Select Menu

Στη Σκωτία θα βυθιστούν έξι τεράστιες υποθαλάσσιες γεννήτριες για να εκμεταλλευτούν την παλλιροϊκή ενέργεια στα στενά Pentland στην πρώτη φάση ενός από τα μεγαλύτερα έργα του είδους στην Ευρώπη.

Το σκωτικό Κοινοβούλιο παραχώρησε άδεια εγκατάστασης για έξι γεννήτριες, που μοιάζουν με προπέλες πλοίου, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επίδειξης ότι η τεχνολογία δουλεύει.

Τα “κινούμενα” ύδατα στα ανοιχτά της βόρειας Σκωτίας θεωρούνται ως πολύτιμη πηγή παλιρροϊκής και κυματικής ενέργειας, με τους αρμόδιους Σκωτσέζους υπουργούς να ισχυρίζονται ότι στην περιοχή υπάρχει ισχύς 12 Γιγαβάτ -εκτίμηση που αμφισβητούν οι ειδικοί- η οποία είναι τριπλάσια αυτής του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου άνθρακα της Βρετανίας, στο Ντραξ του Γιόρκσαϊρ.

Η παλιρροϊκή ενέργεια παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα έναντι της αιολικής: αφενός είναι περισσότερο προβλέψιμη ως προς την ηλεκτροπαραγωγή και αφετέρου δεν προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις για αλλοίωση του φυσικού τοπίου και του χαρακτήρα της βρετανικής εξοχής όπως συμβαίνει κατά κόρον με τις ανεμογεννήτριες στη Βρετανία.

Ωστόσο, μειονεκτεί στο υψηλό της κόστος καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που βρίσκεται σε χαμηλότερο στάδιο ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες ΑΠΕ.

Κατά την πρώτη φάση του σχεδίου που υλοποιεί η MeyGen, κοινοπραξία ανάμεσα στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, τη Γαλλική εταιρεία ενέργειας International Power και τον αυστραλιανό κατασκευαστή γεννητριών Atlantis Resources Corporation, θα εγκατασταθεί ισχύς 9 Μεγαβάτ ως απόδειξη ότι η τεχνολογία αποδίδει.

Στόχος είναι η εγκατάσταση 86 Μεγαβάτ ως τα τέλη της δεκαετίας, επαρκής για να ηλεκτροδοτήσει 46.000 κατοικίες ή το 40% του πληθυσμού στα περίφημα Χάιλαντς.

Το έργο της MeyGen θα είναι η μεγαλύτερη συστοιχία παλιρροϊκών γεννητριών στην Ευρώπη. Απώτατος στόχος της MeyGen είναι να εγκαταστήσει γεννήτριες συνολικής ισχύος 398 Μεγαβάτ στην περιοχή.

Έως ότου πάρει άδεια από το Crown Estate -χαρτοφυλάκιο διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Βρετανικού Στέμματος στο οποίο ανήκει η διαχείριση του θαλάσσιου πυθμένα- και από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη θα παραμείνει το παλιρροϊκό φράγμα La Rance, στη Βρετάνη της βόρειας Γαλλίας συνολικής ισχύος 240MW από 24 γεννήτριες.

Οι γεννήτριες AR-1000 turbines  που θα χρησιμοποιηθούν στα στενά Pentland έχουν βάρος 1500 τόνων η καθεμιά, αλλά έχουν πολύ χαμηλότερο ύψος από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Η εγκατάσταση και λειτουργία των γεννητριών αυτών στον βόρειο Ατλαντικό παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, την ισχύ της παλίρροιας και του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top