Select Menu


του Δρ. Ευστράτιου Παπάνη

Αν το κράτος μας κλυδωνίζεται, δεν έχει σταματήσει η υποχρέωσή μας απέναντι στον άνθρωπο και την πατρίδα.

Πάρτε όλοι πρωτοβουλίες να υποκαταστήσετε τους μηχανισμούς, όπου αυτοί έχουν διαβρωθεί, πριν έρθουν οι πολυεθνικές να ασκήσουν “προνοιακή” πολιτική. Όσοι είστε εκπαιδευτικοί, διδάξτε λιγότερα μαθήματα και βγάλτε τα παιδιά έξω να αποκτήσουν κοινωνική ενσυναίσθηση. Φέρτε μέσα στις τάξεις τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους περιθωριακούς να μιλήσουν για τους αγώνες τους, αναλάβετε πρωτοβουλίες κι ας μην αμείβεστε παρά με τα χαμόγελα των παιδιών.

Κάποτε για σας θα πουν: Aπό αυτόν έμαθα γράμματα κι έγινα άνθρωπος. Στους άλλους κάναμε χαβαλέ. Μα κυρίως καλλιεργείστε αυτοεκτίμηση και συνεργατικότητα. Μιλήστε για ποίηση που δεν προβλέπεται στο αναλυτικό, αφιερώστε στην έρευνα, στα αρχεία, στις πολλαπλές επιλογές. Ξεχάστε τις εμμονές του παρελθόντος και βάλτε το λίθο για το νέο ανθρωπισμό.

Ενισχύστε όποια προσπάθεια εκτοπίζει τον ανταγωνισμό. Ξαναζωντανέψτε τη γειτονιά, αρχίζοντας από το απλούστερο: Γνωρίστε τους διπλανούς σας. Αναπλάστε τα μέρη που ζείτε, γιατί εκεί θα μεγαλώσουν τα παιδιά των άλλων και τα δικά σας. Στη Ρόδο χάθηκαν άδικα οι ζωές, μα όσοι πέρασαν από εκεί -κι εγώ μεταξύ τους-όλοι έβλεπαν το κακό να έρχεται… ένας δρόμος μέσα στο ποτάμι. Κι όμως στο νησί αρχίζουν από το Μάρτιο να ετοιμάζουν τα τουριστικά. Αν λίγα λεπτά από το χρόνο αυτό δινόταν για το περιβάλλον, το κακό δεν θα είχε γίνει.

Λοιπόν, ξεχάστε τις ευθύνες του κράτους, του δήμου, της περιφέρειας. Εσείς πλέον είστε αυτά. Εσείς θα αποτρέψετε ή θα βαθύνετε το μεγάλο θρήνο!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top