Select Menu


Τέλος στο θρίλερ με τις επί ενάμισι χρόνο παλινωδίες και διαβουλεύσεις (εντός και εκτός Ελλάδος) για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα ισχύσει από 1.1.2014.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί απόψε στην Βουλή και, στην τελική του μορφή, ο Ενιαίος Φόρος «παγιδεύει» όσους έχουν αστικά ακίνητα και ειδικά τους οικοπεδούχους, τους κατόχους αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο όμως μπαίνουν και πολλές αλλαγές στο φόρο εισοδήματος:

- καταργείται από την 1.1.2016 η φοροελάφρυνση για κατοίκους και επιχειρήσεις σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

- διατηρούνται φοροαπαλλαγές μόνο για μικρές επιχειρήσεις που παράγουν ρεύμα με φωτοβολταϊκά και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο real estate.

- μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης στο 3% από 1/1/2014

«Κερδισμένοι» των αλλαγών
Τελευταία στιγμή «διασώζονται» από τον φόρο ακινήτων όσοι έχουν γιαπιά και ημιτελείς οικοδομές που θα φορολογηθούν με έκπτωση σε σχέση με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες.
Επίσης θα γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος καλύπτει ο υπόχρεος. Τα κριτήρια θα είναι:

α) η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη

β) η οικονομική του κατάσταση (πχ ανεργία) και το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα εφόσον κινείται στα όρια της φτώχειας.

Από τις προϋποθέσεις μείωσης του φόρου (ή απαλλαγής από αυτόν) δεν απαλείφθηκε τελικά ο «δρακόντειος» όρος που είχε τεθεί όταν σχεδιαζόταν αρχικά, να μη χρωστά ο φορολογούμενος σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα απέκλειε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν χρέη στο κράτος λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Επιπλέον:

- ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογία) απαλλάσσονται από το φόρο.

- οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να υπάρξουν νέες αλλαγές, όπως να εξαιρεθούν ή να ελαφρυνθούν τα διατηρητέα από τη φορολόγηση.

Πώς θα υπολογιστεί ο φόρος
Ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Εκτός από το νέο φόρο θα εφαρμόζεται επιπλέον συμπληρωματικός φόρος (νέος ΦΑΠ), από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Θα ξεκινά από συντελεστή 0,1% και θα φτάνει στο 1%.

Με το νέο χαράτσι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα:
1) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο.

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.

4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσίας μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους.

5) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν ημιτελή κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Έκτακτη εισφορά για τους εφοπλιστές
Έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης προβλέπεται με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα επόμενα τρία χρόνια (2014, 2015 και 2016) θα πληρώσουν διπλάσιο φόρο από εκείνον της προηγούμενης χρονιάς οι εταιρείες που διαθέτουν πλοία Β' κατηγορίας 500 κόρων και άνω.

newmoney.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top