Select Menu

Με σκανδαλώδες κούρεμα χρέους, που κατά πληροφορίες εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ύψος των 700 εκατ. ευρώ και πληρωμή των ληξηπρόθεσων οφειλών δήμων, περιφερειών και του δημοσίου χωρίς τα πρόστιμα και τις νόμιμες προσαυξήσεις μεθοδεύεται... το νοικοκύρεμα της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καταστεί ελεύθερη βαρών και να μοσχοπουληθεί σε ιδιώτες αναφέρει σε δημοσίευμα της η διαδικτυακή εφημερίδα newmoney.gr

Μετά από ασφυχτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση καλείται για άλλη μια φορά να πληρώσει το μάρμαρο των χρεών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και να δώσει άφεση αμαρτιών στην διοίκηση αποφασίζοντας γενναίο ψαλίδισμα των οφειλών προς την εταιρεία, που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ΕΥΔΑΠ καλεί τους μετόχους της σε έτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 18 Οκτωρβίου με κύριο θέμα την λήψη απόφασης για ρύθμιση των οφειλών του δημοσίου προς την εταιρεία με “την παραίτηση της Επιχείρησης από κάθε ένδικο μέσο και άλλη αξίωση...”.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί για αύριο διοικητικό συμβούλιο με σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος για την ρύθμιση των εκρεμμοτήτων μεταξύ δημοσίου και ΕΥΔΑΠ με παράλληλη εξόφληση των ληξηπρόθεσμων οφειλών. Θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εισηγήσεις του διοικητικού συμβουλίου αλλά και η στάση των συνδικαλιστών που εκ προοιμίου έχουν ταχθεί εναντίον της παραχώρησης της εταιρείας σε ιδιώτες.

Η πρόβλεψη ότι το δημόσιο θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ έως τις 31 Ιουλίου του 2013 γίνεται σε πρόσφατο νόμο του υπουργείο Παιδείας από τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών. Στο ίδιο νόμο προβλέπεται επίσης ότι όσα ποσά κατέστησαν ληξηπρόθεσμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα παρακρατηθούν στους ΟΤΑ από τους αποδιδόμενους πόρους μέσω του κρατικού προυπολογισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σύνολο του χρέους η κυβέρνηση θα καταβάλλει άμεσα το ποσό των 350 εκ. ευρώ για τις οφειλές του ευρυτερου δημόσιου τομέα και της αυτοδιοίκησης, ποσό που έχει λογιστικοποηθεί και εγγραφεί στους ισολογισμούς της εταιρείας. Για την υπόλοιπη μαμούθ-οφειλή οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τα νόμιμα παραστατικά και οι αποδείξεις για το σύνολο του ποσού άλλοι εικάζουν ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτά χωρίς όμως να αμφισβητούν την ύπαρξή τους.

Η πληρωμή πάντως έστω και μέρους των οφειλών που αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της τελευταίας δόσης από τους δανειστές συμπίπτει με την ιδιαίτερα ανοδική κούρσα στην τιμή της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει εκτοξευθεί κατά 37% τον τελευταίο μήνα. Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στην εταιρεία εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ αποτελεί μια σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία. Όπως αναφέρουν ο λόγος είναι ότι σε σχέση με την ΕΥΑΘ τα πάγια δεν είναι διαχωρισμένα από την λειτουργία με αποτέλεσμα η κάθε μετοχή της εταιρείας να περιλαμβάνει και την αξία του δικτύου που με βάση τους σχεδιασμούς θα παραμείνει στο δημόσιο.

ellinasasfalistis

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top