Select Menu

Παράταση ενός έτους φαίνεται ότι εξετάζει η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι εξετάζονται δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο το οποίο θα εκτόνωνε και την πολιτική και κοινωνική πίεση είναι αντί για το 2014 να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από το 2015 δηλαδή να δοθεί παράταση ενός έτους.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι η έναρξη των πλειστηριασμών να ξεκινήσει αρχές του 2014 εξαιρώντας την πρώτη κατοικία.

Κυβερνητική πηγή που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα αυτό ανέφερε «το θέμα των πλειστηριασμών εξετάζεται με πολύ προσεκτικό τρόπο και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά».
Έχει τονιστεί ουκ ολίγες φορές ότι οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία είναι λάθος.

Ο βασικός λόγος είναι ο εξής. 

Ο έλληνας αντιμετωπίζει σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες όχι γιατί απέτυχε το προσωπικό business plan αλλά γιατί απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς το εθνικό business plan δηλαδή ο εθνικός οικονομικός σχεδιασμός. Επειδή ο εθνικός οικονομικός σχεδιασμός μπορεί να επηρεάσει τον ατομικό και όχι το αντίθετο δεν μπορεί το ελληνικό κράτος επειδή χρεοκόπησε να χρησιμοποιεί μεθόδους τιμωρίας στην κοινωνία. Ο πλειστηριασμός είναι κοινωνική τιμωρία είναι ο λάθος δρόμος που συνήθως ακολουθούν οι αποτυχημένοι. Πέραν από την πολιτική προσέγγιση υπάρχει και η επιχειρηματική και τραπεζική. 

Ας δούμε ορισμένα νούμερα.

Στην Ελλάδα τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 72 δισεκ. ευρώ.
Από αυτά περίπου τα 17-18 δισεκ. ευρώ αντιμετωπίζουν μικρά ή πολύ μεγάλα προβλήματα.
Αυτά τα 17 με 18 δισεκ. ευρώ αντιστοιχούν σε 150 χιλιάδες κατοικίες που έχουν αντικειμενικό πρόβλημα διαχείρισης δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος.

Να αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να μετεξελιχθούν σε διαχειριστές real estate ή ας αναλογιστούμε να βρεθούν οι τράπεζες να διαχειρίζονται 150 χιλιάδες ακίνητα και εν συνεχεία μέσω πλειστηριασμών να προσπαθήσουν να τα πουλήσουν.

Η αποτυχία θα είναι μονόδρομος γιατί οι τιμές θα πέσουν και το κυριότερο όλων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας.

Άρα οι τράπεζες θα εγκλωβιστούν θα παγιδευτούν με χρέη και τα collaterals που θα διαθέτουν δηλαδή τα ακίνητα δεν θα έχουν αξία γιατί δεν απλά δεν θα μπορούν να τα πωλήσουν.
Οι τράπεζες στο παρελθόν έβγαζαν σε πλειστηριασμούς 2500 ακίνητα ετησίως, ο αριθμός αυτός είναι λογικότατος όπως λογικότατη πρέπει να θεωρείται από την κοινωνία δήμευση περιουσίας οφειλετών στο κράτος που αντικειμενικά παρανόμησαν όχι γιατί δεν τους πλήρωσε το κράτος και έτσι δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. 

Η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ισχύει από το 2008 και κάθε χρόνο ανανεώνεται.

Αυτό θα πρέπει να συμβεί και το 2014 να διατηρηθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

www.bankingnews.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top