Select Menu


Ενα νέο σύμμαχο στην εξερεύνηση των ναυαγίων, έχουν πλέον οι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για τη ρομποτική χελώνα U-CAT, η οποία βουτάει στα βαθιά και εξερευνά τα συντρίμμια των πλοίων στο βυθό.

Το ρομπότ U-CAT διαθέτει 4 πτερύγια που μοιάζουν με βατραχοπέδιλα και διαθέτει μεγάλη ευελιξία, αφού μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης έχει ενσωματωμένη κάμερα, η οποία καταγράφει το ναυάγιο παρέχοντας πληροφορίες για την ανακατασκευή του.

Μία μεγάλη καινοτομία του U-CAT ωστόσο είναι ότι, σε αντίθεση με τα ογκώδη και επιβλαβή για το περιβάλλον υποθαλάσσια ρομπότ που χρησιμοποιούνται συνήθως, το συγκεκριμένο είναι μικρό σε μέγεθος και στηρίζει την κίνηση του στην τεχνολογία της βιομιμητικής.

Το U-CAT, χρηματοδοτείται εν μέρει από το ερευνητικό κέντρο ARROWS της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την υποστήριξη της υποβρύχιας αρχαιολογίας

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας στο Ταλίν, που σχεδίασε το ρομπότ, το παρουσίασε επίσημα στο Μουσείο Επιστήμης στο Λονδίνο, στα πλαίσια μίας ρομποτικής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top