Select Menu

Περιθώριο μίας εβδομάδας για να παρουσιάσει λίστα με τα χημικά της όπλα δίνεται στη Συρία, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, μετά το πέρας των συνομιλιών τους στη Γενεύη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μίλησε για περιθώριο μίας εβδομάδας προς τη Δαμασκό και εξήρε τη ρωσική ηγεσία για τη συντονισμένη προσπάθεια. Η Συρία καλείται να παράσχει πρόσβαση στους διεθνείς επιθεωρητές στο χημικό οπλοστάσιό της, με στόχο την πλήρη καταστροφή του, όπως συμφώνησαν Κέρι και Λαβρόφ ενώ η συμφωνία αυτή θα στηριχθεί από αντίστοιχο ψήφισμα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς ή οτιδήποτε άλλο πέραν της πλήρους συμμόρφωσης από το καθεστώς Άσαντ, δήλωσε ο Τζον Κέρι και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία προβλέπει πως οι διεθνείς επιθεωρητές θα έχουν πρόσβαση στη Συρία το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή μέχρι τα μέσα του 2014.

Σύμφωνα με το ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού ο ΟΗΕ-με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας- θα απειλεί με κυρώσεις τη Συρία και σε αυτό θα περιέχεται η απειλή στρατιωτικής επέμβασης.

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία κάνοντας λόγο για επίτευξη "σημαντικής προόδου" στις συνομιλίες της Γενεύης.

(Πηγή:BBC, AFP)

enet

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top