Select Menu


Του Alan Grayson
Γερουσιαστής της Φλόριντα

Από μια πρόσφατη έκθεση 188 σελίδων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχονται αυτά τα αποτρόπαια και αποκρουστικά στοιχεία :
  • Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 40% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 και μόνο
  • Οι δολοφονίες έχουν διπλασιαστεί
  • 9.100 γιατροί , περίπου ένας στους επτά , έχουν απολυθεί στην Ελλάδα 
Μαζί με τους ιατρούς στην ανεργία βρίσκεται και το 27,6 % του συνόλου του ελληνικού εργατικού δυναμικού . Συγκριτικά με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 30 στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανεργία ήταν σε μικρότερο ποσοστό από αυτό. Μεταξύ των Ελλήνων νέων ενηλίκων κάτω των 25 ετών , η ανεργία έφθασε to αποτρόπαιο 64,9 % τοn Μάιο . ( Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν μόλις στο 7 % το 2008 )

Είμαι σίγουρος ότι φίλοι μου του Tea Party θα κατηγορήσουν για αυτήν την καταστροφή την καθολική υγειονομική περίθαλψη , τις αναρρωτικές άδειες και τα «γενναιόδωρα» επιδομάτα ανεργίας. “Εάν εμείς απλά είχαμε σταματήσει να βοηθάμε τους ανθρώπους , τότε δεν θα χρειάζονταν τη βοήθειά μας », έλεγαν. Μπορείτε να δείτε που οδηγεί αυτή η ” λογική ” . Οι νεκροί δεν χρειάζονται καθόλου βοήθεια , εκτός ίσως από την ταφή. Κάπως έτσι : ” Το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης : . . Μην αρρωστήσετε. Και αν αρρωστωσέτε , πεθαίνετε γρήγορα “

Ίσως νομίζετε ότι αστειεύομαι για το τι θα κάνουν οι φίλου μου στο Tea Party . Όμως δεν αστειεύομαι καθόλου. Πριν από μερικά χρόνια εδώ στη Φλόριντα , είχαμε το KidCare , ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας για παιδιά , με μια λίστα αναμονής πάνω από 100.000 . Αυτό δεν άρεσε στους Ρεπουμπλικάνους του Tea Party.Ετσι απλά εξάλειψαν τη λίστα αναμονής.

Αλλά για πάμε πίσω στην Ελλάδα. Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος για την τρέχουσα οδυνηρή κατάσταση . Σύμφωνα με τη CIA, την εγκυρότερη από όλες τις πιθανές πηγές , το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ , που φαίνεται πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά το ιαπωνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 215% του ΑΕΠ , και το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία είναι μόνο 4 τοις εκατό .

Επιπλέον , το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο στην Ελλάδα , αλλά το δημόσιο χρέος της Ισπανίας ανέρχεται σε μόνο 85% του ΑΕΠ . Αυτό είναι λιγότερο από ό, τι το χρέος της Σιγκαπούρης , και το ποσοστό ανεργίας της Σιγκαπούρης είναι 1,8 %.

Γι ‘αυτό και δεν μπορούμε να αποδώσουμε την καταστροφή στην Ελλάδα σωστά μιλώντας για την προστασία της εργασίας ή για τον δανεισμό του δημοσίου. Ποια είναι η αιτία λοιπόν ; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει την απάντηση : Η λιτότητα . Η “λιτότητα ” είναι ένα αναίμακτος όρος για μια ακαθόριστη & τεράστια οικονομική κακοδιαχείριση , κινούμενη από αναλγησία . Αυτή η ρομποτική νοοτροπία περικοπών που μας στερεί θέσεις εργασίας , δημόσιες υπηρεσιες , ασφάλεια , υγεία , υποδομές , βοήθειας για τους άπορους , και – τελικά – την οικονομική μας ισορροπία και την ικανότητα για επιβιώση. Η νοοτροπία που εγκαινιάζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για έναν φαύλο πόλεμο “όλων εναντίον όλων”. Η λιτότητα καταστρέφει μια ολόκληρη χώρα , μπροστά στα μάτια μας .

Ή, όπως το έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας : “Αυτές οι αρνητικές τάσεις στην Ελλάδα θέτουν μια προειδοποίηση προς άλλες χώρες που βρίσκονται σε σημαντική δημοσιονομική λιτότητα , όπως η Ισπανία , η Ιρλανδία και η Ιταλία. Υποδηλώνει επίσης ότιπρέπει να βρεθούν οι τρόποι για τις κυβερνήσεις με ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την εδραίωση πολιτικών στην οικονομία χωρίς να υπονομεύονται οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα της υγείας . “

Στην Αμερική , έχουμε ένα πλούσιο και ισχυρό λόμπι που έχει την ίδια συνταγή για κάθε οικονομικό ασθένεια : λιτότητα . Κόψτε-κόψτε-κόψτε. Κόψτε από την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare.Κόψτε θέσεις εργασίας από την παιδεία, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Κόψτε μισθούς και μείωστε τις συντάξεις. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια άσχημη λέξη : Λιτότητα. Και η λιτότητα φέρνει πάντα αταξία , καταστροφή , φθορά και το θάνατο.

Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά τη θέση μου για διάφορα θέματα. Σε άλλα είμαι υπέρ και σε άλλα είμαι ενάντια . Αλλά σε ένα θέμα, είμαι πολύ συνεπής. Είμαι ενάντια στον πόνο και τη δυστυχία. Και ως εκ τούτου, είμαι ενάντια στη λιτότητα. Ξεκινά με φαινομενικά αθώα περικοπές του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή αναρίθμητων ζωών.

Γιατί σας τα λέω για την Ελλάδα; Το 1935, ο Sinclair Lewis έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “Δεν μπορεί να συμβεί εδώ”. Αλλά μπορεί. Και είναι στο χέρι μας για να το αποτρέψουμε.

κουράγιο,

“Η φρίκη! Η φρίκη!”
Τα τελευταία λόγια του συνταγματάρχη Kurtz στην καρδιά του Τζόζεφ Κόνραντ του Σκότους (1899)

Πηγή : huffingtonpost
Απόδοση στα ελληνικά : N.K

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top