ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφτασε στην Ουάσιγκτον τα ξημερώματα της Τρίτης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση στο Λευκό Οίκο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία και την ενέργεια, όπως επιθυμεί η Αθήνα, αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Σκοπιανό και άλλα παρόμοια θέματα θα συζητηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι στη διάρκεια γεύματος.
Στη συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη θα παραστούν ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και προετοίμασε την οικονομική ατζέντα των συνομιλιών, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και «δεξί» χέρι του Προέδρου των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, η οποία δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για τα θέματα ενέργειας στη Μεσόγειο, η σύμβουλος για οικονομικά θέματα Κάρολαϊν Ατκινσον, που από τη θέση της επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό Μνημόνιο ως στενή συνεργάτιδα του Ντομινίκ Στρος Καν, και στελέχη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του NSC: η Κάρεν Ντόντφριντ, ειδική βοηθός του προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Λευκό Οίκο, και ο Μάικλ Σέσσους, διευθυντής του Γραφείου Ε.Ε. και νότιας Ευρώπης του NSC.
Θα προηγηθεί η συνάντηση με τον Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το γεύμα εργασίας που παραθέτει στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, και ο οποίος προτίθεται να καταθέσει τις νέες θέσεις αμερικανικής κυβέρνησης:
Για το Κυπριακό, όπου υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος,
Για το Σκοπιανό όπου οι Αμερικανοί δεν «ενοχλούν» γνωρίζοντας ότι η εθνικιστική κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει πρόθεση για επίλυση του θέματος της ονομασίας και,
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου η Ουάσιγκτον επιθυμεί «ήρεμα νερά» και αποφυγή προκλήσεων, οι οποίες βεβαίως προέρχονται μονίμως από την Αγκυρα.
H oικονομία και η ενέργεια είναι δύο θέματα που απασχολούν πολύ την αμερικανική πλευρά, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει το δικό τους πρόγραμμα σταθερότητας. Τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο υπουργός Οικονομικών, έχουν επανειλημμένα κάνουν εκκλήσεις στη Γερμανία για ουσιαστικές προσπάθειες τερματισμού της κρίσης, χωρίς να εισακουστούν. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή «ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Λιού χάνουν την υπομονή τους» με τους Ευρωπαίους.
Η Ουάσιγκτον επίσης ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και παρουσιάζεται έντονα ικανοποιημένη για τη στρατηγική σχέση που ανέπτυξε το Ισραήλ πρωτίστως με την Κύπρο και ακολούθως με την Ελλάδα, με την οποία αναμένεται να οριστικοποιήσουν νέες συμφωνίες το Φθινόπωρο. Ο Λευκός Οίκος είναι υποστηρικτικός για την παραπάνω συνεργασία, αλλά δεν επιθυμεί ο σχηματισμός της να έχει «αντιτουρκικο» χαρακτήρα, διότι δεν δέχεται τον οποιονδήποτε αποκλεισμό της Τουρκίας, για την οποία ελπίζει πως δεν θα μετατραπεί σε …Αίγυπτο, λόγω της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η ισλαμική κυβέρνηση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προετοιμάστηκαν χθες για τις συναντήσεις και τις επαφές που θα έχουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπου ο κ. Σαμαράς θα αναγκαστεί να πάει δύο φορές για να παραστεί σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο τις επενδύσεις. Στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Μαικλ Μπλούμπεργκ, τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Επίσης θα επισκεφθεί το «Σημείο Μηδέν», όπου σκοτώθηκαν πολλοί Ελληνοαμερικανοί κατά τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Εκεί θα κτιστεί και η νέα Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Σήμερα θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών CSIS, ένα από τα πλέον σοβαρά της Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρός του έχει προσκαλέσει και έχουν ήδη ανταποκριθεί ανώτερα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, όπως και αναλυτές δεξαμενών σκέψης που ασχολούνται με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ενέργεια.
Προηγουμένως θα επισκεφθεί την εφημερίδα Ουάσιγκτον Πόστ και θα έχει μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τη διευθυντική ομάδα, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση αγοράς του συγκροτήματος από τον ιδρυτή της AMAZON. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να παραστεί σε μία δεξίωση επενδυτών και επιχειρηματιών στο Μετροπόλιταν Κλάμπ του Μανχάταν. Αναμένονται τα πιό γνωστά ονόματα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και αρκετοί Αμερικανοί τραπεζίτες και χρηματιστές.
Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι την Πέμπτη, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα συζητηθούν σε υψηλό επίπεδο τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας και βεβαίως τα εθνικά θέματα. Η ελληνική πλευρά αναμένει ισχυρή υποστήριξη για την οικονομία και θα την έχει. Η πηγή ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν θα προσφέρει οικονομική βοήθεια, καθώς η Ελλάδα είναι μέρος του Eurogroup και πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αποδοχή εκ μέρους των Βρυξελλών. Ομως, θα ενθαρρύνει επενδυτές να εξετάσουν τις πιθανότητες συμμετοχής τους σε επιχειρηματικά σχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στα σκαριά η αγορά της Επενδυτικής Τράπεζας από ομάδα Ελληνοαμερικανών και Αμερικανών επενδυτών του Σικάγου.
Η πηγή είπε στο «Εθνος» ότι η αμερικανική πλευρά περιμένει να ακούσει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα πάρει τις αποφάσεις της. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την πολιτική λιτότητας» που επέβαλε η Γερμανία και πρόσθεσε ότι «αυτή η πολιτική θέση, εάν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, θα μπορούσε να βοηθήσει εξαιρετικά την Ελλάδα». Πρόκειται για ένα μήνυμα των Αμερικανών προς τον κ. Σαμαρά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει προετοιμαστεί ώστε να μπορέσει να καταθέσει προτάσεις αλλά και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουν ο κ. Ομπάμα και οι συνεργάτες του.
Ο κ. Σαμαράς στοχεύει «να μπει η Ελλάδα στο κάδρο της Αμερικής» και να μετατραπεί σε εστία σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου, με δεδομένα και τα προβλήματα που προέκυψαν μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας και έχουν «μολύνει» τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, που ρωτήθηκε για τις αυστηρότατες ποινές που επιβλήθηκαν από τουρκικό δικαστήριο σε αξιωματικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς, είπε ότι το θέμα αφορά τον τουρκικό λαό. Η απάντηση προκάλεσε έκπληξη διότι όταν οι στρατηγοί στην Αίγυπτο ανέτρεψαν τον Μοχάμεντ Μόρσι, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την ίδια φράση.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα, που διατηρούσε φιλική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον οποίο συνομιλούσε συχνότατα, μίλησαν μόνο μία φορά από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στις 16 Μαίου. Η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει το κενό που δημιουργείται μόνο μέσω της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων της με το Ισραήλ και την στενότερη συνεργασία με τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ, τόνισε η ενημερωμένη πηγή.
Το τελευταίο διάστημα η Αμερική σκέφτεται σοβαρότατα την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται να προκρίνεται πιά εμφανέστατα η απόλυτη στήριξη του Ισραήλ, το οποίο είναι πλέον πιό ενισχυμένο και όχι τόσο απομονωμένο λόγω των συμφωνιών με την Κύπρο και τη στρατιωτική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των τριών χωρών.
Photo: President Obama is updated on the terror threat by Lisa Monaco before departing for Arizona, Photo by Pete Souza
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Σχόλια
Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.