Select Menu


Η ιστορία του Σπύρου Σκούρα, του Έλληνα που έφυγε και τα κατάφερε στην ξενιτιά δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία.

Ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να κατακτήσει την Αμερική και τον κόσμο ως πρόεδρος της διάσημης κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century Fox.

Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ίσως ήταν ο μόνος άνθρωπος που είχε ζηλέψει ο Ωνάσης.

Είχε πε για το Σκούρα :

«Αυτός ο βλάχος στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλο Έλληνα που διέπρεψε στη ξενιτιά... Ο Τζιμ Λόντος είχε το ταλέντο του παλαιστή, ο Nick the Greek του χαρτοπαίκτη, ο Νιάρχος κι εγώ, ξέραμε γράμματα, μιλούσαμε γλώσσες, προερχόμασταν από οικογένειες εμπόρων. Ο Σπύρος και τ' αδέλφια του έβοσκαν πρόβατα, ήσαν αγράμματοι και ποτέ δεν έμαθαν καλά ούτε ελληνικά ούτε εγγλέζικα. Και μόνο ότι αυτά τα βαλτοβατραχάκια τα 'βαλαν με σκυλόψαρα του ωκεανού και νίκησαν, τα λέει όλα».

Ο Σπύρος Σκούρας : Γεννήθηκε το 1893 στο Σκουροχώρι Ηλείας.

Ο πατέρας του ήταν ένας φτωχός βοσκός, που είχε να θρέψει ακόμη 9 παιδιά. Οι συνθήκες δεν προδιέγραφαν ένα λαμπρό μέλλον για το μικρό Σπύρο.

Η μοίρα όμως είχε διαφορετικά σχέδια. Σε ηλικία μόλις 7 ετών έφυγε με δύο ακόμη αδέρφια του για το Μισούρι της Αμερικής αποβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Τα τρία αδέρφια δυσκολεύτηκαν πολύ να μάθουν τη γλώσσα και για να βγάλουν τα προς το ζην δε δίστασαν να κάνουν κάθε είδους δουλειά.

Αρχίζει το όνειρο :

Μειώνοντας στο ελάχιστο τα έξοδά τους και δουλεύοντας μέρα νύχτα κατάφεραν μέσα σε τέσσερα χρόνια να συγκεντρώσουν 3.500 δολάρια και σε συνεργασία με δύο ακόμη έλληνες έφτιαξαν ένα δικό τους κινηματογράφο, τον «Olympia».

Σιγά σιγά άρχισαν να αγοράζουν και άλλες κινηματογραφικές αίθουσες της περιοχής και μέσα σε λίγα χρόνια κατέληξαν να κατέχουν το σύνολο των κινηματογράφων του Saint Louis.

Σε πολλούς από αυτούς ο Σκούρας για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες έβαλε ορχήστρα να παίζει μουσική κάτω από την οθόνη του βωβού σινεμά.

Το 1926 τα αδέρφια Σκούρα κατασκευάζουν το «Ambassador», ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα κινηματογράφων το οποίο και πούλησαν μαζί με όλες τις άλλες αίθουσες που κατείχαν στη Warner Bros.

Με τα χρήματα που πήραν αγόρασαν τις μετοχές της μικρής και άγνωστης ακόμη «20th Century» την οποία κατάφεραν να συγχωνεύσουν με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρεία «Fox», η οποία όμως βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και να δημιουργήσουν το σύγχρονο πλέον κολοσσό «20th Century Fox».

Το 1942 ο Σπύρος Σκούρας αναλαμβάνει την προεδρία της και ξεκινά η ανοδική πορεία της εταιρία που έμελλε να μείνει στην ιστορία για μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές.

Εκείνα τα χρόνια ο κινηματογράφος όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα καινούριο εχθρό, την τηλεόραση.

Ο Σκούρας διαβλέπει τον κίνδυνο και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διατηρήσει την αίγλη του σινεμά. Μιλά με το Γάλλο εφευρέτη Κρετιέν που είχε ήδη κάνει λόγο για μια νέα τεχνοτροπία προβολής.

Ο Σκούρας τον εμπιστεύεται, ρισκάρει και αγοράζει την αποκλειστικότητα αυτή και την ονομάζει «σινεμασκόπ».

Παρουσιάζει τη νέα τεχνολογία με την πρωτοποριακή για τα μέχρι τότε δεδομένα ταινία «ο Χιτών».

O πρόεδρος της Metrogolden Mayer μόλις έμαθε για την ενέργεια αυτή αναφώνησε «Πάει τρελάθηκε ο Έλληνας».

Η ταινία όμως είχε τεράστια επιτυχία και οι θεατές γύρισαν και πάλι στην αγκαλιά του σινεμά.


Συνεργάστηκαν μαζί του μεγάλα κινηματογραφικά ονόματα.

Ο Σκούρας επέβλεψε την παραγωγή μεγάλων κλασσικών επιτυχιών της Έβδομης Τέχνης, περιλαμβανομένων των ταινιών Δεν Χρειάζεται Να Χτυπάς, Επτά Χρόνια Φαγούρα, Ο Βασιλιάς κι Εγώ, Οι Άνδρες Προτιμούν τις Ξανθιές και Ο Μανδύας. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η ανακάλυψη ενός άγνωστου τότε νεαρού φωτομοντέλου, της Νόρμα Τζην Μπέηκερ, την οποία έφερε στην κινηματογραφική εταιρία του για να την αναδείξει σε κινηματογραφικό αστέρα. Μετά από αλλαγή του ονόματός της η Νόρμαν Τζην Μπέηκερ έγινε Μαίριλυν Μονρόε και εξελίχτηκε στην πιο φημισμένη σεξοβόμβα της 20th Century Fox και της εποχής της στο Χόλυγουντ.

Ο Σκούρας επέβλεψε επίσης επικές παραγωγές όπως το γύρισμα της ταινίας Κλεοπάτρα με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέηλορ και τον Ρίρτσαρντ Μπάρτον. Σε όλη του την ζωή ο Σπύρος Σκούρας μιλούσε αγγλικά με ελληνική προφορά που ήταν τόσο έντονη ώστε ο αξέχαστος κωμικός Μπομπ Χοπ να τον πειράζει λέγοντας: «Ο Σπύρος βρίσκεται στην Αμερική εδώ και είκοσι χρόνια αλλά όταν τον ακούς να μιλά αγγλικά νομίζεις ότι πρόκειται να φθάσει στην χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα».

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο Σκούρας θα εγκαταλείψει την προεδρία της 20th Century Fox και μακριά από το μεγάλο πανί θα «μαραζώσει». Θα αφήσει την τελευταία του πνοή το 1971 σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή προσβολή.

goodstory.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top