Select Menu

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο Α. Σαμαράς καλείται να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρόικας αντιμετωπίζοντας το κύμα αντιδράσεων για τις απολύσεις, τους φόρους και τη λιτότητα. Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους γίνεται κεντρικό θέμα στην προεκλογική σκηνή της Γερμανίας, χωρίς να το επιθυμούν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Εξι εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης επανέρχεται στο προσκήνιο, με επίκεντρο την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ό,τι μπορούσε για να μην προκαλέσει πονοκεφάλους στην καγκελάριο Μέρκελ, η συζήτηση για την πορεία του Μνημονίου και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους άνοιξε μετά την δήλωση του προέδρου Ομπάμα για το αδιέξοδο της πολιτικής της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επέστρεψε από τις πολλά υποσχόμενες ΗΠΑ στην περίπλοκη πραγματικότητα της Ε.Ε. με το άγχος να χαμηλώσει τους τόνους αισιοδοξίας για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τα μηνύματα που εξέπεμψε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, ταυτόχρονα από Ουάσινγκτον και Αθήνα, δημιούργησαν την εντύπωση ότι στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα περάσει τα τεστ πανηγυρικά και αμέσως μετά θα μπούμε σε τροχιά για τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας.

Το «πολυπόθητο» πλεόνασμα

Τη διαδικασία αυτή προδιαγέγραψε με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα αφενός και θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αφετέρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στη «Real» προσδιόρισε μάλιστα το μέγεθος του πλεονάσματος σε 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή παραπάνω από μία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Θέμα» δηλώνει ότι «έχουμε ήδη κατακτήσει το εντυπωσιακό διαρθρωτικό πλεόνασμα» και αφήνει επίσης να εννοηθεί πως θα γίνει απομείωση του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι «οι τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν».

Ωστόσο την εικόνα της μελλοντικής επιτυχίας έρχεται να αμφισβητήσει εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο αποκαλύπτει το «Spiegel» και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο το 2014, ενώ χαρακτηρίζει τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης ελάχιστα ικανοποιητικές.

Στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού επισημαίνεται ότι «η Bundesbank δεν θέλησε να σχολιάσει το έγγραφο» και αυτό κατά το «Spiegel» «αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς, η οποία θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για ένα πιθανό κούρεμα τους ελληνικού χρέους πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές». Το περιοδικό φιλοξενεί και εκτενές άρθρο του φιλόσοφου Γ. Χάμπερμας, που επικρίνει σφόδρα την Α. Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την πολιτική τους (σελ. 4-5).

Σήμερα επιστρέφει στο Βερολίνο από τις διακοπές της η καγκελάριος Μέρκελ και οι πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον κυβερνητικό συνασπισμό κλιμακώνονται, για να ξεκαθαρίσει προεκλογικά τι θα κάνει με την κρίση χρέους. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμπρουκ σε συνέντευξή του στην DW κάλεσε την καγκελάριο να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Σνάιντερ την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων, διαβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι δεν θα γίνει νέο κούρεμα, στο ίδιο μήκος με τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Χαλάρωση σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Η επαναφορά του ελληνικού προβλήματος στη γερμανική ατζέντα, και μάλιστα προεκλογικά, δεν προκαλεί πονοκεφάλους μόνο στο Βερολίνο αλλά και στην Αθήνα. Ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να χαμηλώσει τώρα τους τόνους της αισιοδοξίας για νέα απομείωση του χρέους, ειδάλλως η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αλλά ο κίνδυνος αυτός, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σύνεση της Αθήνας. Το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο και η μάχη μεταξύ των κομμάτων στη Γερμανία ενδέχεται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο, με δυσάρεστες επιπτώσεις και για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον και τη Ν. Υόρκη με εκπροσώπους των ΜΜΕ αλλά και στη συνέχεια με επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ταμείων, προσπάθησε να βάλει σε πρώτο πλάνο τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα, δηλαδή τα βαριά προαπαιτούμενα του επόμενου διμήνου και σε δεύτερο τη διαδικασία για ελάφρυνση του χρέους. Το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο πρωθυπουργός ήταν θετικό για τη Γερμανία και την Ε.Ε. Ωστόσο επισκιάστηκε από τις προβολές αισιοδοξίας για επίτευξη όλων των στόχων και έξοδο στις αγορές μέσα στο 2014.

Τα παράθυρα αισιοδοξίας που άνοιξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μετριάσει την κοινωνική δυσφορία που περιμένει από το φθινόπωρο δημιούργησαν, όπως ήταν επόμενο, αίσθηση χαλάρωσης και μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών εταίρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το οικονομικό επιτελείο δεν διαψεύδει ότι μελετά την αναθεώρηση του πλαισίου για τους πλειστηριασμούς, οι βουλευτές της Ν.Δ. Σ. Βούλτεψη και Κ. Γκιουλέκας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ η σύγχυση επιτείνεται από τη στάση του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Τα προαπαιτούμενα

Αν όμως το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να μετατεθεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη επίσκεψη. Η διαδικασία της διαθεσιμότητας προβλέπεται ότι από τις 23 μέχρι τις 26 Αυγούστου θα περάσει στην επόμενη φάση, με την ανακοίνωση των υπηρεσιών που καταργούνται. Παράλληλα όμως τρέχουν και οι διαδικασίες των φορολογικών εσόδων, με τους φόρους εισοδήματος και την επιβάρυνση των ακινήτων αναδρομικά από το 2010 μέχρι και το 2013, ενώ για το 2014 οι φόροι ακινήτων εκτινάσσονται στα 4,1 δισ. ευρώ.

Ο Αντ. Σαμαράς σήμερα και αύριο θα έχει συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. Παράλληλα μέχρι τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, όπως έχει ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο, περιμένει την προώθηση των εκκρεμοτήτων, ώστε αμέσως μετά την ανάπαυλα η κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

efsyn

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top