Select Menu

Στους Έλληνες ομολογιούχους που δέχθηκαν το «κούρεμα» του PSI αναφέρονται οι Financial Times, με τους επενδυτές να δηλώνουν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον των τραπεζών.

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες ομολογιούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά των τραπεζών», οι Financial Times αναφέρονται στον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 15.000 Έλληνες ομολογιούχους που ζητούν να αποζημιωθούν για το «κούρεμα» ύψους 75% που επιβλήθηκε στις επενδύσεις τους, μέσω του PSI, ενώ παράλληλα φιλοξενούνται και δηλώσεις ομολογιούχων, οι οποίοι περιγράφουν την οργή και την αγανάκτηση τους.

«Πριν τέσσερα χρόνια ο Γιάννης Μαρινόπουλος, πεπειραμένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, ακολούθησε την συμβουλή του τραπεζίτη του και μετέφερε όλες τις αποταμιεύσεις του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. ''Το επενδυτικό επιχείρημα ήταν ότι τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν την ασφαλέστερη δυνατή επένδυση, αν χτυπούσε την Ελλάδα κρίση... πολύ καλύτερα από τις τραπεζικές καταθέσεις,''», δηλώνει ο 41χρονος ομολογιούχος στους Financial Times, υποστηρίζοντας πως το εγχείρημα του αυτό, «αποδείχθηκε εντελώς εσφαλμένο».

Αναφορά γίνεται επίσης στις απώλειες που υπέστησαν μέσω του PSI οι ομολογιούχοι, αλλά και στην οργανωμένη αντίδραση τους με την δημιουργία του Συλλόγου: «Πριν ένα χρόνο ήμασταν μια ομάδα από μερικούς εκατοντάδες δυσαρεστημένους στο Facebook. Σήμερα ήμαστε πιο μαχητικοί... είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όποια νομικά μέτρα απαιτούνται για να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», δήλωσε ο κ. Μαρινόπουλος.

Αναφερόμενοι στον ΣΦΠΟΕΔ, οι Financial Times αναφέρουν πως «Ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. είναι μια από τις αρκετές ελληνικές επενδυτικές ενώσεις που μελετούν την πιθανότητα ομαδικής αγωγής εναντίον εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών οίκων, σχετικά με καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά, κατά τους μήνες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν μέχρι να χάσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο 2010. Έχουν στραφεί για βοήθεια στον Ιωάννη Κυριακόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου ελληνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, που είναι επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα της Kyros Law, αμερικανικής εταιρίας, με έδρα στην Βοστώνη».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις νομικές κινήσεις που εξετάζουν οι ομολογιούχοι, καθώς και στην νομική εταιρεία Grant & Eisenhofer η οποία συμφώνησε να βοηθήσει τους Έλληνες ομολογιούχους: «Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με την Kyros Law για υποθέσεις στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα επενδυτικών προσφυγών εξαιτίας της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης στην χώρα», σχολίασαν ανώτατα στελέχη της επιχείρησης στους FT.

Η Kyros Law εκπροσωπεί ήδη την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει πάνω από 3.000 μέλη, όλοι πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι είχαν λάβει αποζημιώσεις με την μορφή ομολόγων μετά την ρευστοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα το 2008. Έχει αρχίσει να προετοιμάζει την υπόθεση του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ. και διεξάγει συνομιλίες με άλλες ομάδες Ελλήνων ομολογιούχων, μεταξύ των οποίων ταμεία κρατικών πανεπιστημίων και συνταξιοδοτικών οργανισμών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε αρκετούς διεκδικητές στην ΟΣΠΑ και τον Σ.Φ.Π.Ο.Ε.Δ. με αμερικανικά διαβατήρια ή τις κατάλληλες πράσινες κάρτες που θα μας δώσουν την δυνατότητα να καταθέσουμε τις προσφυγές στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε.

Κάποιοι άλλοι νομικοί παράγοντες είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την προώθηση της προγραμματισμένης ομαδικής αγωγής: «Είναι μια ενδιαφέρουσα άποψη με κάποιες πιθανότητες επιτυχίας εφόσον υπάρχει δυνατός συνεταίρος στις ΗΠΑ... αλλά παραμένει μακρινή πιθανότητα», σχολίασε ανωνύμως βετεράνος διεθνής νομικός χρηματοπιστωτικών θεμάτων.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top