόικα, Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ, προκειμένου να απολογηθούν, σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πολιτική της Τριμερούς, που εφαρμόζεται μέσω των Μνημονίων, στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια, έδωσαν το δικό τους σκληρό μήνυμα. Υπεραμύνθηκαν της πολιτικής λιτότητας ρίχνοντας τις ευθύνες για τα λάθη στα στατιστικά στοιχεία που τους δόθηκαν για την ελληνική οικονομία, στις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στις πολιτικές κρίσεις που μαστίζουν κατά καιρούς τη χώρα μας.
«Αναγκαία η λήψη νέων μέτρων στην Ελλάδα για να γίνει βιώσιμο το χρέος, η έξοδος στις αγορές θα γίνει από το 2015 και μετά ενώ από φέτος θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη στρατηγική και τις τακτικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στη τρόικα την ώρα που το ενδεχόμενο των εκλογών δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι.
Η συγκυβέρνηση σαφώς και θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το 2016, κύκλοι όμως δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν πως αν πιεστεί δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα αιφνιδιαστικά σε εκλογές παρά την σθεναρή άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου που βλέπει ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ σε καθίζηση.
Το γραφείου του Πρωθυπουργού επιμένει πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την έκβαση των συζητήσεων με την τρόικα. Ακόμη και οι πιο έμπειροι αναλυτές συμφωνούν πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και με ακρίβεια τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί. ''Κινούμαστε μέρα με τη μέρα και βλέπουμε'' μου αποκάλυψε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Μετά, λοιπόν, τη θεωρία του success story που παρά τις προσπάθειες των συμβούλων και των φιλικά προσκείμενων στη κυβέρνηση ΜΜΕ, κατέρρευσε τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Πρώτο σενάριο: Η κυβέρνηση επιμένει στη σκληρή γραμμή, έρχεται σε αντιπαράθεση με την τρόικα αρνείται να λάβει νέα μέτρα και αποφασίζει τη τελευταία στιγμή να κινηθεί αντιμνημονιακά δίνοντας σαφές μήνυμα ότι έπραξε όσα ήταν δυνατόν να πράξει για το χατήρι των δανειστών αλλά πλέον δεν πάει άλλο. Οι δανειστές αντιδρούν και ο Αντώνης Σαμαράς οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ένα σενάριο που σύμφωνα με τους κοντινούς ανθρώπους μπορεί και να του βγει καθώς κινούμενος αντιμνημονιακά θα πιάσει κυριολεκτικά στον ύπνο τους κομματικούς μηχανισμούς της Κουμουνδούρου. Ένα σενάριο που δεν στηρίζει όμως το δεύτερο κόμμα της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο σενάριο: Η κυβέρνηση και η τρόικα οδηγούνται έπειτα από ''σκληρή διαπραγμάτευση'' σε συμβιβασμό γεγονός που αφήνει ικανοποιημένες και τις δυο πλευρές. Η Ελληνική πλευρά κερδίζει χρόνο και δεν φαίνεται να υποκύπτει στις απαιτήσεις για νέα μέτρα και η τρόικα είναι ο πραγματικός νικητής, καθώς σε βάθος χρόνου, θα επιστρέψει με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις.
Τρίτο σενάριο: Η οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα αναβάλλεται για το Μάιο του 2014 , μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Το Ελληνικό πρόβλημα παραμένει ως έχει, η κυβέρνηση παρουσιάζει την αναβολή επικοινωνιακά ως νίκη της χώρας έναντι των δανειστών και μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα και τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Σαφώς ο μεγάλος κερδισμένος είναι πάλι η τρόικα γιατί μετατοπίζει χρονικά το πρόβλημα.
Τρίτο σενάριο: Η οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα αναβάλλεται για το Μάιο του 2014 , μετά δηλαδή τις ευρωεκλογές. Το Ελληνικό πρόβλημα παραμένει ως έχει, η κυβέρνηση παρουσιάζει την αναβολή επικοινωνιακά ως νίκη της χώρας έναντι των δανειστών και μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα και τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Σαφώς ο μεγάλος κερδισμένος είναι πάλι η τρόικα γιατί μετατοπίζει χρονικά το πρόβλημα.
Μέσα σ΄αυτό το διάστημα βέβαια, η Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προεδρία
[από 1-1-14] όπου ευελπιστεί να δώσει Ελληνικό άρωμα, να προωθήσει και να λύσει τα προβλήματα της χώρας - όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης- και να κερδίσει χρόνο προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετία αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη γνώμη του Ελληνικού λαού προς το πρόσωπό της.
Τέταρτο σενάριο: Ένα σενάριο που μπορεί να γίνει παράλληλα με το τρίτο ή αποτέλεσμα καταστάσεων ενώ λαμβάνει χώρα το τρίτο. Είναι γνωστό στους κύκλους των οικονομικών αναλυτών τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον ότι ένας υπόγειος πόλεμος συντελείται ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ, για την ακρίβεια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο με αιχμή του δόρατος το ελληνικό πρόγραμμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προ-βλέπουν μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας. ΔΝΤ που με δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι τα νούμερα του ελληνικού προγράμματος δεν βγαίνουν και έχει επικρίνει ουκ ολίγες φορές την πολιτική λιτότητας του Βερολίνου.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί εκτεθειμένη καθώς οι συζητήσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν γίνει και μπορεί οι Αμερικανοί opinion makers μα θεωρούν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ''government on the way'', η ήδη υπάρχουσα κυβέρνηση δεν ανησυχεί καθώς έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για τον εναγκαλισμό της χώρας από ΗΠΑ και Ισραήλ, έναν εναγκαλισμό που δεν έχει να κάνει μόνο με το ενεργειακό, αλλά και με την περιβόητη πολιτική στήριξη.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.