Select Menu

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Τις δυο εβδομάδες που προηγήθηκαν της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα, στην Αθήνα είχαν καταφθάσει στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων και επενδυτικών ομίλων που εδρεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σκοπός του ταξιδιού οι συναντήσεις με ανθρώπους των εγχώριων  τραπεζών. Συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τόσο στα γραφεία των στελεχών αλλά και σε εστιατόρια που φημίζονται για τους ωραίους μεζέδες τους πέριξ της θάλασσας. Όμορφη χώρα η Ελλάδα με εκπληκτική κουζίνα, καλοκαιράκι γιατί να μην συνδυάσουν τη δουλειά με τη διασκέδαση......

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου λοιπόν!!!! Λέγεται ότι σ΄αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκε και αναλύθηκε το μέλλον των Ελληνικών επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται κυριολεκτικά στο κόκκινο λόγω έλλειψης ρευστότητας και υπέρογκων δανείων.

Η αλήθεια είναι πως ο πονοκέφαλος της Ελληνικής οικονομίας αλλά και των τραπεζών είναι αυτές ακριβώς οι επιχειρήσεις που αδυνατούν, αν και μεγάλες, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι Αμερικάνοι ειδικοί ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να δώσουν τη λύση όπως υποσχέθηκαν. Σύμφωνα, λοιπόν , με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πρότειναν το αμερικάνικο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί στις ΗΠΑ πριν μερικά χρόνια.

  Πιο συγκεκριμένα, οι εγχώριες επιχειρήσεις θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες Στη πρώτη κατηγορία θα καταταχθούν οι επιχειρήσεις εκείνες που δεν πρόκειται να βγουν ποτέ από την κρίση είτε γιατί το οικονομικό τους άνοιγμα είναι μεγάλο και τα δάνεια υπέρογκα είτε γιατί τα προϊόντα τους δεν είναι πλέον ελκυστικά στο αγοραστικό κοινό.

Στη δεύτερη κατηγορία θα καταταχθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που μπορεί τώρα να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά τα προϊόντα τους παραμένουν ανταγωνιστικά. Είναι και η κατηγορία που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικάνους επενδυτές. Μάλιστα, οι ειδικοί έχουν ήδη εκπονήσει το σχέδιο για το πως θα προσεγγίσουν τους ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών και να τους προτείνουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους σε Αμερικάνικα χέρια προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων που αδυνατούν. Σταδιακά και σε βάθος χρόνου, οι επιχειρήσεις θα αποπληρώσουν τα δάνεια τους αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα χέρια και περνώντας από τα χέρια του Έλληνα ιδιοκτήτη σε κάποιον Αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο.

Πληροφορίες λένε ότι η καταγραφή των δυο κατηγοριών έχει ήδη ξεκινήσει και οι Αμερικανοί ειδικοί ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Ελληνικής διατροφής παράγοντας αμιγώς Ελληνικά προϊόντα.

Τώρα για τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην συνέχεια στο τομέα των εργασιακών συνθηκών, θα το συζητήσουμε εν ευθέτω χρόνο

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top