Select Menu


Η πλήρης απομόνωσή της στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε ένταση τόσο των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη γραμμή που ακολουθούν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων.

του Γιώργου Δελαστίκ

Απολαυστική από πολιτική σκοπιά ήταν η δήλωση την Κυριακή το πρωί στο MEGA του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση γιατί καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το πολιτικό σκηνικό.

Ήταν ταυτόχρονα μια εξαιρετικά χρήσιμη τοποθέτηση, καθώς λειτούργησε ως καταλύτης για την αποκάλυψη πολλών πολιτικών θέσεων που μέχρι την Κυριακή αποκρύπτονταν επιμελώς.

Πρώτα πρώτα, η δήλωση Τζιτζικώστα έφερε με θεαματικό τρόπο στο προσκήνιο τα πραγματικά αισθήματα της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών, μελών, οπαδών και ψηφοφόρων της ΝΔ, η οποία σιχαίνεται κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία του κόμματός τους σε κυβερνητικό επίπεδο. Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών των αισθημάτων, ο Απ. Τζιτζικώστας ως αδίστακτος πολιτικός καιροσκόπος προσπάθησε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του αφενός μέσω του προσεταιρισμού ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και αφετέρου εκφράζοντας την απέχθεια των δεξιών ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ. «Έκαψε» έτσι, βέβαια, το πολιτικό του μέλλον και είναι ήδη «τελειωμένος» πολιτικά ο ίδιος, μετά τη χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας αποδοκιμασία εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι δεν κατάλαβε πως είναι εντελώς διαφορετικά τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντα του Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική καριέρα του οποίου θα τελειώσει τη νύχτα της ήττας του στις βουλευτικές εκλογές (όποτε κι αν γίνουν αυτές), και τα πολιτικά συμφέροντα της επιβίωσης της ΝΔ ως κόμματος μετά τον Σαμαρά.

Χαστούκι στον Βενιζέλο
Οι δηλώσεις Τζιτζικώστα αποτέλεσαν ισχυρότατο πολιτικό ράπισμα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Έδειξαν εμπράκτως ότι αυτό το νομικό κατασκεύασμα περί χαρακτηρισμού ενός κόμματος ως «εγκληματικής οργάνωσης» με στόχο να μπορεί η κάθε κυβέρνηση να εξοντώνει πολιτικούς της αντιπάλους παραβιάζοντας το Σύνταγμα, που δεν επιτρέπει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων, στράφηκε, έστω και σε φραστικό επίπεδο, εναντίον των εμπνευστών της. Όσο κι αν δεν προσέλαβε νομικές διαστάσεις, η πολιτική ζημιά που υπέστησαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Βενιζέλος είναι πραγματικά τεράστια.

Δεν θέλει και πολύ. Μεγάλο μέρος των Ελλήνων θεωρεί γενικά και αόριστα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «κλέφτες» που ρήμαξαν την Ελλάδα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία πέραν της περίπτωσης Τσοχατζόπουλου. Όταν, λοιπόν, λέει αυτό το πράγμα ένα εκλεγμένο στέλεχος της ΝΔ όπως ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, στέλεχος κόμματος που κυβερνά από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του εκλαμβάνονται από τον κόσμο ως πανηγυρική επιβεβαίωσης της υποτιθέμενης φύσης του ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν ο ίδιος ο Τζιτζικώστας τις αναιρεί υπό την ασφυκτική πολιτική πίεση του Μεγάρου Μαξίμου.

Κυβερνητική υποκρισία
Κατά τη διάρκεια των θυελλωδών πολιτικών συζητήσεων που πυροδότησαν οι δηλώσεις Τζιτζικώστα αποκαλύφθηκε και η απύθμενη υποκρισία της κυβέρνησης Σαμαρά στο χειρισμό του «αντιναζιστικού αγώνα» που υποτίθεται ότι διεξάγει εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε προς τις περιφέρειες εγκύκλιο, η οποία απαιτούσε την αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τις παρελάσεις. Το πρωτόκολλο αυτό όμως απαιτεί συν τοις άλλοις και την πρόσκληση όλων των βουλευτών που έχουν εκλεγεί στην περιφέρεια ή στο νομό που γίνεται η κάθε παρέλαση – άρα και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, φυσικά.

Το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή, απαιτούσε με την εγκύκλιό του να κληθούν όλοι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Χρυσής Αυγής, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε στο MEGA ότι έκρινε πως ο κάθε περιφερειάρχης θα είχε το πολιτικό κριτήριο να αποφασίσει ποιους βουλευτές θα καλέσει!

Ωκεανός υποκρισίας! Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου παρίστανε, δηλαδή, τη... «μωρή παρθένα» της δημοκρατικής νομιμότητας, μη αναλαμβάνοντας η ίδια την πολιτική ευθύνη της απαγόρευσης συμμετοχής στους προσκεκλημένους των παρελάσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά έκλεινε πονηρά το μάτι στους περιφερειάρχες –στον κάθε πολιτικό «βλαχοδήμαρχο», δηλαδή, που θα έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας– να αποφασίσουν αυτοί... ποια κόμματα είναι νόμιμα και ποια όχι!

Ασύλληπτο! Εξωφρενικό! Είχαν απόλυτο δίκιο στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προερχόμενα από τη ΝΔ, τα οποία κατάγγειλαν δημοσίως, ακόμη και από τηλεοράσεως, αυτή την υπέρμετρη υποκρισία της κυβέρνησης.

Καμμένος σε Τσίπρα
Το πολιτικό κλίμα, πάντως, βαραίνει διαρκώς για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Η πλήρης πλέον απομόνωσή της στο εσωτερικό της χώρας οδηγεί σε ένταση τόσο των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη γραμμή που ακολουθούν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλοι παίρνουν θέσεις για τη μετασαμαρική εποχή της ΝΔ και τη μεταβενιζελική φάση του διαλυόμενου ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αποτέλεσε η δημόσια πρόταση που έκανε την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στον Alpha, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος: πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρτίσουν «τα κοινά ψηφοδέλτια με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση» του Μαΐου.«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να συνεργαστούν με κόμμα ή βουλευτή που ψήφισε Μνημόνιο» διακήρυξε εκ νέου ο Π. Καμμένος.

«Με τον Αλέξη Τσίπρα καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι και συζητάμε δημόσια» δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει αμετακίνητος στη στρατηγική επιλογή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς μεγάλη βλάβη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική των ΑΝΕΛ καθιστά απολύτως ρεαλιστικό το σχηματισμό αντιμνημονιακής κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«Έτοιμος για όλα, ακόμη και για φυλακή και χειροπέδες» διακήρυξε ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην αιτούμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας του. «Θα συλληφθούμε όλοι όσοι δεν συμφωνούμε με τη μνημονιακή πολιτική. Αλλά θα τους τσακίσουμε και δεν θα μπορέσουν να επιβάλουν τα σχέδιά τους» πρόσθεσε.

Δεν δίστασε δε να κατηγορήσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ως «ένα νέο ακροδεξιό τιμ που δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ», υποδηλώνοντας έτσι έμμεσα με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του να διεκδικήσει τμήμα των ψηφοφόρων της ΝΔ στο αναμενόμενο χάος που θα επικρατήσει στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την πιθανότατη ήττα της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Φευγάτος» και ο Κουβέλης
Ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση συνιστά η οριστική πλέον ρήξη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ σε επίπεδο ηγεσιών των δύο κομμάτων. Η ΔΗΜΑΡ «παλινδρόμησε» δήλωσε ο Β. Βενιζέλος, εντάσσοντας το κόμμα του Φώτη Κουβέλη «στην ίδια (με τον ΣΥΡΙΖΑ) ετερόκλητη, ομιχλώδη και ανεύθυνη αντιπολίτευση».

«Άνευ νοήματος» χαρακτήρισε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης με ανακοίνωσή του την πρόταση συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ του αρχηγού του ελάσσονος κόμματος της συγκυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλου. «Ο κύριος Βενιζέλος πράγματι δεν παλινδρόμησε. Έκανε την επιλογή του, επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ και την αδιέξοδη πολιτική» υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει» πρόσθεσε, αποκλείοντας έτσι για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη χειρότερα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο προσωπικά, οι συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη δήλωναν σε οποιονδήποτε τους ρωτούσε ότι τους είναι αδύνατον να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η ΔΗΜΑΡ στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η υπόθεση έχει εξαιρετική σημασία. Κυκλοφορούν διάφορες αναπόδεικτες φήμες για πασοκοειδή τρωκτικά που είχαν ή και έχουν σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων και ως εκ τούτου προκαλούν καχυποψία –ή τουλάχιστον έτσι αντιμετωπίζονται, με καχυποψία– και έντονες αντιδράσεις κάποιων στελεχών της ΔΗΜΑΡ που αντιτίθενται σφοδρότατα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Δεν είναι καθαρό αν ανησυχούν μόνο για το πολιτικό μέλλον τους, που το έβλεπαν στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Το άθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ (Τεύχος 211)

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top