Select Menu

Σκληρή κριτική άσκησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Δύση για την αδυναμία  της να εκπονήσει κάποιο εφαρμόσιμο σχέδιο για το μέλλον της Συρίας χωρίς τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβουν τρομοκράτες την εξουσία.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Valdai Club, στο 10ο φόρουμ της λέσχης, στο οποίο συμμετείχαν υψηλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και διεθνείς προσωπικότητες, πολιτικοί και αναλυτές, ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως μόνο ασαφείς και αόριστες απαντήσεις έχει λάβει από τους ομολόγους του στη Δύση, κάθε φορά που έθετε το θέμα του μέλλοντος μια αιματοβαμμένης Συρίας.
«Ερωτώ κάθε δυτικό συνομιλητή μου: Εντάξει, στην ουσία, τάσσεστε ανοιχτά στο πλευρό των σύριων ανταρτών και τους στηρίζετε στην ανάληψη της εξουσίας στη χώρα. Και μετά, τι;» είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί τους έχουν αναγνωρίσει τη σύνδεση της Αλ Κάιντα με ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που μάχεται για την κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ.

«Τι θα κάνετε; Θα πάρετε μια εφημερίδα και θα τους… ραπίσετε, για να τους απομακρύνετε από την εξουσία; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, το ξέρουμε πολύ καλά πως δεν γίνονται…» συνέχισε ο Πούτιν, επικαλούμενος την αποτυχία της Δύσης να εξασφαλίσει τη δημοκρατία στο Ιράκ και τη Λιβύης  μέσω στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IHS Jane, που εδρεύει στο Λονδίνο και ειδικεύεται στα θέματα άμυνας και διπλωματίας , το ένα δέκατο από τους 100.000 αντάρτες που μάχονται κατά την κυβέρνηση της Συρίας, αποτελούν μέρος εξτρεμιστικών ομάδων  που συνδέονται με την Αλ - Κάιντα . Οι ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες πιέζουν για την επικυριαρχία στη συνολική δράση των ανταρτών, τονίζει η έκθεση.

Ο ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε πως η χρήση βίας στη Συρία μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι με μονομερείς αποφάσεις από χώρες που αυτοπροσδιορίζονται ως «άτρωτες».  «Η συναίνεση σε ζητήματα πολέμου και ειρήνης αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των Ηνωμένων Εθνών και κάθε μονομερής κίνηση υπονομεύει την ίδια την ουσία ύπαρξης του ΟΗΕ. Η παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τόσο σημαντικά θέματα αποτελεί πλήγμα για την παγκόσμια τάξη και ειρήνη και όχι μόνο για τη Συρία», όπως τόνισε.

Ανάγκη εσωτερικού διαλόγου

Η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από τον διάλογο των ίδιων των Σύριων, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι να τους πείσουμε, οφείλουμε να τους πείσουμε, να τους πιέσουμε να βρουν κοινά σημεία, να καταλήξουν σε συμφωνία με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και τη λήξη του εμφυλίου. Μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα επιστρέψει η ομαλότητα»

Χημικά όπλα και προβοκάτσια

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης πως η χρήση των χημικών όπλων, η οποία «φούντωσε» την διεθνή αντίδραση και οδήγησε στην στρατιωτική απειλή κατά της Συρίας, πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως πρόκειται για προβοκάτσια. «Όταν θα έχουμε επιτέλους σαφή εικόνα για το ποιος ευθύνεται για την εγκληματική  χρήση χημικών, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» συμπλήρωσε, αρνούμενος  να αποδώσει ευθύνες σε μία από τις δύο πλευρές, πριν φτάσουμε σε αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα. Τέλος ο ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως η συριακή κυβέρνηση θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της και θα ενταχθεί στην Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα χημικά όπλα, καταστρέφοντας κάθε απόθεμα, υπό τη διεθνή εποπτεία.
Στη Χάγη

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) συνεδριάζει σήμερα στη Χάγη για να συζητήσει την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο οργανισμός. Η ένταξη της Συρίας στη συνθήκη του 1993 για την απαγόρευση των χημικών όπλων αποτελεί μέρος του προγράμματος στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν προκειμένου να καταστραφεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

Δεν απέκλεισε τη τέταρτη θητεία.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Πούτιν δέχθηκε ερώτηση από τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, για το αν σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018, στο περιθώριο πολιτικού φόρουμ στο Βαλντάι της Ρωσίας. 

Ο 60χρονος πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε λακωνικά: «Δεν το αποκλείω». 

Ο Πούτιν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν ότι κινείται σε μια όλο και πιο αυταρχική κατεύθυνση, διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000 έως το 2008, καθώς συνταγματικά δεν είχε δικαίωμα νέας θητείας. Το 2008, η προεδρική θητεία της Ρωσίας τροποποιήθηκε και αυξήθηκε από τέσσερα στα έξι χρόνια, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Πούτιν είχε αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού. 

Στο ίδιο πολιτικό φόρουμ πάντως και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας το 2017. 

Επιμέλεια: www.logiosermis.net
ΠΛηροφορίες: rbth.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top