Select Menu


Κορυφαίες εταιρείες του κόσμου της τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ζητώντας μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Οι οκτώ εταιρείες που συμμετέχουν στην εν λόγω «σταυροφορία» είναι: Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn και Yahoo. Η «συμμαχία» τους ονομάζεται Reform Government Surveillance group.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής συνετάχθη επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, όπου υπογραμμίζεται ότι οι παρούσες πρακτικές παρακολούθησης υπονομεύουν τις ελευθερίες των πολιτών.

«Κατανοούμε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες τους. Αλλά οι αποκαλύψεις του καλοκαιριού υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης στις πρακτικές κυβερνητικής παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο» αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

«Η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει μεταβληθεί προς όφελος της πολιτείας και πέρα από τα δικαιώματα του ατόμου – δικαιώματα τα οποία προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αυτό υπονομεύει τις ελευθερίες που όλοι αγαπούμε. Είναι ώρα για αλλαγή».

Πολλές από τις εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι αποκαλύψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς το Ίντερνετ, και κατηγορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών για την απειλή που συνιστά αυτό προς τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. «Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία την οποία δεν εμπιστεύονται» δήλωσε ο Μπραντ Σμιθ, στέλεχος της Microsoft, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo, Μαρίζα Μάγερ, να επισημαίνει ότι «οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητες παρακολούθησης έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών μας, και είναι ώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ενεργήσει για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλο τον κόσμο».

Οι οκτώ εταιρείες παρουσιάζουν ένα σχέδιο για τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας και της κυβερνητικής παρακολούθησης, και ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μα ηγηθεί μίας παγκόσμιας προσπάθειας για την εφαρμογή του.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει από τις συγκεκριμένες εταιρείες (πολλές εκ των οποίων είναι ανταγωνίστριες μεταξύ τους) για να παρουσιάσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» πάνω στο θέμα. Η βιομηχανία τεχνολογίας αποτελεί έναν σημαντικό πόλο ισχύος στην Ουάσιγκτον, καθώς οι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοί της είναι περιζήτητοι ως σπόνσορες και υποστηρικτές στην πολιτική «αρένα» των ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές όσον αφορά στα κίνητρα των εν λόγω εταιρειών: ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής του Wikileaks, έγραψε στο Twitter ότι «η Google, η Apple και η Microsoft εκφράζουν προβληματισμούς πάνω στις μαζικές παρακολουθήσεις αφού έχουν δει προβλήματα στα κέρδη τους λόγω της συνέργειάς τους». Επίσης, πολλοί επισημαίνουν την απουσία μεγάλων εταιρειών του χώρου των τηλεπικοινωνιών (Verizon, AT&T κ.α.), καθώς και άλλων μεγάλων ονομάτων (Amazon, Cisco, eBay κ.α.).

naftemporiki.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top