Select Menu

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Π. Παπαδόπουλος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαράς στη συνάντηση με τους φορείς της Β. Ελλάδας εν όψει των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ανάγκη διαμόρφωσης προϋποθέσεων ανάκαμψης της οικονομίας, με προτεραιότητες την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων

«Δυστυχώς τα μνημόνια όχι μόνο δεν θεράπευσαν τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιτέθηκαν και στα ελάχιστα υγιή της κύτταρα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χαθούν περί τις 900.000 θέσεις εργασίας.  Αντί να δοθεί έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, το βάρος έπεσε στις φορολογικές αυξήσεις και στις οριζόντιες περικοπές μισθών. Αντί να μειωθεί το κράτος (η προσπάθεια τώρα φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς), με τολμηρές αποκρατικοποιήσεις και εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, φορολογούμενοι πολίτες και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να καταβάλουν όλο και περισσότερους και βαρύτερους φόρους. Σήμερα, μετά από μεγάλες θυσίες, η ελληνική οικονομία δείχνει να προσεγγίζει τους δημοσιονομικούς στόχους. Όμως η έξοδος από την ύφεση είναι ακόμη μακριά. Όλοι μας κατανοούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει για πολύ καιρό ακόμα έναν αγώνα επιβίωσης, μία τιτάνια μάχη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη, είτε το θέλουμε, είτε όχι, δεν μπορεί πια να προέλθει από την κατανάλωση και τον υπερδανεισμό του κράτους. Πρέπει, αντίθετα, να προέλθει από τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα».

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το ΒΕΘ προτείνει μία σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
 • - Μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
 • - Ενίσχυση των πόρων από το ΕΣΠΑ και επιτάχυνση των δράσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών.
 • - Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, για τις ΜμΕ.
 • - Ενθάρρυνση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδότησης και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 • - Άμεση εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ή αυτοδίκαιο συμψηφισμό των οφειλών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
 • - Ενίσχυση των πόρων για τη δράση «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), μέσω της οποίας παρέχεται σε εξαγωγικές ΜμΕ ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
 • - Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος υπογραφής αποφάσεων πρακτικών των Επιτροπών ώστε να μη σημειώνονται άσκοπες καθυστερήσεις.
 • - Δοθεί παράταση σε όσα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ (π.χ. Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες, Εξωστρέφεια Ι) είναι δυνατό.
 • - Δημιουργηθεί παράρτημα ΕΤΕΑΝ στην Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργεί με την συνδρομή των φορέων.
Τουλάχιστον το 35% των συνολικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να κατευθυνθεί σε προγράμματα ενίσχυσης ΜμΕ, ενίσχυση νέων και γυναικών, κατάρτιση σε δεξιότητες προσωπικού και εργαλεία –υποδομές στήριξης επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, για την άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ και τη διοχέτευσή τους στην πραγματική οικονομία, προτείνουμε τη σύσταση 59 επιτροπών, στα 59 κατά τόπους επιμελητήρια, στα οποία θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης.

«Οι σοβαροί επενδυτές, δεν θα έρθουν σε μια χώρα, που φορολογεί τις επιχειρήσεις δύο και τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι κατώτατοι μισθοί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και την ίδια στιγμή ο τομέας της μεταποίησης να «γονατίζει» εξαιτίας της φορολογίας και του υψηλού ενεργειακού κόστους – που σε πολλούς τομείς αγγίζει το 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, ξεπερνώντας το εργατικό» τονίζεται στο υπόμνημα υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, τόσο στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας – με μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα – όσο και της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων. Η καθιέρωση ενός flat tax της τάξης του 15%, που έχει εξαγγελθεί ως πρόθεση, είναι ένα βήμα που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας»
 • - Υλοποίηση της πρότασης για ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων, με κεφαλαιοποίησή τους, έως 31/12/2012, με αποπληρωμή τρεχόντων υποχρεώσεων για το 2013 και σταδιακή εξόφληση των οφειλών από το 2014 έως το 2020.
 • - Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, ώστε να ευνοηθούν οι προσλήψεις.
 • - Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα τρία πρώτα χρόνια, για τις νέες επιχειρήσεις.
 • - Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια, για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω των 30 ετών.
Πρόταση του ΒΕΘ είναι η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η ύφεση και η προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων δανείων» ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησης τους.

Επιπλέον προτείνει την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και για όσους έχουν επιχειρηματικές οφειλές.

Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί και θέλει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικοδόμησης μιας βιώσιμης και δυναμικής οικονομίας. Αυτό που ζητούμε είναι προϋποθέσεις και ευκαιρίες για δημιουργία», καταλήγει το υπόμνημα.

avriani-math

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top