Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις (απλές και προθεσμιακές) υποχωρούν στα περίπου 162 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας δηλαδή νέα μείωση από τον Ιούλιο, που ήταν 162,386 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως πρόκειται για μικρή μείωση (της τάξης των 250-300 εκατ. ευρώ) που όμως προσμετρώμενη σε αυτήν των προηγούμενων 4-6 μηνών φαίνεται πως δημιουργεί τάση.
Και αυτή είναι εμφανώς πτωτική, καθώς τον Ιούνιο ήταν 162,657 δισ. ευρώ, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στους πέντε.
Αργά μεν αλλά σταθερά παραδέχονται κύκλοι της ΤτΕ, που ωστόσο κάνουν λόγο για σταθεροποίηση στα 160-165 δισ. ευρώ, που φαίνεται να είναι η καταθετική βάση για αυτή την περίοδο. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις είχαν φθάσει στα 237,5 δισ. ευρώ (ιστορικό υψηλό), ενώ πέρυσι τον Ιούνιο είχαν περιοριστεί στα 150,45 δισ. ευρώ, που είναι το ιστορικό χαμηλό. Διαπιστώνεται δηλαδή πως οι τρέχουσες καταθέσεις είναι μόλις 12 δισ. ευρώ περισσότερες από την περίοδο των μαζικών εκροών, αναλήψεων λόγω Grexit, πολιτικής αβεβαιότητας (διπλής εκλογικής αναμέτρησης), προβλημάτων ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Και περίπου 77 δισ. ευρώ λιγότερες από τα υψηλά του Ιανουαρίου του 2010 (σσ. να το... έμμεσο κούρεμα στις καταθέσεις μέσω αφαίμαξής τους).
Επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο θεωρείται η μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς σε αυτής της μορφής την κατάθεση αποτυπώνεται αφ' ενός η εμπιστοσύνη του καταθέτη στο τραπεζικό σύστημα, αφ' ετέρου η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και των λεγόμενων νοικοκυραίων. Το ότι... αφαιμάσσεται και αυτή η κατηγορία καταθετών αποτελεί «καμπανάκι» για τραπεζικούς κύκλους, που παρακολουθούν την ποιοτική σύνθεση της καταθετικής βάσης.
Σημειωτέον πως αναλυτικότερα οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 136,416 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2013, από 136,591 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Οι δε προθεσμιακές μειώνονται στα 85,621 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 86,389 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πολύ δύσκολη την αναστροφή της πτωτικής τάσης εν μέσω έκτης συνεχόμενης χρονιάς ύφεσης (τρόικα και υπουργείο Οικονομικών «συμφώνησαν» σε ύφεση της τάξης του 4% για φέτος), με την ανεργία να «καλπάζει» και την πραγματική οικονομία να ασφυκτιά. Γι' αυτό και θεωρούν τα 160 δισ. ευρώ «κόκκινη γραμμή», αποτιμώντας παράλληλα παντελώς άστοχα τα... προσκλητήρια του Γ. Στουρνάρα προς αυτούς που κρύβουν πάνω από 20 δισ. ευρώ σε παπλώματα και ντουλάπια (sic). Πρόσθετο στοιχείο, που ανησυχεί τους τραπεζικούς κύκλους, είναι η σταθερά διευρυνόμενη απόκλιση δανείων/καταθέσεων και «κόκκινων δανείων».
*** Αλυτη εξίσωση
Με τις καταθέσεις στα 162 δισ. ευρώ και το σύνολο των δανείων στα 222 δισ., από τα οποία περίπου τα 70 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» (κάθε είδους δηλαδή επιχειρηματικά, καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λπ.), η εξίσωση δεν βγαίνει.
www.enet.gr
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.