Select Menu


Το Μάιο του 2010 η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε να βγει στις αγορές για δανεισμό λόγω του υπερβολικού της κρατικού χρέους, που ανερχόταν σε 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Ύστερα από τριάμισι χρόνια μνημονίων, που ήρθαν υποτίθεται για να λύσουν το πρόβλημα του υπερβολικού κρατικού χρέους, αυτό θα κλείσει το 2013 στο ιλιγγιώδες ποσοστό 175,5% του ΑΕΠ!

Δηλαδή, αυτά τα τριάμισι χρόνια των «διορθωτικών» πολιτικών το χρέος αυξήθηκε κατά 55,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κατά 46%!

Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε το ΑΕΠ να μειωθεί συνολικά κατά περίπου 25% σε έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης (ποσοστό αδιανόητο για καιρό ειρήνης), να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και να βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες ένα βήμα πριν περάσουν σε ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. 

Για το 2014, βέβαια, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανεπαίσθητη μείωση του χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο! Διότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού στηρίζεται στο αισιόδοξο σενάριο ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη 0,6% και αποπληθωριστής του ΑΕΠ -0,4%. ‘Εχουμε ξαναγράψει ότι αν ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ είναι αρνητικός, τότε μειώνει κατά το αντίστοιχο ποσοστό το ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι το 2014 η ανάπτυξη 0,6% με αποπληθωριστή -0,4% θα γίνει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 0,2%.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κ. Μέρκελ δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το 2014 και έχει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις: Προβλέπει ύφεση 1,3% και αποπληθωριστή του ΑΕΠ -1,2%. Δηλαδή συνολική μείωση στο ΑΕΠ 2,5%! Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε το ΑΕΠ το ελληνικό 2014 θα διαμορφωθεί αντί για 182.911 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σε 178.338,225 εκατ. ευρώ, οπότε το χρέος θα διαμορφωθεί αντί για 174,8% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, σε 179,4% του ΑΕΠ!

Με λίγα λόγια, αν δεν ισχύσουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα αλλά οι εκτιμήσεις των «σοφών» της κ. Μέρκελ, τότε το 2014 θα είναι το 7ο έτος ύφεσης και ένα ακόμη έτος αύξησης του ελληνικού κρατικού χρέους…

rizopoulospost.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top