Select Menu


Την προσπάθεια της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που κατέληξε στην έξοδό τους από τα προγράμματα στήριξης, χαιρέτισε σήμερα το Eurogroup και ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ρεν σημείωσε πως η έξοδος της Ισπανίας και της Ιρλανδίας από τα προγράμματα των μνημονίων «στέλνει σήμα» στις υπόλοιπες χώρες που τελούν υπό προγράμματα διεθνούς χρηματοπιστωτικής στήριξης, χτυπώντας έτσι το «καμπανάκι» σε Αθήνα και Λισαβόνα.

«Η έξοδος από το πρόγραμμα θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς πιστωτές ότι οι προσπάθειες προσαρμογής της Ιρλανδίας απέδωσαν», πρόσθεσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο Ρεν προειδοποίησε ωστόσο ότι τόσο η Ισπανία, όσο και η Ιρλανδία παραμένουν αντιμέτωπες με προκλήσεις, που «σχετίζονται κυρίως με τα αυξημένα ποσοστά ιδιωτικών και δημόσιων χρεών». Με τη τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και ο Ντάισελμπλουμ: «Μένει να γίνει περισσότερη δουλειά, να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις. Οπότε δεν είναι το τέλος των προβλημάτων για καμία από τις δύο χώρες».


Σε ανακοίνωσή του το Εurogroup συνεχάρη τη Μαδρίτη για την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξής της, τον ερχόμενο Ιανουάριο, χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ισπανίας να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής τους στις Βρυξέλλες.

Όπως εκτιμούν, η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ «κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος» (της Ισπανίας), ενώ «η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε διπλό πλήγμα το 2008, όταν έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Την άνοιξη του 2012 η Ισπανία έλαβεε βοήθεια ύψους 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, όπως αναμενόταν, στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων». Μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε ότι η χώρα του πηγαίνει «προφανώς στη σωστή κατεύθυνση», όμως μένει «ακόμα μακρύς δρόμος».

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίνδος, επεσήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα του ήταν «πολύ διαφορετική» απ' ό,τι αυτή στην Ιρλανδία, διότι η Μαδρίτη συνέχισε να χρηματοδοτείται από τις αγορές στη διάρκεια της περιόδου που λάμβανε βοήθεια. «Το τέλος του προγράμματος βοήθειας της Ισπανίας», εκτίμησε, «είναι καλά νέα όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την Ισπανία και για την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Αν και παραμένουν οι αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, η Ιρλανδία βρίσκεται σε ισχυρή θέση στην αγορά χρέους και έχει ένα σημαντικό μαξιλαράκι ασφαλείας», εκτίμησε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

«Η πρόοδος ήταν σημαντική», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ιρλανδικής κυβέρνησης να λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες όπου χρειαστούν».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως «αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές μας της σταθεροποίησης και της άμυνας του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιτυχείς και σωστές».

Ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε από την πλευρά του ότι «μόλις πριν ένα χρόνο η ευρωζώνη ήταν εύθραυστη, ασταθής, απειλούνταν με εξαφάνιση ή διάλυση. Εργαστήκαμε σκληρά όλοι μαζί για να υπάρχει τώρα σταθερότητα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».

 iefimerida.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top