Select Menu

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του κανονισμού τη Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας, με αφορμή την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την εκκένωση του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ η διαδικασία που θα κινηθεί είναι η ακόλουθη:

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Εμείς για την ιστορία να αναδημοσιεύσουμε το άρθρο ''Η μάχη στη Βουλή'' που δημοσιεύτηκε στις 26-3-2008  στο Έθνος.gr όταν το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Έχει ενδιαφέρον για να το διαβάσετε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ποτέ, από την μεταπολίτευση και μετά, δεν έχει πέσει κυβέρνηση από πρόταση δυσπιστίας.

Η μάχη στη Βουλή

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, επι της πρότασης μομφής, Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ξεκινά τις μεταρρυθμίσεις της από το ασφαλιστικό, με ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά στρέφεται εναντίον των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, επι της πρότασης μομφής, Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ξεκινά τις μεταρρυθμίσεις της από το ασφαλιστικό, με ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά στρέφεται εναντίον των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

Επισήμανε, επίσης, ότι τίθεται «σοβαρό πρόβλημα εκποίησης του πυρήνα της δημόσιας περιουσίας», με «επισημοποίηση των αδιαφανών συναλλαγών στον ΟΤΕ» και «φεστιβάλ των μεσαζόντων», καθώς «ο περιβόητος στρατηγικός εταίρος επιλέγεται από την MARFIN και τον κ. Βγενόπουλο. Αυτό είναι παράνομο και αδιαφανές». Παράλληλα, είπε, ετοιμάζεται και το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, «της παράλυσης του κράτους».

Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Αλαβάνου «καλώς τα παιδιά», μόλις έμαθε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «οι θεσμοί δεν είναι παιδότοπος και πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, προοπτική και συνέπεια σ’ αυτά που κάνουμε».

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο δεύτερος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος .

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να προχωρήσει και σε άλλες «ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις με λογική τη μεγιστοποίηση των κερδών εκείνων που ελέγχουν την οικονομία και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης».

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκάνδαλα, που όπως είπε, όζουν.

«Οι πασάδες της ΝΔ συγκροτούν χαρέμια στα υπουργεία τους και οδηγούνται σε ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες. Τέτοια δυσωδία, ντροπή και κατάπτωση» σημείωσε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο κυβερνών κόμμα για την κατάσταση της οικονομίας, την οποία χαρακτήρισε τραγική.

Αναφορικά με το Σκοπιανό, επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ μιας ονομασίας για όλες τις χρήσεις, αναφέροντας πως η τελευταία πρόταση Νίμιτς είναι πρόταση διπλής ονομασίας.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν το ένα όνομα για όλες τις χρήσεις παραμένει θέση της.

«Το ΠΑΣΟΚ πρώτα πυροβολεί και ύστερα σκοπεύει»
Η μόνη δυσπιστία που θα προκύψει από τη συζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη δυσπιστία της Βουλής και του λαού στην αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ για το ρόλο του, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των κ.Βενιζέλου και Πάγκαλου.

«Το ΠΑΣΟΚ πρώτα πυροβολεί και ύστερα σκοπεύει» είπε αναφερόμενος στη χρονική στιγμή κατάθεσης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας πως πριν από έξι μήνες ο λαός αποφάνθηκε. «Δεν είπαμε ότι έδωσε λευκή επιταγή, αλλά για όσα διεκτραγώδησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο λαός αποφάσισε ποιος θέλει να τον κυβερνήσει» υποστήριξε.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση μομφής «πρόταση αμηχανίας», σε μία προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση.
Όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά μας δίκαια και «δεν θα κάνουμε πίσω ούτε κεραία στα όσα έχουμε υποσχεθεί και δεσμευτεί απέναντι στο λαό».

"Μικροψυχίες"
«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέθεσε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με την πολιτική πεποίθηση ότι η ίδια η κοινωνία πρέπει να μιλήσει για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το κοινωνικοασφαλιστικό».

Αυτό υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κατά τη συζήτηση επί της Προτάσεως Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Κουβέλης απέρριψε τα περί επιλογής πολιτικού παιγνίου, χαρακτηρίζοντάς τα μικρόψυχα. Σημείωσε ακόμη πως «δεν επιλέγουμε να φέρουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση».

Πρόσθεσε δε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που κρατά ανοικτό το θέμα, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ τη χαρακτήρισε καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη.

"Οχι σε παιχνίδια εντυπώσεων"
Το ΚΚΕ αρνείται να συμμετάσχει σε παιχνίδια εντυπώσεων, υπογράμμισε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρέμβασή της κάνοντας λόγο για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την ώρα παίζονται παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία συμμετέχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε η κ. Παπαρήγα. Το ΚΚΕ δεν παίζει σ’ αυτά, τόνισε, καθώς όπως είπε, δεν το απασχολεί ποιος κάνει την πρώτη κίνηση, αλλά πού βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία - και αυτές είναι από τη μια μεριά η αστική τάξη και η καπιταλιστική εργοδοσία και από την άλλη η εργατική τάξη, όπως επεσήμανε.

Η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως δεν είναι αντίθετη με το να αξιοποιείται ο Κανονισμός της Βουλής από οποιονδήποτε, αλλά όπως παρατήρησε, «άμα είναι να κάνεις ένα βήμα κάν’ το στο τέλος, όχι στο μέσον».

Με τη συλλογιστική αυτή, η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε πως στην ουσία αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι ένα παιχνίδι με το βλέμμα στις κάλπες, είναι πλήρης αποπροσανατολισμός, αφού ο λαός και το λαϊκό κίνημα μετατρέπεται σε κορνίζα και οι πρωταγωνιστές είναι στη Βουλή.

Ωστόσο, όπως είπε, η συζήτηση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των κομμάτων και να ξεκαθαριστεί αν το παιχνίδι γίνεται για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. «Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν είναι δύσκολο, άλλωστε. Αλλά και να γίνει δεν σημαίνει και ανατροπή του συστήματος», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

"Υπηρεσία στον πρωθυπουργό"
Για μέγιστη υπηρεσία του Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.. Γ.Καρατζαφέρης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, για έξι μήνες η κυβέρνηση Καραμανλή μπαίνει στο απυρόβλητο, παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε:

«Επομένως προσφέρει μεγίστη υπηρεσία στο δικομματισμό ο κ. Παπανδρέου, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να εξετάσει το ενδεχόμενο για το οποίο μίλησε αμείλικτα ο κ. Πάγκαλος (σ.σ.περί διπλής ονομασίας), ως πιθανό ενδεχόμενο μη μπαίνοντας στη δοκιμασία του κοινοβουλίου».

«Εάν την Παρασκευή το βράδυ ο ανθοπώλης χτυπήσει την πόρτα του κ. Παπανδρέου να μην εκπλαγεί, θα είναι άνθη από τον κ. Καραμανλή. Ας καταλάβουν κάποιοι παλαιοκομματικοί εδώ μέσα, ότι από τα ΚΑΠΗ των κομμάτων εξουσίας, προτιμάμε τους παιδότοπους των μικρών κομμάτων. Και από τους παιδότοπους, εκείνους οι οποίοι δεν πετάνε μολότωφ», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος εμμέσως στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου που καταφέρθηκε εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου («δεν είμαστε παιδότοπος»), αλλά και στη γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top