Select Menu

Ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδρομή για τον υπέρτατο στόχο της παραγωγής ενέργειας από θερμοπυρηνική σύντηξη κατάφεραν να περάσουν Αμερικανοί ερευνητές, αντιγράφοντας σε εργαστηριακές συνθήκες τον τρόπο με τον οποίο ο ήλιος παράγει την ενέργειά του.

Η εκμετάλλευση της σύντηξης θα μπορούσε να παρέχει φθηνή, ανανεώσιμη ενέργεια, όμως για να καταστεί αυτό δυνατό τα εργοστάσια σύντηξης θα πρέπει να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που καταναλώνουν, κάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ακατόρθωτο.

Ωστόσο, επιστήμονες της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης (National Ignition Facility – NIF) στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια άλλαξαν τα δεδομένα.

Όπως μεταδίδει το BBC, στο πλαίσιο πειράματος στο NIF τον περασμένο Σεπτέμβριο η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την πυρηνική αντίδραση ήταν μεγαλύτερη από την ποσότητα ενέργειας που απορρόφησε το πυρηνικό καύσιμο, η πρώτη φορά που επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο σε εργοστάσιο σύντηξης παγκοσμίως.

Στο εργαστήριο του NIF φιλοξενείται το ισχυρότερο λέιζερ στον κόσμο που χρησιμοποιεί 192 ακτίνες για να θερμάνει και να συμπιέσει ένα μικρό σφαιρίδιο κυψέλης υδρογόνου ώστε να πυροδοτηθεί η διαδικασία της θερμοπυρηνικής σύντηξης και να παραχθεί ενέργεια.

Στόχος των Αμερικανών επιστημόνων είναι να πετύχουν την «ανάφλεξη» του καυσίμου, διαδικασία κατά την οποία η πυρηνική σύντηξη παράγει όση ενέργεια παρέχουν τα λέιζερ, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα λόγω προβλημάτων σε διάφορα τμήματα του συστήματος που οδηγούν στην απώλεια ενέργειας.

Ωστόσο, το τελευταίο επίτευγμα του NIF περιγράφεται ως το σημαντικότερο βήμα των τελευταίων ετών στον τομέα της σύντηξης και καταδεικνύει ότι το εργαστήριο είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ανάφλεξης και της αυτοτροφοδοτούμενης σύντηξης.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top