Τα δύσκολα έρχονται για την αμερικανική οικονομία. Υστερα από το χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης - που κατέβασε την Τρίτη διακόπτες σε κρατικές υπηρεσίες και έθεσε σε υποχρεωτική αργία πολλούς δημοσίους υπαλλήλους - ακολουθεί, στα μέσα Οκτωβρίου, μια χειρότερη κρίση: οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους.
Για πολλούς αναλυτές, η στάση στην αποπληρωμή των χρεών είναι πολύ χειρότερη από το «λουκέτο» που μπήκε στην κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ δεν έχουν κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη τους ποτέ στο παρελθόν και αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθεί τεράστια αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές. Ακόμη και η σοβαρή προοπτική μιας στάσης πληρωμών των ΗΠΑ μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η παράλυση της κυβέρνησης διότι οι λόγοι είναι ιδεολογικοί και όχι τεχνικοί. Η κρίση προκλήθηκε ως εξής: η Γερουσία απέρριψε νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η Βουλή και το οποίο δημιουργούσε προσκόμματα στη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης της υγείας που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2010 και είναι γνωστή ως Obamacare. Ο πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευτεί για μεγαλύτερα ζητήματα του προϋπολογισμού, όχι όμως και για την Obamacare, τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα.
Τα χειρότερα όμως πλησιάζουν στις 17 Οκτωβρίου, όταν οι ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών τους επειδή θα έχουν φθάσει στο πλαφόν του κρατικού δανεισμού. Η συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών (που προκάλεσε και το πρόβλημα με την Obamacare) δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει αύξηση του πλαφόν χωρίς να λάβει ανταλλάγματα από τον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα αρνείται να διαπραγματευτεί με τους Ρεπουμπλικανούς για το πλαφόν δανεισμού.
Μόνη ελπίδα η πίεση που ασκείται στους Ρεπουμπλικανούς από τους οικονομικούς παράγοντες. Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή υπογεγραμμένη από 235 επιχειρηματικά λόμπι που ζητά από το Κογκρέσο τόσο να φροντίσει για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης όσο και να αυξήσει το πλαφόν δανεισμού.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι οι ΗΠΑ θα κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους, πυροδοτώντας πανικό στα χρηματιστήρια. Στη συνέχεια θα αυξηθούν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων, κάνοντας τον δανεισμό της κυβέρνησης ακόμη ακριβότερο.
Τον Ιούλιο του 2011, όταν οι διαπραγματεύσεις για το πλαφόν δανεισμού είχαν φθάσει πάλι σε οριακό σημείο, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν ότι ο Ομπάμα θα έκανε περικοπές στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να το αυξήσουν.
Και αυτή τη φορά οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν μεγάλες περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του πλαφόν των 16,7 τρισ. δολαρίων. Η απαίτησή τους είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί διότι η κυβέρνηση ήδη έχει περικόψει σχεδόν τα πάντα εκτός από το κράτος πρόνοιας. Για να κάνει και άλλες περικοπές, θα πρέπει να βάλει μαχαίρι σε συντάξεις και στην περίθαλψη _ το οποίο αρνούνται να ψηφίσουν πολλά μέλη του Κογκρέσου.
Αν δεν βρεθεί λύση ως τις 17 Οκτωβρίου, η Ουάσινγκτον θα αρχίσει να κηρύσσει στάση πληρωμών στα χρέη της μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου. Αυτό θα συγκλονίσει τη Γουόλ Στριτ και θα πυροδοτήσει νέα οικονομική κρίση στις ΗΠΑ που αγωνίζεται να ανακάμψει από την ύφεση του 2007-9.
Το Βήμα
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.