Select Menu


Tου Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μπορεί στην Ευρώπη να κάνουν ό,τι η Καγκελάριος Μέρκελ τους λέει, μπορεί ο Φρανσουά Ολάντ να είναι άφαντος στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα ή ο υπουργός Οικονομικών τους κ. Μοσκοβισί στις κρίσιμες διασκέψεις να παίρνει και κανέναν υπνάκο, μπορεί συνολικά η χώρα να εντάσσεται πλέον στις προβληματικές μαζί με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οικονομίες της Ε.Ε. όμως αυτό δεν εμποδίζει διόλου τους εκπροσώπους της Γαλλίας να έχουν απαιτήσεις από τη χώρα μας.

Ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή την περίοδο οι Γάλλοι πιέζουν σε τρία τουλάχιστον πεδία την Ελλάδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους γαλλικών εταιρειών συμβούλων της αναδόμησης του δημόσιου τομέα. Ήδη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων ώστε εταιρείες από την πάλαι ποτέ ευρωπαϊκή δύναμη να αναλάβουν δράση στη χώρα μας, με το αζημίωτο βεβαίως λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτουν. Στο αίτημα αυτό οι Γερμανοί δεν φαίνεται κατ΄αρχήν να διαφωνούν. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα αργήσει να ληφθεί.

Την ίδια ώρα πηγές αναφέρονται σε γαλλικό ενδιαφέρον ως προς το πετρελαϊκό μέλλον της χώρας μας, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη παρουσία στην Αθήνα (στις 8 Νοεμβρίου) κοινής αντιπροσωπείας των ενώσεων Επιχειρήσεων (MEDEF) και Βιομηχανιών (AFEP) της Γαλλίας, με υπεύθυνο τον κ. Loïc Armand, πρόεδρο της MEDEF Ευρώπης.

Η επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ωστόσο, ο ουσιαστικός σκοπός της ήταν είκοσι περίπου εκπρόσωποι του γαλλικού επιχειρηματικού χώρου να συναντήσουν τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, καθώς και πολλούς υπευθύνους της ελληνικής διοίκησης και να συζητήσουν πιθανές νέες δουλειές. Όχι όμως νέες επενδύσεις προς την Ελλάδα καθώς οι γαλλικές πολυεθνικές βρίσκονται σε αποδρομή και το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι το πώς θα έχουν μερίδιο στη μοιρασιά της πίτας που ήδη απλώνεται στη χώρα μας.

Οι παρασκηνιακές πιέσεις AXA – Groupama
Μείζονος ενδιαφέροντος όμως είναι οι παρεμβάσεις που εσχάτως οι Γάλλοι επιδιώκουν δια του πρέσβη τους στην Αθήνα Jean Loup Kuhn Delforge σε ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο τελευταίος πιεζόμενος, κυρίως από τις μεγάλες γαλλικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις ΑΧΑ και Groupama που δεν περνάνε και τις καλύτερες ημέρες τους στη χώρα μας, πιέζει προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του καινούργιου συνταξιοδοτικού υποχρεωτικού πυλώνα, όπου οι Έλληνες πολίτες για να πάρουν επικουρικές συνταξεις θα υποχρεώνονται να πληρώνουν αδρά.

Βέβαια το ερώτημα παραμένει ένα: είναι δυνατόν οι πολυεθνικές εταιρείες να επιβάλουν πολιτικές; Πολλοί περισσότερο οι γαλλικές που δεν έχουν κι από πίσω μια ισχυρή οικονομία; Γιατί εντάξει. Τους Γερμανούς επειδή μας χρηματοδοτούν τους ανεχόμαστε. Ε όχι και τους Γάλλους, που τάζουν διαρκώς συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις των ασφαλιστικών ή άλλων εταιρειών μας, όμως διαρκώς μένουν στα λόγια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top