Select Menu

Παραλειπόμενα από το επαγγελματικό παρελθόν του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

Τι δεν αναφέρεται στο βιογραφικό του 72χρονου Κ. Μανιατόπουλου, του 4ου σούπερ-πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ

  • Ανέλαβε σημαντικές και πολυάριθμες θέσεις σε υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, 1995-2004 και παλαιότερα.
  • Ξέχασε στο βιογραφικό του να αναφέρει ότι ήταν μέλος του δ.σ. της εταιρείας KANTOR Α.Ε., η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Όταν ήταν στον ΟΛΠ, την κρίσιμη περίοδο προετοιμασίας της εισαγωγής του οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαφώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο, παραιτήθηκαν και οι δύο προκαλώντας διοικητική κρίση 

Ο 72χρονος Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, με πλούσιο βιογραφικό, το οποίο αναφέρει πολλά αλλά ξεχνάει και λίγα, είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρόεδρος του γνωστού πλέον ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του ταμείου το οποίο έχει ως αποστολή να πουλήσει ή να αξιοποιήσει περιουσία του ελληνικού δημοσίου για να μειωθεί το χρέος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν έχει καταφέρει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στην αποστολή του, ούτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του...

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Στέλιο Σταυρίδη (απεμακρύνθη επειδή χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροπλάνο του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη) αναμένεται να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων γιατί έχει θητεύσει είτε ως στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου είτε ως σύμβουλος σε αρκετούς από τους οργανισμούς που είναι προς πώληση.

Ο κ. Μανιατόπουλος κατέχει θέσεις κύρους ή ασκεί ρόλο συμβούλου τα τελευταία χρόνια. Μέχρι χθες ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (πουλήθηκε στην SOCAR). Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβούλου του ΙΟΒΕ (όπως ήταν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας), ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα ενέργειας, αναπληρωματικό μέλος του συμβουλίου αναιρέσεων του “Agency for the Cooperation of European Energy Regulators” (ACER, Slovenia), Μέλος του “Club de Nice - Energie et Géopolitique”, κλπ.

Από το πλούσιο βιογραφικό του ξεχωρίζουν τρία πράγματα: 

α) οι θέσεις που ανέλαβε σε υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, 1995-2004, αλλά και παλαιότερα 1981-1989). Ο κ. Μανιατόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ την περίοδο 1998-2002 (παραιτήθηκε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χαρ. Ψαραύτη, όταν οι δύο άνδρες ήρθαν σε ρήξη την ώρα που ο ΟΛΠ κατέθετε το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών), ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 1995-2004,

β) απουσιάζει η θητεία του στην εταιρεία KANTOR Α.Ε., η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και ανάμεσα στους καλούς πελάτες είναι το ΤΑΙΠΕΔ και οι εταιρείες γύρω από το ΤΑΙΠΕΔ (από την ίδια εταιρεία προερχόταν ο πρώτος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κων. Μητρόπουλος),

γ) η γνώση του και εμπειρία των ευρωπαϊκών θεμάτων και του θεσμικού πλαισίου στο χώρο της ενέργειας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην επίλυση των εμποδίων για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την πώληση των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Ηταν πρώην γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (Βρυξέλλες, 1986 – 1995), ήταν σύμβουλος της ΔΕΗ (1995-1998), σύμβουλος της ΔΕΠΑ, σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παλαιότερα σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας (σ.σ. πως είναι δυνατόν με τόσο σημαντικούς ανθρώπους στη δημόσια διοίκηση στον κλάδο της ενέργειας, η ελληνική αγορά να έχει τόσες στρεβλώσεις; Είναι ένα αναπάντητο ερώτημα)

Εκτός των άλλων, ο κ. Μανιατόπουλος, έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμβούλια υπουργών ενέργειας, στον διεθνή οργανισμό ενέργειας (ΙΕΑ), στον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε διαπραγματεύσεις με τον OPEC και τον OAPEC, στις συνομιλίες για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα κλπ.

Έχει διαπραγματευθεί την εξαγορά της ESSO-Pappas από το ελληνικό δημόσιο (δημιουργία της ΕΚΟ) και έχει χρηματίσει στέλεχος διεθνών εταιριών πετρελαίου στην Ελλάδα (ΒΡ) και τη Γαλλία (SHELL).

Είναι Μηχανικός παραγωγής (Μ.–Η.) του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομία και Στατιστική, στην Αθήνα και στο Παρίσι και γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά.

ThePressProject

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top