Select Menu


Από του βήματος της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού δαπανών της Βουλής για το 2014, αφού ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως επιθυμεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απηύθυνε προτροπή στους βουλευτές που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση και αρνούνται τα εργαλεία που παρέχει η Βουλή για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να ζητήσουν να μην τους παρέχονται.

Με αιχμή την καταψήφισή του προϋπολογισμού της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την κριτική για τις βουλευτικές αποδοχές, ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε: «Αν κάποιος το θέλει μπορεί από μόνος του να απαρνηθεί τα όποια προνόμια. Με μια απλή δήλωση να παρακρατηθεί το επιπλέον ποσό που θεωρεί ο ίδιος και να δοθεί σε οργανώσεις». «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που ορίζει να εισπράττονται με το ζόρι, ούτε θα πάει στον εισαγγελέα επειδή δεν τα εισπράττει» προσέθεσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφορικά με τα ζητήματα που τίθενται κατά καιρούς για τις απολαβές των βουλευτών, ξεκαθάρισε ότι:
  • Η βουλευτική αποζημίωση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Ζ Ψήφισμα και δεν είναι μισθός αλλά αποζημίωση για όσο καιρό διαρκεί η βουλευτική θητεία. Η αποζημίωση καθορίζεται με βάση τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία είναι ισότιμες.
  • Τα λεγόμενα «προνόμια» (γραφείο, μετακινήσεις, συνεργάτες) αποτελούν εργαλεία για την εκπλήρωση των καθηκόντων των βουλευτών.
  • Το αφορολόγητο, το οποίο έχει μειωθεί από το 2009 έως σήμερα, ισχύει διότι στην αποζημίωση περιλαμβάνονται και τα έξοδα. «Θα μπορούσαμε να πάμε οι βουλευτές σε βιβλίο εσόδων – εξόδων, αρκεί να αναγνωρίζονται τα έξοδα».
«Προς τι η υποκριτική αυτή στάση;» διερωτήθηκε και εμμέσως αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι λέει άλλα σήμερα, ζήτησε την κρατική χρηματοδότηση, τους οδηγούς, την ασφάλεια και τους υπαλλήλους της, τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα κ.α.

Ο κ. Μεϊμαράκης, σχετικώς με την κριτική που ασκήθηκε για την ατελή διέλευση των βουλευτών από τα διόδια, είπε πως η Βουλή εξοικονομεί από το πρόσφατο αυτό μέτρο σημαντικό ποσό, καθώς υπάρχουν βουλευτές που σταμάτησαν να ταξιδεύουν αεροπορικώς στις περιφέρειές τους και προτιμούν το ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το πλοίο.

Ο προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής για το 2014 ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ για τον προϋπολογισμό της Βουλής, Μάξιμος Σενετάκης, ανέφερε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 141.898 εκατ. ευρώ, έναντι των 221.919.100 ευρώ πιστώσεις το 2009. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2014 ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 4,61% σε σχέση με το 2013.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Γελαλής αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του κόμματός του στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών. Όπως επεσήμανε, ενώ προϋπολογισμός της Βουλής μειώθηκε την τελευταία πενταετία περίπου κατά 85 εκατ. ευρώ, οι βουλευτικές αποδοχές περικόπηκαν πάνω από 35% και οι υπάλληλοι απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους, δεν είναι αρκετό και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις. Ζήτησε δε, να επανεξεταστούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Σαλτούρος είπε πως το Κοινοβούλιο υιοθετεί μια οικονομική προσέγγιση όσον αφορά τις δαπάνες του (εξοικονομεί ακόμη 6,7 εκατ. ευρώ και μάλιστα ενόψει της Προεδρίας της ΕΕ) αντικατοπτρίζοντας τη δύσκολη συγκυρία. Υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμοστεί η ορθολογική διαχείριση της Βουλής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ) τόνισε πως πρέπει να αλλάξει μαζί με τον Κανονισμό της Βουλής και «αυτή η τετριμμένη συνήθεια να έρχεται με αοριστολογίες ο προϋπολογισμός της Βουλής», ενώ προανήγγειλε την υποβολή ειδικής πρότασης εκ μέρους του κόμματός του.

Από την ΧΑ, ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα φέρει τροπολογία με την οποία θα εισηγείται να εξομοιωθεί η βουλευτική αποζημίωση με τον μισθό του πρέσβη. Προσέθεσε δε ότι την ώρα που ο κόσμος «πέφτει από τα μπαλκόνια», δεν προβλέπεται μείωση στους μισθούς των βουλευτών.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι σωστός με εξορθολογισμένες δαπάνες, αλλά εισηγήθηκε να περικοπούν επιπλέον η βουλευτική αποζημίωση και άλλα προνόμια για να καταδειχτεί στην πράξη ότι οι βουλευτές ζουν τη σκληρή πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη και αγωνίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης.

Από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής κατέστησε σαφές πως το κόμμα του υποστηρίζει τη λογική σταθερής μείωσης του προϋπολογισμού, τη μείωση της αποζημίωσης, την κατάργηση της αμοιβής από επιτροπές και την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.

olympia.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top