Η καγκελάριος Α. Μέρκελ ήταν εκείνη που προσκάλεσε το ΔΝΤ στην ευρωζώνη το 2010 για να γίνει οικονομικός αστυνόμος παρά τις αντιρρήσεις του Κλ.Τρισέ της ΕΚΤ και άλλων. Όμως, ο εκλογικός θρίαμβός της ίσως σημάνει την αρχή του τέλους αυτής της σχέσης.
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.
Κατανοώντας τις ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου στην ευρωζώνη και τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τεχνικό επίπεδο, γεγονός που έγινε αισθητό στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Λετονίας νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αποφάσισε το 2010 να κάνει κάτι που έμοιαζε αντιευρωπαϊκό.
Να πάει κόντρα στις επιθυμίες του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προέδρου της ΕΚΤ, και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων και να ζητήσει τα... φώτα του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Είχε προηγηθεί η τότε ελληνική κυβέρνηση ή καλύτερα το τότε Μαξίμου που διέδιδε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς σε έγκριτη εφημερίδα του εξωτερικού ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στο ΔΝΤ μέχρι το Πάσχα αν δεν έβρισκε ανταπόκριση από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Φυσικά, η ελληνική πλευρά μπλόφαρε, πιστεύοντας λανθασμένα ότι το Βερολίνο θα υπέκυπτε στον εκβιασμό, συμφωνώντας να παρασχεθεί από την Ε.Ε. στην Ελλάδα το πακέτο που ζητούσε.
Η άμεση απάντηση του Βερολίνου σόκαρε την Αθήνα αφού διαμήνυε ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για βοήθεια, αποκαλύπτοντας την ελληνική μπλόφα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών, δηλώνοντας πίστη στην ευρωπαϊκή λύση.
Η συνέχεια είναι, επίσης, λίγο-πολύ γνωστή.
Η Ελλάδα μπήκε σε αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής, που χαρακτηριζόταν από μεγάλη δόση λιτότητας και καθυστερήσεις στην εφαρμογή αρκετών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά κόπια του μοντέλου που εφαρμόζει το ΔΝΤ σε πολλές άλλες χώρες με τη μόνη σημαντική διαφορά ότι η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε κρίση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δεν είχε εθνικό νόμισμα που θα μπορούσε να υποτιμήσει.
Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων με τεράστιο οικονομικό κόστος, που παραπέμπει στη Μεγάλη Ύφεση του 1929-1930.
Δημοσίως, η αυτοκριτική του ΔΝΤ έχει περιοριστεί στις λαθεμένες εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Όμως, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους με τρίτους, ορισμένα τουλάχιστον στελέχη του Ταμείου παραδέχονται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν κατάλληλο για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με εθνικό νόμισμα.
Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει και ασφαλώς δεν δείχνει να ενοχλεί την Α. Μέρκελ που έχει ως μέτρο σύγκρισης την οικονομική ανέχεια στη πρώην ανατολική Γερμανία.
Εκείνο που πραγματικά την ενοχλεί, όπως και τον Β. Σόιμπλε, είναι η επιμονή του ΔΝΤ, που πλέον θεωρείται αμερικανικός βραχίονας, στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της Ε.Ε.
Η Α. Μέρκελ είναι αντίθετη σε αυτήν τη λύση για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Επιπλέον, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη λύση ευνοεί το ΔΝΤ που έχει εισπράττειν λεφτά από την Ελλάδα αφού το «κούρεμα» θα καταστήσει το χρέος πιο φερέγγυο, αυξάνοντας τις πιθανότητες πλήρους αποπληρωμής των υπόλοιπων πιστωτών.
Επομένως, υπάρχουν λόγοι που καθιστούν τo ΔΝΤ ανεπιθύμητο εταίρο της Γερμανίας στις επιχειρήσεις στήριξης χωρών της ευρωζώνης.
Όμως, η Ε.Ε. χρειάζεται το ΔΝΤ στην Ελλάδα για έναν τουλάχιστον χρόνο ώστε να έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις.
Επομένως, το Βερολίνο θα δώσει το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων που θα εγγυώνται τη χρηματοδότηση της χώρας το επόμενο 12μηνο ώστε να βάζει λεφτά το ταμείο.
Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι ανοικτά.
Το ΔΝΤ είτε θα παραμείνει σιωπηλός εταίρος στη στήριξη του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 είτε θα πρέπει να αποχωρήσει από την τρόικα νωρίτερα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο.
Με την Α. Μέρκελ πιο ισχυρή, να σχηματίζει πιθανόν κυβέρνηση με το φιλοευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, και την ελληνική οικονομία να έχει μειώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, η προοπτική της αποχώρησης του ΔΝΤ από την τρόικα και την ευρωζώνη δεν φαντάζει απίθανη.
Αν μάλιστα μαζί με την αποχώρησή του μειώνονταν σε μία από τέσσερις σήμερα οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα ετησίως, θα ήταν ακόμη καλύτερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Dr. Money
euro2day
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.