Select Menu

Για πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ πιέζει ξανά η Τρόικα για το 2014. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό το κενό προκύπτει λόγω προεξοφλούμενων υπερβάσεων στις κοινωνικές δαπάνες, υστέρησης στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και της χαμηλής εισπραξιμότητας του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Για ύπαρξη «σημαντικού» δημοσιονομικού κενού το 2014 μίλησε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκιόργκ Άσμουσεν, λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Άσμουσεν απηύθυνε μάλιστα αυστηρότατη σύσταση στην κυβέρνηση της Αθήνας να «κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία τώρα έχει διακοπεί».

Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα συζητηθεί το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το β’ εξάμηνο του 2014, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της χώρας μας, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής αλλά η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη, σημειώνοντας πως ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την Ελλάδα, η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για το μέγεθος του δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως θα προκύψει στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά έκπληκτος από κάποια ποσά που άκουσα πριν τη συνεδρίαση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις του μέλους εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό δημοσιονομικό κενό» το 2014, προαναγγέλλοντας δηλαδή την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται καν καθώς «δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup» αλλά είπε πως εξετάζονται άλλοι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου του 2012.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις και το ευρώ Όλι Ρεν από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κάποιος τις ανάγκες της Ελλάδας το 2014, ενώ αναφέρθηκε στην Ισπανία και την Ιρλανδία τονίζοντας πως τόσο το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών όσο και το πρόγραμμα βοηθείας προς την Ιρλανδία ολοκληρώνονται τους επόμενους δύο με τρεις μήνες με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο και οι δύο απέφυγαν να απαντήσουν άμεσα στο αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει και νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα το 2014 παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικας.

Τραπεζική ένωση

Βασικό ζήτημα στην ατζέντα του «κονκλάβιου» των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για αυτό που χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στοίχημα μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος.

Την τραπεζική ένωση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα stress tests στα οποία πρόκειται να υποβάλει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ένα μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών τον επόμενο χρόνο ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετά ισχυρά να αντέξουν μια ενδεχόμενη νέα κρίση ή αν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top