Select Menu

Ο Βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκ. Μαντέγα ζήτησε να επανεξεταστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με στόχο την ανάπτυξη.

Την επανεξέταση των προγραμμάτων διάσωσης του ευρωπαϊκού Νότου -και ειδικά της Ελλάδας- ζήτησε από το ΔΝΤ χθες επίσημα η Βραζιλία, θέτοντας στην ουσία θέμα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την αποχή του εκπροσώπου της χώρας από την ψηφοφορία έγκρισης της δόσης προς την Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη.

Ετσι, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας να εξηγήσει τη διαφορά απόψεων με τα άλλα μέλη του Ταμείου, αναφέρει ότι «τόσο ο υπουργός Γκίντο Μαντέγα όσο και ο εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Πάουλο Μπατίστα, πιστεύουν ότι τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών της περιφέρειας στην ευρωζώνη πρέπει να αναθεωρηθούν και να βελτιωθούν, έτσι ώστε να είναι καλύτερες οι πιθανότητες ανάπτυξης των χωρών αυτών».

Οι επισημάνσεις αυτές -σχολιάζουν οι «Financial Times»- δημοσιοποιήθηκαν, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμαζόταν για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και την επόμενη δόση του 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο, αλλά και την τελευταία έκθεση του Ταμείου, που ζητά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να βοηθήσουν περισσότερο την Αθήνα, πιέζοντάς τες να διαγράψουν οφειλές από τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγήσει, για να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος.

Διορισμένος ως εκπρόσωπος της Βραζιλίας (και άλλων 10 χωρών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής) στο ΔΝΤ από το 2007, ο Μπατίστα, υπερασπιζόμενος τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, έχει πολλές φορές αντιταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο πιστεύει ότι δεν είναι καλά σχεδιασμένο, ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξο στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του και μπορεί τελικά να οδηγήσει και την Ελλάδα σε αδιέξοδο, αφού δεν θα είναι σε θέση πλέον η χώρα να ανταποκριθεί σε ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

Η στάση που κράτησε την περασμένη εβδομάδα στο ΔΝΤ φάνηκε να τον φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνησή του, η οποία τον ανακάλεσε και φρόντισε δημόσια να διαχωρίσει τη θέση της, δηλώνοντας ότι οι απόψεις του Μπατίστα «δεν την εκπροσωπούν» και ότι η Βραζιλία στηρίζει την εκταμίευση της ελληνικής δόσης.

Στη νέα ανακοίνωσή του, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει σκοπό.

«Υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας» σχετικά με την απόφαση που πήρε ο Μπατίστα, είπε αυτήν τη φορά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο εκπρόσωπος και θα παραμείνει στη θέση του και απολαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης και συνεργάζεται σε απόλυτο συγχρονισμό μαζί της. Προς το παρόν, το Ταμείο δεν έχει αντιδράσει στο αίτημα της Βραζιλίας, που συχνά έχει επικρίνει την ευρωκεντρική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Ελλη Πάνου

efsyn.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top