Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ enet.gr
Τι κι αν είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί ήδη από τα Ομηρικά Επη; Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την αναγνώριση της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) άλλος ένας επίδοξος μνηστήρας, ο Καναδάς, έρχεται να απειλήσει, πιο σοβαρά πλέον από κάθε άλλη φορά, το ελληνικό τυρί, που γνωρίζει πεδίον δόξης λαμπρόν στην αλλοδαπή.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως, εκτός από τα οικονομικά της Ελλάδας, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι της περασμένης Τετάρτης στη συνάντηση Μπαρόζο – Σαμαρά ήταν και η φέτα, ενώ οι κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο για να παλέψουν ξανά για το ίδιο ζήτημα στις Βρυξέλλες.
Η αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ εντός της Κοινότητας, παρά τις αιτιάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έσυραν τη χώρα μας στα δικαστήρια γιατί ήθελαν να ονομάζονται «φέτα» και τα δικά τους λευκά τυριά κυρίως από αγελαδινό γάλα (Γαλλία, Γερμανία, Δανία), πρακτικά επικυρώθηκε στις 25/10/2005 με τη σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναγνώρισε την ιστορικότητα της φέτας και τη σύνδεσή της με την Ελλάδα.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ουκ ολίγες φορές ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας αναγκάστηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε τουρκικά δικαστήρια, διότι υπήρχαν εταιρείες της γειτονικής χώρας που έβγαζαν τυριά και τα ονόμαζαν «φέτα».
Ετσι, μέχρι σήμερα εχθροί της φέτας ήταν Ελληνες και ξένοι απατεώνες που εμπλέκονταν σε υποθέσεις νοθείας, τουρκικές εταιρείες που επιχειρούσαν νομότυπα να πουλήσουν τα τυριά τους ως «φέτα» ή βουλγαρικά κυκλώματα που έσπρωχναν βουλγαρική φέτα στην αγορά των ΗΠΑ και, όταν έφτανε εκεί, άλλαζαν ετικέτες και τη βάφτιζαν ελληνική.
Οι υποθέσεις σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε., σκοντάφτουν όμως πάντα στο γεγονός ότι τα ΠΟΠ προϊόντα δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια εκτός Κοινότητας και το κόστος των ξένων δικαστηρίων είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν το καλύπτει το ελληνικό κράτος.
Το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και γεννά ερωτήματα ως προς το πώς έφτασε η Ελλάδα στο παρά πέντε να φωνάζει για τη φέτα. Και ενώ μάλιστα οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, για να έχει καθεστώς ελεύθερων συναλλαγών με την Κοινότητα.
Πριν από δεκαπέντε ημέρες το ζήτημα φούντωσε, αφού οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά είναι στο τελικό στάδιο επικύρωσης της επικείμενης σύμβασης για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου και τουλάχιστον δύο καναδικές βιομηχανίες παράγουν τυριά με αγελαδινό γάλα που τα ονομάζουν «φέτα».
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε και ο Κάρελ Ντε Γκουχτ, ο επίτροπος Εμπορίου, αφού η σύμβαση, που είναι λίγο πριν από το τελικό στάδιο της κύρωσης, προβλέπει ότι ο Καναδάς μπορεί να χρησιμοποιεί και να εμπορεύεται ως δικά του τυριά τη φέτα, την γκοργκοντζόλα, το μίνστερ κ.ά., με αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να το μαζέψουν οι επίτροποι των χωρών που ενημερώθηκαν και που θίγονταν τα εθνικά τους τυριά.
Το θέμα, πάντως, είναι ότι, καταπώς φαίνεται, πιάστηκαν στον ύπνο τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα τώρα οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά να είναι στο τελικό στάδιο και μόνον ισχνές βελτιώσεις να έχουν γίνει στη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα φέρνει στη Βουλή και ο πρώην τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και ζητεί εξηγήσεις ως προς το αν υπήρξε κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.
Η Ε.Ε. ακυρώνει τη νομοθεσία για τα ΠΟΠ
Ουσιαστικά, όμως, με τη σύμβαση για ελεύθερη ζώνη εμπορίου με τον Καναδά η Ευρωπαϊκή Ενωση ακυρώνει τον εαυτό της και την ισχύουσα νομοθεσία για τα ΠΟΠ προϊόντα, η οποία είναι συγκεκριμένη και αυστηρή. Η Κρήτη, λ.χ., ενώ είναι ελληνικό νησί, δεν μπορεί να παραγάγει τυρί με το όνομα «φέτα» στην αγορά διότι δεν θεωρείται από τις τοποθεσίες παραγωγής του τυριού βάσει του κανονισμού μέσω του οποίου αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ.
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.