Select Menu

«Είμαι ανίσχυρος και μόνος» δήλωσε ο Φαλσιανί στη διάρκεια συνέντευξής του στην «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» στο Παρίσι, καθώς τρεις σωματοφύλακες που του διέθεσε το γαλλικό κράτος εξέταζαν προσεκτικά τον γύρω χώρο. Επιμένει ότι η προστασία είναι απαραίτητη, επειδή διατρέχει διαρκή κίνδυνο, αφού κρατεί το μοναδικό κλειδί για την αποκωδικοποίηση των στοιχείων: 5 CD-ROM περιέχουν κωδικοποιημένα τη λίστα με τους σχεδόν 130.000 κατόχους λογαριασμών – ίσως τη μεγαλύτερη διαρροή από τον μυστικοπαθή κόσμο του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.
Ο πρώην τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι περιζήτητος αυτές τις ημέρες. O ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σταυροφόρο εναντίον του σκοτεινού κόσμου των τραπεζών και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάποτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέρριπταν τύπους σαν κι αυτόν, όμως σήμερα τούς αναζητούν παντού καθώς προσπαθούν να γεμίσουν τα άδεια ταμεία τους και να επιτύχουν χτυπήματα εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

«Πρόκειται για έναν οικονομικό πόλεμο», λέει ο 41χρονος Φαλσιανί, ο οποίος συχνά καμουφλάρεται για λόγους ασφαλείας. «Στην Ελβετία οι τράπεζες είναι τόσο οργανωμένες ώστε μπορούν να παρακάμπτουν νέους κανόνες και νόμους προκειμένου να συνεχίζουν να διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή».

Οι επικριτές του τον περιγράφουν ως άνθρωπο που εντυπωσιάστηκε περισσότερο από το χρήμα και λιγότερο από τα ιδανικά. Τα στοιχεία που διοχέτευσε – κάποιοι λένε, πούλησε – από το 2008 έχουν προκαλέσει χάος στον τραπεζικό κόσμο, στους κύκλους των πλουσίων και στην πολιτική τάξη της Ευρώπης. Ολοι περιμένουν την επόμενη κίνησή του. Ο Φαλσιανί ισχυρίζεται ότι έχει δημοσιοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των στοιχείων που διαθέτει – ένα από αυτά είναι και η περίφημη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα.

Βρισκόταν στη Γαλλία όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες – στις οποίες είχε δώσει στοιχεία για έρευνα στην HSBC που κατέληξε στην επιβολή προστίμου 1,9 δισ. δολαρίων στην τράπεζα για ξέπλυμα χρημάτων – τον ενημέρωσαν ότι κινδυνεύει η ζωή του, μετέβη με πλοίο στην Ισπανία και μόλις έφθασε οι Αρχές τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στη φυλακή όπου έμεινε μέχρι πέρσι όταν ισπανός δικαστής αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Ελβετίας για έκδοσή του και τον άφησαν ελεύθερο. Πρόσφατα ο Φαλσιανί επανεμφανίσθηκε στη Γαλλία όπου κατέθεσε υπό καθεστώς προστασίας για τους γάλλους πολίτες που προσπάθησαν να φοροδιαφύγουν μέσω της HSBC. Βάσει των πληροφοριών του, η ισπανική κυβέρνηση συγκέντρωσε περίπου 260 εκατ. ευρώ από 650 φοροφυγάδες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της τράπεζας Banco Santander.

«Βασικός μου στόχος είναι να βοηθήσω τις Αρχές να συγκροτήσουν μιαν άμυνα», λέει. «Υφιστάμεθα επίθεση και χάνουμε πολλούς φόρους. Εάν έχεις εχθρούς που θέλεις να ξεσκεπάσεις, οι νόμοι δεν αρκούν και χρειάζεσαι στρατό προκειμένου να δημιουργήσεις μιαν οικονομική άμυνα». Θυμάται ότι στην αρχή οι γερμανοί γραφειοκράτες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, ενώ όταν προσέγγισε την κυβέρνηση Σαρκοζί τον απέπεμψαν διότι «οι γαλλικές Αρχές προσπαθούσαν να εξαφανίσουν τα στοιχεία και δεν ήθελαν να μάθουν τίποτα».

Αυτό σήμερα έχει περάσει και ο Φαλσιανί είναι πλέον περιζήτητος. Εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει σε κυβερνήσεις, εργάζεται και ως ερευνητής σε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη αλγορίθμων που θα εντοπίζουν «ασυνήθιστη συμπεριφορά» – κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το τραπεζικό σύστημα.

Ο Φαλσιανί ανησυχεί για την ασφάλειά του, καθώς σημειώθηκε διάρρηξη στο σπίτι του και ο ίδιος δέχεται απειλές. «Ολα αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν με χιλιάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι δεν φοβάμαι».


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top