Select Menu


Η Αργεντινή προκάλεσε μια νέα διπλωματική διένεξη με τη Βρετανία, την Πέμπτη γύρω από τα νησιά Φώκλαντς αφότου το Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες ψήφισε ένα νόμο που θεσπίζει ποινικές κυρώσεις για την «παράνομη εξερεύνηση» των υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Αργεντινής, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν.

Η εφημερίδα επικαλείται ανακοίνωση που προέρχεται από την πρεσβεία της Αργεντινής στο Λονδίνο, όπου αναφέρεται ότι «η νομοθεσία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια, πρόστιμα που ισοδυναμούν με την αξία 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, την απαγόρευση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να λειτουργούν στην Αργεντινή, καθώς και την κατάσχεση του εξοπλισμού όπως και των υδρογονανθράκων που θα έχουν παράνομα εξαχθεί».

Στην απάντησή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα των νησιών Φώκλαντ να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους για το δικό τους οικονομικό όφελος. Το εσωτερικό δίκαιο της Αργεντινής δεν εφαρμόζεται στα νησιά Φώκλαντ ή στη νότια Γεωργία και στα νότια νησιά Σάντουιτς, που είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου». Το Φόρεϊν Όφις αναφέρει επίσης ότι οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα των νησιών ρυθμίζονται από τη νομοθεσία της κυβέρνησης των νησιών Φώκλαντ και σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις αναφορές του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, η πρεσβεία της Αργεντινής είχε ήδη στείλει περισσότερες από 200 επιστολές σε εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα προειδοποιώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για τις διοικητικές, αστικές και ποινικές ευθύνες. Περίπου 650 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1982 που ξεκίνησε αφότου οι δυνάμεις της Αργεντινής εισέβαλαν στα νησιά , με αποτέλεσμα η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να στείλει στην περιοχή ισχυρή ναυτική δύναμη για να τα ανακαταλάβει. Οι περισσότεροι Αργεντινοί θεωρούν ότι τα νησιά - γνωστά ως Μαλβίνες στα ισπανικά - δικαιωματικά ανήκουν στη χώρα της Νότιας Αμερικής και γι’ αυτούς παραμένουν ένα ισχυρό εθνικό σύμβολο που ενώνει ακόμη και τους εσωτερικούς πολιτικούς εχθρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

geopolitics.com.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top